Torsdag 15 Apr
Stockholm

"Det hör hemma i medeltiden – stäng Lundsberg!"

Flera av de svenska riksdagspolitikerna reagerar på att elever bränts med strykjärn.
1 av 8
Flera av de svenska riksdagspolitikerna reagerar på att elever bränts med strykjärn. Foto: SCANPIX / Montage
Riksinternatet har inlett en egen utredning av händelsen.
2 av 8
Riksinternatet har inlett en egen utredning av händelsen. Foto: SCANPIX SWEDEN
Lundsberg har en historia fylld av pennalism och mobbning.
3 av 8
Lundsberg har en historia fylld av pennalism och mobbning. Foto: Faksimil SVT
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg.
4 av 8
Rektorn tillika verksamhetschefen Staffan Hörnberg. Foto: Brynje Lindström
Prins Carl-Philip (mitten) är en av de som tagit studenten på Lundsberg.
5 av 8
Prins Carl-Philip (mitten) är en av de som tagit studenten på Lundsberg. Foto: SCANPIX SWEDEN
Roger Haddad (FP).
6 av 8
Roger Haddad (FP). Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Jabar Amin (MP).
7 av 8
Jabar Amin (MP). Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Rossana Dinamarca (V).
8 av 8
Rossana Dinamarca (V). Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Efter att två nyblivna elever ska ha bränts med strykjärn är det nu allt fler som vill att riksinternatet Lundsberg ska stängas ned. Nu ifrågasätter politiker från flera partier om den ska fortsätta få stöd av staten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Senaste skandalen

På måndagen kom nyheten om att två nyblivna elever, 14 och 15 år gamla, ska ha bränts med strykjärn under en så kallad "nollning". Nio äldre elever i åldrarna 15-18 år misstänks för grov misshandel. Enligt Aftonbladet ska de ha kommit till de yngres elevhem, tvingat dem att sätta på sig ögonbindel och lägga sig på golvet. Sedan brändes de med strykjärnet.

De misstänkta eleverna kommer inte att stängas av från Lundsberg.

– Man får mer betrakta det här som en olyckshändelse, säger skolans styrelseledamot Ulf Rehnmark till Aftonbladet.

Skolinspektionen, som tidigare gett böter till Lundsberg, ska nu genomföra en snabbinspektion på skolan med anledning av det nya fallet.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) säger till Expressen att beslutet är upp till Skolinspektionen – men att han "inte skulle tveka" om de kommer fram till att det bästa är att dra in bidraget.

Efter flera år av skandaler med misshandel och pennalism är orden återigen hårda när man talar om elitskolan Lundsberg. Riksinternatet har fått utstå hård kritik sedan det på måndagen avslöjades att två elever ska ha bränts med strykjärn.

Nu rasar flera svenska politiker mot skolans ställning och menar att Lundsbergs ställning som riksinternat ska dras in och därmed också det statsbidrag som skolan får.

– Regeringen bör riva upp beslutet om att ge Lundsberg ställning som riksinternat och därmed skulle också deras statsbidrag försvinna, säger Rossana Dinamarca (V), Vänsterpartiets utbildningspolitiske talesperson, till Nyheter24.

"Aldrig någonsin överväga att sätta mina egna barn där"

Hon är inte ensam i riksdagens utbildningsutskott om att ifrågasätta skolans ställning i Sverige.

– Jag skulle aldrig någonsin ens överväga att sätta mina egna barn på någon av dessa "elitskolor", säger Jan Ericson (M) till Nyheter24 och fortsätter:

– Om skolan ska läggas ned eller inte är knappast ett politiskt beslut., men personligen tycker jag det finns goda skäl att fundera över om samhället ska vara med och finansiera en skola som inte har bättre koll på elevernas skolmiljö. Skolan verkar inte ha tagit varningarna från Skolinspektionen på allvar.

Vänsterpartiet har sedan ett par år tillbaka ett krav på att Lundsberg ska bli av med sin ställning. Nu har även Miljöpartiet sällat sig till den inställningen.

– De bör avvecklas i sin nuvarande form, och låta samhället ta över de genom ett förstatligande, säger den skolpolitiske talespersonen Jabar Amin (MP) till Nyheter24 om riksinternaten.

FP-ledamot försvarar undervisningen

Bland Folkpartiets två representanter i utbildningsutskottet, Roger Haddad (FP) och Tina Acketoft (FP), råder det lite delade meningar.

– Nu är det upp till Lundsberg att visa hur detta kunnat inträffa och vad man avser göra. Om det visar sig att skolan har brustit i i sitt arbete skulle jag personligen ha svårt att se hur de ska kunna få en chans till. Det handlar ytterst om att säkerställa en bra och säker miljö för våra ungdomar, säger Acketoft till Nyheter24.

Haddad, som själv varit på besök på Lundsberg, är mer positiv till skolan. Åtminstone till dess utbildning.

– Jag anser inte att skolans verksamhet vad gäller själva undervisningen brister. Lundsberg, som jag också besökt, har bekymmer med antimobbningsarbetet och den bostadssociala delen vid elevhemmen. Om verksamheten ska kunna överleva som riksinternat måste skolan agera mycket kraftfullt även mot förhållandena som uppstår utanför klassrummet, säger han till Nyheter24.

Yvonne Andersson (KD), även hon ledamot i utskottet, tycker inte att en nedläggning är rätt väg att gå.

– En skola ska inte behöva läggas ned för att en förändring i skolkulturen ska ske. Däremot måste man förändra attityden hos alla dem som verkar på skolan. Jag tror att skolan behövs i vårt samhälle men att någon måste få ett tydligt ansvar för att arbeta med förändringar och påvisa resultat också på kort sikt, säger hon till Nyheter24.

"Hör hemma i medeltiden"

Flera andra riksdagspolitiker använder hårda ordalag för att beskriva den senaste skandalen på riksinternatet.

– Uråldriga pennalistiska ritualer hör hemma i medeltiden. Stäng, säger Wiwi-Anne Johansson (V).

– För mig är det uppenbart att Lundsbergs skollednings tidigare försök att tysta ned skandaler också inneburit att man inte tar frågor om mobbning och sexövergrepp på allvar. Det visar att Lundsberg ledning därmed diskvalificerar sig som lämplig att driva skola, säger Eva-Lena Jansson (S).

Centerpartiets Abir Al-Sahlani menar dock att skolan fyller en funktion i samhället.

– Som ett av få internat fyller skolan ett befintligt behov, därav min motvilja stänga ner skolan. Men att skolan fortsätter i samma gamla banor där barn och ungdomar kränks är helt otänkbart för mig.det är hög tid för skolans ledning och föräldrar att ta ansvar! Ett första steg vore att sätta sig ner med föräldrar och elever och skapa gemensam syn på vilket skolklimat man vill ha på skolan, säger hon till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela