S-politiker åtalas för rasistattack – skrek "jävla blatte"

- 01/08/2013, 11:00 -
Tvingades visa upp sitt färdbevis.
1 av 3

Tvingades visa upp sitt färdbevis.

SCANPIX

Något som retade upp politikern rejält.
2 av 3

Något som retade upp politikern rejält.

SCANPIX SWEDEN

Det slutade med att han kallade en busschaufför för "jävla blatte".
3 av 3

Det slutade med att han kallade en busschaufför för "jävla blatte".

SCANPIX SWEDEN

En socialdemokratisk politiker var tvungen att visa upp sin bussbiljett. Då kallade han chauffören för "blatte".

LANDSKRONA. Den socialdemokratiske politikern Hans-Eric Palmqvist åtalas vid Lunds tingsrätt för förgripelse mot tjänsteman – detta efter att ha gått till rasistisk attack mot en busschaufför i början av juni, skriver Helsingborgs Dagblad.

"Några pilsner"

Palmqvist och hans fru var vid tillfället på väg hem från Danmark, och han uppger i förhör att han hade druckit "några pilsner" och "något glas vin" men att han inte var berusad.

Men när de skulle åka buss hem var chauffören utanför bussen. Palmqvist ansåg att bussen redan borde ha åkt och bankade därför på en fönsterruta och uppmanade chauffören att det var dags att köra.

Kände sig kränkt

När chauffören återvände till bussen krävde han att Palmqvist och hans fru skulle uppvisa biljett, då han inte var på plats när de gick ombord på bussen. Något som de visserligen gjorde, men hela situationen gjorde Palmqvist arg. I förhör säger han att även andra gått ombord utan att visa biljett och att han kände sig kränkt över att tvingas visa sin.

Samstämmiga vittnesuppgifter

Enligt chauffören ska Palmqvist då ha skrikit "blatte" i hans riktning, för att några sekunder senare skrika "jävla blatte". Något som styrks av en mängd vittnen. Palmqvist själv säger i förhör att han "sa blatte i alla fall". Förklaringen till detta är att han var upprörd och att han såg att chauffören hade invandrarbakgrund. Han säger i förhör att han inser att det var ett illa valt ordalag men påpekar också att han "inte har emot att man bryter på det svenska språket och han har heller inget emot invandrare och menar att han arbetar med invandrare och det är inga problem"

Vid fällande dom riskerar Palmqvist nu böter eller fängelse i högst sex månader, skriver Helsingborgs Dagblad.

Nyheter24 har sökt Hans-Eric Palmqvist.