Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kent Ekeroth anmäls för hets mot folkgrupp

- 11/09/2013, 10:35 -
Kent Ekeroth polisanmäls för hets mot folkgrupp.
1 av 5

Kent Ekeroth polisanmäls för hets mot folkgrupp.

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Ekeroth och riksdagskollegan Thoralf Alfsson anmäls även för brott mot BBS-lagen.
2 av 5

Ekeroth och riksdagskollegan Thoralf Alfsson anmäls även för brott mot BBS-lagen.

SCANPIX / Montage

Här är en av de anmälda kommentarerna på Ekeroths blogg.
3 av 5

Här är en av de anmälda kommentarerna på Ekeroths blogg.

Faksimil

Här är en annan.
4 av 5

Här är en annan.

Faksimil

Thoralf Alfssons blogg.
5 av 5

Thoralf Alfssons blogg.

Faksimil

UPPDATERAD. Sverigedemokraternas skandalomsusade riksdagsledamot Kent Ekeroth polisanmäls för hets mot folkgrupp. "Araber drivs av ett hat, en önskan om döden", har han skrivit på sin blogg. Även Thoralf Alfsson anmäls.

STOCKHOLM. "Bara en sån enkel grej som att förstå att araberna inte värderar liv – att de drivs av ett hat, en önskan om döden – säger det mesta".

Så skrev riksdagsledamoten Kent Ekeroth på sin blogg 2009. Nu har han polisanmälts för hets mot folkgrupp. Bakom anmälan står föreningen Juridikfronten.

"Uttalandet att araber drivs av hat och inte värderar liv är nedsättande för folkgruppen araber och är så generaliserande att det inte hör hemma i en saklig och vederhäftig diskussion. Den som velat uttala sig negativt om islamister eller politiska terrorister hade kunnat göra detta utan att uttala sig generaliserande om araber i allmänhet", skriver föreningen.

"En bra Muhammedan är en död Muhammedan"

Ekeroth anmäls även för brott mot paragraf 5 i BBS-lagen (lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor). Denna anmälan gäller flera kommentarer som skrivits på riksdagsledamotens blogg och som han inte raderat. Här är några exempel:

"Muhammedaner är djur enligt mig, och en bra Muhammedan är en död Muhammedan!".

"Muhammedaner är djur och bör utplånas ur vår svenska fauna precis som mårdhunden. De sprider också rabies precis som mårdhunden. Men Muhammedanernas rabies är värre än mårdhundens, eftersom den leder till att hela samhället störtas ner till ett 600-tals kalifat".

"Stick och häng med dina stinkande somalier och zigenare istället”.

"Är inte anonyma som Avpixlat"

Framför allt handlar det om hat mot muslimer och andra religiösa eller etniska folkgrupper. Men även om hat mot homosexuella.

– När vi har tittat på det här med BBS-lagen så har vi fått upp ögonen för aktörer som till skillnad från Avpixlat inte är anonyma. Så det är där vi haft fokus, säger Juridikfrontens ordförande Martin Tunström till Nyheter24 om anmälningarna.

"Som synes nedan har de flesta av de ifrågasatta kommentarerna funnits publicerade på bloggen sedan 2009-2012, så det är inte fråga om att Kent Ekeroth under någon kortare period har försummat att granska och ta bort olagligt material. Ekeroth har uppenbarligen struntat i att granska och ta bort sådant material under betydligt längre tid", skriver Juridikfronten.

Även riksdagskollegan Thoralf Alfsson, tidigare dömd förtal efter ett blogginlägg, har anmälts för brott mot BBS-lagens femte paragraf. I hans fall handlar det bland annat om kommentarer där somalier kallas "parasiter" och där muslimer kallas "empatilösa".

– Förhoppningsvis tar polisen det här på allvar och inleder en förundersökning, säger Tunström.

"Personer som är ute efter att hänga ut mig"

Alfsson menar att han "hört talas om anmälan" men att han inte vet mer än så. Han menar att han flera gånger tidigare anmälts mot de som vill "hänga ut" honom.

– Jag har ju varit det (polisanmäld, reds. anm) några gånger tidigare och sen när man vet vilka som ligger bakom så är det tydligt att det är personer som är ute efter att hänga ut mig, säger riksdagsledamoten till Nyheter24.

Du är inte orolig för en fällande dom?

– Det kan jag ju inte uttala mig om och jag försöker att hålla koll på kommentarerna på min blogg. Men sen finns det alltid illvilliga personer som går in och kommenterar på gamla inlägg.

Uppdatering 11.51:

Ekeroth hör via mejl av sig till Nyheter24 och menar att han syftar på enstaka organisationer och inte araber som folkgrupp i den anmälda meningen.

– Jag skrev ju uttryckligen "Hamas är inte ensamma.." följt av en uppräkning. Det handlar med andra ord inte om araber generellt, utan de grupperingar och strömningar jag syftar på i inlägget. Anmälan är därför grundlös, säger han.

Angående anmälan om brott mot BBS-lagen menar han att han inte kan ställas till svars för innehållet i omodererade kommentarer. Men han erkänner samtidigt att han inte brukade granska dem närmare.

– Jag stängde för ett tag sedan av kommentering på bloggen. Innan dess kollade jag i princip aldrig kommentarerna. Raderade gjorde jag när någon gjorde mig uppmärksam på något som borde tas bort, säger Ekeroth.

Uppdatering 16.31:

Under onsdagen har Ekeroth raderat gamla kommentarer som fortfarande låg uppe på hans blogg. Enligt Juridikfronten har det skett för att försöka undvika lagföring. Inläggen går dock fortfarande att hitta med hjälp av Google Cache.