Kent Ekeroth.
1 av 3
Kent Ekeroth. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Den rasistiska bloggen Avpixlat startades när Politisk inkorrekt lades ner.
2 av 3
Den rasistiska bloggen Avpixlat startades när Politisk inkorrekt lades ner. - Foto: Faksimil Axpixlat.info
Ekeroth har tidigare förnekat samröre med rasistbloggen.
3 av 3
Ekeroth har tidigare förnekat samröre med rasistbloggen. - Foto: SCANPIX SWEDEN

Avslöjad: Så styr Kent Ekeroth över Avpixlat

UPPDATERAT. Den sverigedemokratiske riksdagsmannen Kent Ekeroth avslöjas nu som en av personerna bakom rasistbloggen Avpixlat, det visar en serie mejl som Aftonbladet tagit del av.


Avpixlat tog över efter Politiskt Inkorrekt

Politiskt Inkorrekt var en nyhetssajt som publicerade inrikes- och utrikesartiklar som redaktionen menar censurerades av etablerade medier.

Sajten lade stort fokus på invandrings- och mångkulturskritik och publicerade ofta dömda brottslingars etnicitet samt namn och bostadsort.

Avpixlat har tagit över där PI slutade.

Avpixlat har varit i blåsväder vid ett flertal tillfällen. Bland annat när man publicerade en våldtäktsfilm som visar hur en ung flicka utnyttjas av fyra killar.

Man publicerade också en rasistisk text om en 14 år gammal flicka som var Lucia i SVT:s sändningar julen 2012.

Det har länge spekulerats i vem som ligger bakom rasistbloggen Avpixlat. En av de som oftast pekats ut är den ledande Sverigedemokraten Kent Ekeroth, som även varit öppen med att han hjälpt till med att samla in pengar till bloggen. Nyligen blev han dessutom skyldig att betala 160 000 kronor som gått via honom och in i Avpixlat.

"Inte mitt projekt"

Nu avslöjar Aftonbladet att Ekeroth varit betydligt mer involverad  Avpixlat än vad han tidigare velat ge sken av. Ett antal mejl som tidningen tagit del av visar hur Ekeroth har en tight kontakt med redaktionen och bland annat skickar in Youtube-länkar som kort senare presenteras på sidan.

– Nej, det är inte mitt projekt. Det jag talade om, vilket framgår tydligt, är att insamlingen av pengarna är mitt eget initiativ - inte sajten som sådan. Precis som jag hävdat hittills, skrev Ekeroth i ett mejl till Nyheter24 2011, något som han nu även vidhåller när Aftonbladet frågar.

Ger råd

Samtidigt redovisas nu mejlväxlingar där Ekeroth tydligt styr över sidans agenda. Bland annat så klagar han över att få av redaktionsmedlemmarna svarar i telefon och över att vissa inlägg tagits bort.

”Vi måste verkligen se till att kunna nå varandra, samt att starta tidigare på eftermiddagen. Seriöst...” skriver han enligt Aftonbladet.

Han kommer även med råd till redaktionen.

”Kom igen nu - gör sidan intressant och levande. Just nu ser det dött ut” skriver han i ett mejl till en redaktionsmedlem enligt Aftonbladet.

Sverigedemokraterna förnekar koppling

Sverigedemokraterna har alltid hävdat att det inte finns någon koppling mellan partiet och Avpixlat. Något som fick sig en törn när rasistbloggens krönikör Mats Dagerlind skrev en krönika som bekräftade den kopplingen.

– Såvitt jag kan se framkommer ingenting om någon koppling i den texten. Skribenten påstår att deras sida fungerar som en partinära plattform. Jag antar att det är en ambition men ur Sverigedemokraternas synvinkel existerar ingen koppling eller samarbete. Vi vet överhuvudtaget inte vilka som skriver på sidan och vi har ingen möjlighet att påverka dess innehåll, sa Sverigedemokraternas presschef Martin Kinnunen till Nyheter24 då.

Rasistbloggen har dock fått stöd från högsta håll inom Sverigedemokraterna. Partiledaren Jimmie Åkesson sa att Avpixlat, och liknande sidor, gör "en fantastisk insats".

