Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mördarrobotar kritiseras i nysläppt FN-rapport

- 31/05/2013, 22:19 -
Rapporten ifrågasätter bland annat hur robotarna ska kunna skilja på civila och militära mål.

Rapporten ifrågasätter bland annat hur robotarna ska kunna skilja på civila och militära mål.

AP / David Ramos / SCANPIX

Överväger totalstopp. Robotar som kan välja om de ska använda dödligt våld eller inte kritiseras av FN. "Måste alltid fattas av en människa och aldrig av en robot", säger en vapenexpert.

Lethal Autonomous Robotics (LAR) är den nya generationens vapensystem.

Tidigare har man använt obemannade drönarplan som kunnat styras från valfri plats, exempelvis ett kontor i Washington. Nästa steg är att låta robotarna bestämma själva om de ska använda dödligt våld - men detta kritiseras hårt i FN redan innan "uppgraderingen" har ägt rum, skriver Svenska Dagbladet.

Etiska dilemman

På torsdagen släpptes en rapport på ämnet för första gången av FN.

Rapporten var fylld av kritiska frågeställningar, bland annat hur robotarna ska kunna skilja på civila och militära mål.

– Beslutet av använda dödligt våld mot människor måste alltid fattas av en människa och aldrig av en robot. Denna gräns måste dras nu, säger Steve Goose, vapenexpert vid Human Rights Watch, under en presskonferens i Genève.

Nu överväger FN att utfärda ett "totalstopp" för utvecklingen av automatiserade robotplan, uppger SvD.