Kent Ekeroth.
1 av 4
Kent Ekeroth. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Ekeroth har tagit emot donationer för Avpixlat och Politiskt Inkorrekt.
2 av 4
Ekeroth har tagit emot donationer för Avpixlat och Politiskt Inkorrekt. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX
Skatteverket bedömer nu att han ska betala in cirka 160 000 kronor.
3 av 4
Skatteverket bedömer nu att han ska betala in cirka 160 000 kronor. - Foto: SCANPIX SWEDEN
Den rasistiska bloggen Avpixlat startades när Politisk inkorrekt lades ner.
4 av 4
Den rasistiska bloggen Avpixlat startades när Politisk inkorrekt lades ner. - Foto: Faksimil Axpixlat.info

Kent Ekeroth beskattas för donationer till Avpixlat

UPPDATERAD. Den sverigedemokratiske riksdagsmannen Kent Ekeroth har nu fått besked av skatteverket att han kommer att beskattas för de donationer till den rasistiska bloggen Avpixlat som kommit in på hans bankkonto.


Avpixlat tog över efter Politiskt Inkorrekt

Politiskt Inkorrekt var en nyhetssajt som publicerade inrikes- och utrikesartiklar som redaktionen menar censurerades av etablerade medier.

Sajten lade stort fokus på invandrings- och mångkulturskritik och publicerade ofta dömda brottslingars etnicitet samt namn och bostadsort.

Avpixlat har tagit över där PI slutade.

STOCKHOLM. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) har fått besked av Skatteverket att de donationer som inkommit till hans bankkonto avsedda för den rasistiska bloggen Avpixlat kommer att klassas som skatteförpliktigad näringsverksamhet. Förutom för den nuvarande Avpixlat anses det även att Kent Ekeroth gjort samma saker på föregångarsidan Politiskt Inkorrekt.

Efter dagens avslöjande väljer nu Ekeroth att uttala sig om händelsen på sin blogg.

– Avpixlat gick redan från starten ut med att jag hjälper dem vara anonyma. Inget har förändrats, skriver han.

Har uppgett att han lånat ut sitt bankgironummer

Ekeroth har uppgett att han lånat ut sitt bankgironummer till sajten för att deras verkliga huvudmän ska kunna förbli anonyma. Totalt har omkring 226 000 kronor satts in på kontot under 2011 varav skatteverket menar att drygt 160 000 är skatteförpliktigade.

– Jag har varit fullständigt öppen med allt detta. Det var trots allt jag som tog kontakt med dem (Skatteverket red. anm.) och inte tvärtom och nu under våren så återkom Skatteverket med ett annat besked än det jag fick tidigare. Inget nytt och inget konstigt egentligen (förutom Skatteverkets helomvändning), fortsätter han i uttalandet.

Har fått vissa avdrag beviljade

Skatteverket skriver i sitt omprövningsbeslut bland annat att de "anser att de inbetalningar som har gjorts utgör skattepliktiga intäkter i av dig bedriven näringsverksamhet".

Avdrag har beviljats för löne- och serverkostnader. 

Kent Ekeroth har tidigare dementerat att han skulle ha något med bloggens innehåll att göra men han har sagt att han hjälper till med ekonomin.

– Nej, det är inte mitt projekt. Det jag talade om, vilket framgår tydligt, är att insamlingen av pengarna är mitt eget initiativ - inte sajten som sådan. Precis som jag hävdat hittills, skrev Ekeroth i ett mejl till Nyheter24 2011.

I omprövningsbeslutet skriver Skatteverket också att Ekroth uppger att han "inte haft insyn i eller inflytande över deras allokering och du har inte själv tagit något betalt". Samtidigt är de avdrag som beviljats för löne- och serverkostnader beräknade på uppgifter som lämnats in av Ekeroth. 

Sverigedemokraterna dementerar koppling till Avpixlat

Sverigedemokraterna centralt har däremot alltid påpekat att man inte har någonting med bloggen att göra, trots att Avpixlatskribenten Mats Dagerlind själv skrivit att "Avpixlat samlar, mobiliserar, informerar, utbildar, värvar och ger röst åt den Sverigevänliga folkrörelsens och Sverigedemokraternas gräsrötter. Inget annat politiskt parti i Sverige, inte ens de två stora, Socialdemokraterna och Moderaterna,har en partinära politisk plattform på nätet som kommer ens i närheten av att samla så många hängivna läsare som Avpixlat".

Något som presschefen Martin Kinnunen då menade på inte bevisade någonting och hävdade att det inte finns någon koppling mellan rasistbloggen och Sverigedemokraterna.

– Såvitt jag kan se framkommer ingenting om någon koppling i den texten. Skribenten påstår att deras sida fungerar som en partinära plattform. Jag antar att det är en ambition men ur Sverigedemokraternas synvinkel existerar ingen koppling eller samarbete. Vi vet överhuvudtaget inte vilka som skriver på sidan och vi har ingen möjlighet att påverka dess innehåll, sa Kinnunen till Nyheter24.

Nyheter24 sökte tidigare under dagen Kent Ekeroth för en kommentar. Men nu har han svarat med ett uttalande på sin blogg.

Uppdaterad 16:20

Nyheter24 varit i kontakt med Lars Bengtsson, sektionschef på skatteverkets kontor i Simrishamn, som bekräftar skeendet och meddelar att pengarna ska vara skatteverket tillhanda den 12 juli. Om det inte sker tas ärendet vidare

– Gången är ju den att det skickas ut betalningskrav och om det inte inkommer några pengar går det vidare till Kronofogden, säger han till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!