– Ja. Många av våra väljare anser att man uttrycker sanningar där som andra medier inte gör, och det tycker jag är väldigt bra, svarade han, på en fråga om Avpixlat tillhörde de sunda delarna av internet, till Sydsvenskan

Uppdaterat 11:50

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur Kent Ekeroth krävs på pengar av skatteverket efter att ha de donationer som gått via honom till Avpixlat bedömts som skattepliktiga. Från början handlade det om drygt 160 000 kronor som skulle inbetalas. Efter de nya avslöjandena om Ekeroths redaktionella roll kan det bli mer än så.

– Det lutar åt han är aktiv om han utfört arbete eller gett instruktioner om hur man ska bemöta eller skriva. Det tycker jag. Men uppgifterna är nya för mig så jag kan inte svara på hur vi kommer att agera, säger en källa på skatteverket till Expo.

Skulle Ekeroth i slutändan bedömas som aktiv kan hans skattesmäll bli större än vad man tidigare räknat med, eftersom att det beräknats på att Ekeroth skulle ha en passiv roll.

– Passiv näringsverksamhet är någonting som man inte arbetar aktivt i. Det kan till exempel vara om man har ett lantbruk som är utarrenderat, eller en hyresfastighet som man inte själv tar hand om utan där en fastighetsförvaltning sköter verksamheten, säger källan till Expo och fortsätter:

– Om han är aktiv i en näringsverksamhet ska han betala mer i egenavgift.

Uppdaterat 13:25

Kent Ekeroth har under dagen pratat med TT och förnekar åter att han på något sätt skulle vara inblandad i det redaktionella arbetet på Avpixlat. Han hävdar att han enbart hjälpt till med ekonomin och för att hålla medarbetarna anonyma. Samt med nyhetstips.

– Jag ger inga order, jag har en dialog med dem, säger han.

Sverigedemokraternas presschef, Martin Kinnunen, skriver i ett mejl till Nyheter24 att Ekeroth drivs "av ett intresse av att sidan utvecklas i rätt riktning. Därför kontaktar han redaktionen med tips, råd och synpunkter."

Han meddelar också att man från partiets sida fortfarande inte har någon officiell koppling till Avpixlat. Ekeroth har, enligt Kinnunen, själv understrukit för partiet att han inte har några användarrättigheter för Avpixlat, att han inte kan styra innehållet och att han inte är en del av redaktionen. Något som Kinnunen menar styrks av Aftonbladets avslöjande. 

– Som jag ser det stärks detta av mailen som visar att han precis som andra läsare är hänvisad till meddela synpunkter istället för att förändra innehållet på egen hand. Partiets inställning till denna hemsida är densamma som tidigare. Partiet har ingen koppling till avpixlat och har inte möjlighet att styra dess innehåll. Sverigedemokraterna satsar nu hårt på egna medier och kommer efter sommaren att nylansera SD-Kuriren på nätet, skriver Martin Kinnunen i ett mejl till Nyheter24.

/
/
Senaste nytt

Montana får inte förbjuda Tiktok

Ozonhål stängs senare än vanligt

Varje år i oktober-november skapas ett ozonhål över Antarktis. Årets hål började bildas flera dagar tidigare än vanligt och forskare befarar att det kommer stängas sent.

Ljög om assistansbehov – sju åtalas

Sju personer åtalas för grovt bidragsbrott då de ska ha överdrivit eller lämnat falska uppgifter om sitt hälsotillstånd, rapporterar SVT Väst.

Örike vill ha bort mobiler i skolan

Mobiler ska förbjudas i skolorna i Nya Zeeland, enligt premiärminister Christopher Luxon i den nya konservativa regeringen.

Svenska gäng svindlar i Norge

1 timme sedan
Svenska kriminella gäng ägnar sig även åt bedrägerier i Norge, enligt den norska storbanken DNB. De har haft god framgång, säger Sebastian E. Takle, avdelningschef på bankens enhet för arbete mot nätbedrägerier till näringslivssajten E24.

Viaplays rapport försenas på nytt

2 timmar sedan
Viaplay har återigen missat att publicera sin rapport för det det tredje kvartalet på utsatt datum.