Hans-Erik Sjöholm skyltar med sitt ogillande av Vänsterpartiet.
1 av 3
Hans-Erik Sjöholm skyltar med sitt ogillande av Vänsterpartiet. - Foto: Faksimil Facebook/Scanpix
Lars Ohly har begärt ut samtliga handlingar säkerhetspolisen har om honom men fått avslag utan motivering.
2 av 3
Lars Ohly har begärt ut samtliga handlingar säkerhetspolisen har om honom men fått avslag utan motivering. - Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
"Så fort jag kommer till riksdagen i dag kommer jag be att få ut allt de har om mig", säger riksdagsledamoten Jens Holm till Nyheter24.
3 av 3
"Så fort jag kommer till riksdagen i dag kommer jag be att få ut allt de har om mig", säger riksdagsledamoten Jens Holm till Nyheter24. - Foto: Scanpix

Säpoutsänd agent kartlade V: "You fucked with the wrong marine"

UPPDATERAD. "You fucked with the wrong marine". Så kommenterar den före detta officeren Hans-Erik Sjöholm det Säpoledda spionaget på Vänsterpartiet. På Facebook skyltar Sjöholm öppet med sitt ogillande av Vänsterpartiet – och infiltratören är vän med ett flertal tunga SD-representanter. Sjöholm stödjer dessutom en rad högerextrema grupperingar på Facebook, däribland “Om den svenska flaggan kränker dig kan jag hjälpa dig att packa".


Kartlade högerextrema

Sjöholm började sin bana som infiltratör under 80-talet och arbetade först med nynazistiska element och annan högerextremism. 

Under hela tiden har han inte jobbat direkt åt Säpo men agerat som källa och haft en rad hanterare på säkerhetspolisen.

Ända in på 2000-talet infiltrerades Vänsterpartiet – ett av Sveriges åtta riksdagspartier – av Säkerhetspolisen (Säpo). Genom före detta officeren Hans-Erik Sjöholm ska den hemliga polisen ha fått uppgifter om bland annat den dåvarande partiledaren Lars Ohly, uppger Aftonbladet.

– Det som väcks i mig är att jag blir förbannad och stridslysten. Jag vill veta om jag har övervakats mer. Jag vill veta om det har pågått en längre tid och om det finns uppgifter som ni inte har fått fram, men som Säpo på olika sätt försökt att få fram kring mig och mitt politiska arbete, säger Ohly till tidningen.

Han har begärt ut samtliga handlingar säkerhetspolisen har om honom men fått avslag utan motivering.

Riksdagsledamoten kommer att agera

Sjöholm lämnade information om Ohly samma år som denne valdes in i riksdagen och redan var partisekreterare. Bland annat deltog officeren på ett möte där vänsterledaren gav sitt stöd åt den “utomparlamentariska kampen”.

– Jag ställde frågor till honom på mötet och även andra ställde frågor och jag antecknade ned vad han sa, säger Sjöholm.

Även riksdagsledamoten Jens Holm, som då var pressekreterare för Vänsterpartiet Stockholm, kartlades av Sjöholm. Det handlade bland annat om kontakter med colombianer kopplade till Farc, som dock inte var terroristklassade vid den tiden.

– Jag trodde tiden då vi kartlade politiskt aktiva verkligen var över, säger Holm till Nyheter24, och tillägger att han kommer att agera:

– Så fort jag kommer till riksdagen i dag kommer jag be att få ut allt de har om mig.

Sympatiserar med högerextrema

På sin Facebooksida har Sjöholm lagt upp en länk till Aftonbladets avslöjande – samt texten: “YOU FUCKED WITH THE WRONG MARINE”.

En av de första att “gilla” inlägget var skandalomsusade sverigedemokraten Christian Westling, som även kommenterar:

– Du ser riktigt missnöjd ut på bilden med vänsterpartisterna. Stackars Hans-Erik. Tack för insatsen iallafall!

Men Westling är inte den enda SD-representanten i Sjöholms vänkrets på Facebook.

Bland namnen återfinns även Josef Fransson, Hanna Wigh, Thord Brynielsson, Kent Ekeroth, Ted Ekeroth, Per Ramhorn, Patrik Ehn, Erik Almqvist, Paula Bieler, Christoffer Dulny, Björn Söder, Linus Bylund, Joakim Larsson. Lägg därtill Ingrid Carlqvist, chefredaktör för den antimuslimska tidningen Dispatch International.

En tidning som Sjöholm även "gillar" på Facebook.

