Kent Ekeroth polisanmäls för hets mot folkgrupp.
1 av 2
Kent Ekeroth polisanmäls för hets mot folkgrupp. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX
Ekeroth och riksdagskollegan Thoralf Alfsson anmäls även för brott mot BBS-lagen.
2 av 2
Ekeroth och riksdagskollegan Thoralf Alfsson anmäls även för brott mot BBS-lagen. - Foto: SCANPIX / Montage

Kent Ekeroth anmäls för hets mot folkgrupp

UPPDATERAD. Sverigedemokraternas skandalomsusade riksdagsledamot Kent Ekeroth polisanmäls för hets mot folkgrupp. "Araber drivs av ett hat, en önskan om döden", har han skrivit på sin blogg. Även Thoralf Alfsson anmäls.


Anmälde Avpixlat

I förra veckan meddelade Juridikfronten att man polisanmält den rasistiska bloggen Avpixlat av samma anledning som Ekeroth och Alfsson. Den anonyma redaktionen svarade med hänvisning till en dom i Göta hovrätt att omodererade kommentarer ej faller under yttrandefrihetsgrundlagens regelverk enligt praxis.

Den aktuella domen nämner dock inte BBS-lagen, som Juridikfronten menar fortfarande gäller.

Föreningen har tidigare legat bakom anmälningar mot nazistiska sajter som Nordfront och Realisten, något som lett till att Martin Tunström mottagit mordhot.

BBS-lagen

"5 § Om en användare sänder in ett meddelande till en elektronisk anslagstavla ska den som tillhandahåller tjänsten ta bort meddelandet från tjänsten eller på annat sätt förhindra vidare spridning av meddelandet, om

1. meddelandets innehåll uppenbart är sådant som avses i bestämmelserna i 16 kap. 5 § brottsbalken om uppvigling, 16 kap. 8 § brottsbalken om hets mot folkgrupp, 16 kap. 10 a § brottsbalken om barnpornografibrott eller 16 kap. 10 c § brottsbalken om olaga våldsskildring, eller

2. det är uppenbart att användaren har gjort intrång i upphovsrätt eller i rättighet som skyddas genom föreskrift i 5 kap. lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk genom att sända in meddelandet."

STOCKHOLM. "Bara en sån enkel grej som att förstå att araberna inte värderar liv – att de drivs av ett hat, en önskan om döden – säger det mesta".

Så skrev riksdagsledamoten Kent Ekeroth på sin blogg 2009. Nu har han polisanmälts för hets mot folkgrupp. Bakom anmälan står föreningen Juridikfronten.

"Uttalandet att araber drivs av hat och inte värderar liv är nedsättande för folkgruppen araber och är så generaliserande att det inte hör hemma i en saklig och vederhäftig diskussion. Den som velat uttala sig negativt om islamister eller politiska terrorister hade kunnat göra detta utan att uttala sig generaliserande om araber i allmänhet", skriver föreningen.

"En bra Muhammedan är en död Muhammedan"

Ekeroth anmäls även för brott mot paragraf 5 i BBS-lagen (lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor). Denna anmälan gäller flera kommentarer som skrivits på riksdagsledamotens blogg och som han inte raderat. Här är några exempel:

"Muhammedaner är djur enligt mig, och en bra Muhammedan är en död Muhammedan!".

"Muhammedaner är djur och bör utplånas ur vår svenska fauna precis som mårdhunden. De sprider också rabies precis som mårdhunden. Men Muhammedanernas rabies är värre än mårdhundens, eftersom den leder till att hela samhället störtas ner till ett 600-tals kalifat".

"Stick och häng med dina stinkande somalier och zigenare istället”.

"Är inte anonyma som Avpixlat"

Framför allt handlar det om hat mot muslimer och andra religiösa eller etniska folkgrupper. Men även om hat mot homosexuella.

– När vi har tittat på det här med BBS-lagen så har vi fått upp ögonen för aktörer som till skillnad från Avpixlat inte är anonyma. Så det är där vi haft fokus, säger Juridikfrontens ordförande Martin Tunström till Nyheter24 om anmälningarna.

