Moderatpolitiker: "De borde grävas ned till huvudet och stenas"

- 02/10/2013, 07:58
Moderatens Facebookinlägg har upprört flera.
1 av 4

Moderatens Facebookinlägg har upprört flera.

Montage / SCANPIX

De pojkar som friats för våldtäkten har hängts ut på nätet. Har ett av de välspridda inläggen på Facebook.
2 av 4

De pojkar som friats för våldtäkten har hängts ut på nätet. Har ett av de välspridda inläggen på Facebook.

Facebook

Men det är långt ifrån det enda. På Twitter sprids flera inlägg.
3 av 4

Men det är långt ifrån det enda. På Twitter sprids flera inlägg.

Twitter

Den här tweeten fick över 900 retweets.
4 av 4

Den här tweeten fick över 900 retweets.

Twitter

Många har reagerat på den friande våldtäktsdomen i hovrätten. En av dem är moderatpolitikern Thomas Persson, som på Facebook la upp en bild på fyra personer som avrättas. "Dom kanske skulle kört sina egna hemländers regler. Grävas ner till huvudet och stenas..."

OVANÅKER. "Hade det här hänt min dotter hade jag tagit lagen i egna händer". Så skrev den moderata kommunpolitikern Thomas Persson på sin Facebooksida på tal om den friande hovrättsdomen i fallet med gruppvåldtäkten i Tensta. Han fortsatte:

"ja dödstraff är lindrig iof,, dom kanske skulle kört sina egna hemländers regler. gräva ner till huvudet och stenas...".

Sedan avslutade han med:

"om jag får vara lite politiskt inkorrekt,, detta är nog vad dom flesta hade önskat efter domen om gruppvåldtäkten! blir bara Hatisk när man själv har 2 döttrar!".

"Reagerade som förälder"

Allt lades upp tillsammans med en bild på fyra personer som avrättas med hjälp av snara.

– Det här skrev jag i ren frustration i morse (på tisdagen, reds. anm). En kompis till mig hade länkat till en person som bloggat om domen, så jag började läsa om vad som hänt, blev förbannad och reagerade som förälder, säger Persson till Hela Hälsingland.

Han hade sett inlägget där de friade pojkarna hängs ut. Det som spreds på Twitter och Facebook, som Nyheter24 skrev om tidigare i veckan. Uthängningarna har kritiserats av bland andra rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

– Det är solklara fall av grovt förtal och mycket fult gjort. Det här har ingenting med hovrättsdomen att göra, jag tycker till exempel själv att den var felaktig. Det här är en helt annan fråga och ett belägg för att det är nödvändigt att vi får den nya lagstiftning som regeringen aviserat, sa han till Nyheter24.

"Jag är verkligen ingen rasist"

Efter att ha konfronterats av lokaltidningen tycker Persson att det var onödigt att skriva om pojkarnas "hemländers regler".

– Jag är verkligen ingen rasist och bryr mig inte det minsta om etnicitet. Så det spelar ingen roll om det här är personer från Kiruna, Turkiet eller USA, säger han.

Ingen fråga för lokalföreningen

Persson är styrelseledamot i ett kommunalt bolag och ersättare i både kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Ovanåker. Moderaternas lokala ordförande Mikael Jansson tycker inte att inläggen är en fråga för partiet att ta upp.

– Det är hårda ord, men jag tänker inte döma honom och tycker inte att det är en politisk fråga. Det här har han skrivit som privatperson och som förälder, säger han till Hela Hälsingland.

Under tisdagen tog Persson bort sina inlägg och bad om ursäkt till de som tagit illa upp.