Infiltratören har dessutom “gillat” en rad högerextrema grupperingar och initiativ, däribland “Lägg ner hatkampanjen mot SD”, “Nej till böneutrop i Sverige”, “Stoppa svenskfientligheten”, "Krossa antivitismen", “Välkommen till Sverige! Passar det inte så dra igen!” och “Om den svenska flaggan kränker dig kan jag hjälpa dig att packa”, samt högerextrema tidningen Fria Tider.

“Vänsterpartiet i riksdagen – nej tack”

Sjöholm förklarar senare att “YOU FUCKED WITH THE WRONG MARINE” inte är riktat mot de personer eller partier han bevakade utan mot “x antal ryggradslösa höga så kallade 'chefer' på generaldirektörsnivå inom rättsväsendet och Försvarsmakten, dvs syltryggarna som gett och godkänt uppdragen men inför andra verkschefer ljugit och förnekat det hela”.

Men samtidigt har Sjöholm även "gillat" Facebooksidor som “Vänsterpartiet i riksdagen – nej tack” och “Miljöpartiet ur riksdagen – ja tack”.

– Det känns ännu mer olustigt. Men det är väl ingen hemlighet att personer långt ut på högerkanten ser oss i Vänsterpartiet som, minst sagt, politiska motståndare, säger Holm när han får reda på Sjöholms aktiviteter på nätet.

Holm ställer sig även frågande till Säpos samarbete med just Sjöholm.

– Det är helt uppenbart att han haft en egen agenda med det här. Det finns alltid rättshaverister men ska Säpo verkligen ta dessa under sina vingar som de verkar ha gjort här?

Vill inte tala per telefon

De Säpohandläggare som haft kontakt med Sjöholm har vägrat att kommentera Aftonbladets uppgifter. Även Säpos pressavdelning är mycket förtegen. 

– Vi uttalar oss ytterst sällan om enskilda personer och specifika händelser. Sen vill jag säga att vi är inte intresserade av personers åsikter eller övertygelser. De personer eller den verksamhet vi följer eller intresserar oss för är sådan där det finns misstanke om brott, säger pressekreteraren Fredrik Nilsson till Nyheter24.

När Nyheter24 sedan frågar om huruvida enskilda anställdas politiska åsikter är väsentliga eller inte vill Nilsson avsluta samtalet.

– Kan vi inte ta det här via mejl i stället?

Uppdatering 11.17:

Ohly ringer upp efter att ha fått ta del av informationen och skärmdumpar från Sjöholms Facebooksida.

– Det här verkar inte vara en person i utmärkt balans och det gör känslan ännu starkare - vad håller Säpo på med? säger den förre V-ledaren till Nyheter24.

Han är starkt kritisk till att han nekats att ta del av de handlingar som finns hos Säpo om honom.

– Det här har blivit parodiskt när det gäller vänstermänniskor. När man väl fått ut något har det varit från öppna källor såsom tidningsartiklar.

Ohly menar att det sedan mycket länge finns misstankar inom myndigheten mot personer till vänster på den politiska skalan.

– Det är en gammal tradition att misstänkliggöra allt som luktar vänster. Jag trodde i min naivitet att det inte var så längre, säger han och fortsätter sedan:

– Jag har väldigt lite tilltro till Säkerhetspolisens politiska fingertoppskänsla och faktiskt även deras kunskap om svenskt politiskt liv.

Nyheter24 har sökt Hans-Erik Sjöholm.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stora översvämningar i östra Afrika

Olycksfärja sätts in för passagerartrafik

1 timme sedan
Passagerarfärjan Marco Polo kommer åter att sättas in i trafik i mitten av 2024, rapporterar lokala medier.

FN-expert: Gazas sjukvårdssystem utplånat

2 timmar sedan
Israels krig i Gazaremsan har "utplånat" sjukvårdssystemet i det palestinska området, säger FN:s särskilda rapportör för rätten till hälsa.

Man gripen – ska ha skjutit mot polis

3 timmar sedan
En beväpnad man barrikaderade sig i en lägenhet och misstänks ha skjutit mot polis i Smedjebacken på måndagskvällen. Han greps efter att polisens förhandlare lyckats övertala honom att ge upp.

Kunderna rasar på Marabou: “Ingen bryr sig”

igår 22:18
Marabou ska ta tillbaka en gammal chokladkaka-smak in i sortimentet igen. Men nu rasar kunderna över att det inte är den smaken som folk faktiskt vill ha tillbaka.

Muntra miner på Wall Street

igår 22:08
Det var muntert på New York-börsen när handelsveckan inleddes. De tre ledande indexen slutade alla på plus.