"Som synes nedan har de flesta av de ifrågasatta kommentarerna funnits publicerade på bloggen sedan 2009-2012, så det är inte fråga om att Kent Ekeroth under någon kortare period har försummat att granska och ta bort olagligt material. Ekeroth har uppenbarligen struntat i att granska och ta bort sådant material under betydligt längre tid", skriver Juridikfronten.

Även riksdagskollegan Thoralf Alfsson, tidigare dömd förtal efter ett blogginlägg, har anmälts för brott mot BBS-lagens femte paragraf. I hans fall handlar det bland annat om kommentarer där somalier kallas "parasiter" och där muslimer kallas "empatilösa".

– Förhoppningsvis tar polisen det här på allvar och inleder en förundersökning, säger Tunström.

"Personer som är ute efter att hänga ut mig"

Alfsson menar att han "hört talas om anmälan" men att han inte vet mer än så. Han menar att han flera gånger tidigare anmälts mot de som vill "hänga ut" honom.

– Jag har ju varit det (polisanmäld, reds. anm) några gånger tidigare och sen när man vet vilka som ligger bakom så är det tydligt att det är personer som är ute efter att hänga ut mig, säger riksdagsledamoten till Nyheter24.

Du är inte orolig för en fällande dom?

– Det kan jag ju inte uttala mig om och jag försöker att hålla koll på kommentarerna på min blogg. Men sen finns det alltid illvilliga personer som går in och kommenterar på gamla inlägg.

Uppdatering 11.51:

Ekeroth hör via mejl av sig till Nyheter24 och menar att han syftar på enstaka organisationer och inte araber som folkgrupp i den anmälda meningen.

– Jag skrev ju uttryckligen "Hamas är inte ensamma.." följt av en uppräkning. Det handlar med andra ord inte om araber generellt, utan de grupperingar och strömningar jag syftar på i inlägget. Anmälan är därför grundlös, säger han.

Angående anmälan om brott mot BBS-lagen menar han att han inte kan ställas till svars för innehållet i omodererade kommentarer. Men han erkänner samtidigt att han inte brukade granska dem närmare.

– Jag stängde för ett tag sedan av kommentering på bloggen. Innan dess kollade jag i princip aldrig kommentarerna. Raderade gjorde jag när någon gjorde mig uppmärksam på något som borde tas bort, säger Ekeroth.

Uppdatering 16.31:

Under onsdagen har Ekeroth raderat gamla kommentarer som fortfarande låg uppe på hans blogg. Enligt Juridikfronten har det skett för att försöka undvika lagföring. Inläggen går dock fortfarande att hitta med hjälp av Google Cache.

/
Senaste nytt

Dödsskott mot palestinier på Västbanken

Avvaktande öppning på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen inleder avvaktande i väntan på amerikansk jobbstatistik under eftermiddagen. Vid öppning pendlar OMXS-index kring nollan med blandad utveckling för storbolagen. Indextunga Ericsson lyfter 1,4 procent medan H&M stiger 1,2 procent på en uppgraderad syn från Handelsbanken.

Stridslystet i Dubai – oljeland gör motstånd

Det råder dålig stämning bland skyskraporna i Dubai. Infekterade bråk om framtiden för utsläppsbovarna olja, kol och naturgas präglar klimatmötet COP28. Det är en uppförsbacke, säger klimatminister Romina Pourmokhtari.

Nödmöte i jul? Ingen enighet om budgetregler

Inget avtal synes än bland EU:s finansministrar om nya budgetregler. Nu ökar risken för ett extra krismöte innan jul.

Fler studerar när de närmar sig 60

Allt fler som fyllt 47 väljer att studera. På tio år har gruppen ökat med 64 procent, visar en undersökning från CSN. Kvinnor dominerar stort bland dem som väljer att utbilda sig i övre medelåldern.

Giftvarning till boende i Glasriket dröjde

I småländska Orrefors finns bly och arsenik i marken i närheten av bostäder. Redan för tre år sedan visste kommunen att marken kunde vara förorenad, men först nu har marken kontrollerats grundligare och de boende varnats, rapporterar P4 Kalmar.