Stefan Löfven berättar om morfaderns mörka förlutna.
1 av 5
Stefan Löfven berättar om morfaderns mörka förlutna. - Foto: SCANPIX / Montage
Adolf Hitler under andra världskriget.
2 av 5
Adolf Hitler under andra världskriget. - Foto: PRESSENS BILD / SCANPIX
S-topparna Löfven, Mikael Damberg (gruppledare i riksdagen) och Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson.
3 av 5
S-topparna Löfven, Mikael Damberg (gruppledare i riksdagen) och Magdalena Andersson, ekonomisk-politisk talesperson. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Löfven kramar om LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin efter att ha valts till IF Metall-ordförande.
4 av 5
Löfven kramar om LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin efter att ha valts till IF Metall-ordförande. - Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
Han var ordförande för fackföreningen ända till han presenterades som S-ledare i januari 2012.
5 av 5
Han var ordförande för fackföreningen ända till han presenterades som S-ledare i januari 2012. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

S-ledaren Stefan Löfven: "Min morfar var nazist"

Nu berättar Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven om sin mörka familjehistoria. Hans morfar var aktiv nazist - och jobbade på ett nazistiskt tryckeri. – Det känns naturligtvis olustigt, säger S-ledaren.


Stefan Löfven

Har varit partiledare för Socialdemokraterna sedan slutet av januari 2012. Tidigare var han bland annat ordförande för fackförbundet IF Metall.

STOCKHOLM. Stefan Löfven växte som liten upp på fosterhem och träffade sin mamma först i vuxen ålder. Men vad han inte visste förrän tills nyligen var att hans morfar var aktiv nazist. Det fick han veta vid en intervju till en kommande bok.

– Jag fick reda på att min biologiska morfar som jag aldrig träffat sympatiserade med nazismen och till och med jobbade på ett tryckeri för en nazistisk tidning, berättar Löfven i en stor intervju med den socialdemokratiska tidningen Aktuellt i politiken (AIP).

"Mamma var så långt från nazismen man kan komma"

S-ledaren kallar det "en pusselbit som faller på plats" och syftar på att hans mamma aldrig verkade ha haft något bra förhållande med sin pappa.

– Det känns naturligtvis olustigt trots att det handlar om en person som jag inte har haft någon relation till. Jag lärde känna min mamma först när jag var i 20-årsåldern och vi pratade väldigt mycket politik. Hon var väldigt tydlig i sina värderingar och de var så långt från nazismen som man kan komma, säger Löfven till AIP.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inflationen i USA på väntad nivå

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

1 timme sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

1 timme sedan
Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.