Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

RFSU rasar mot KD-politikerns förslag: "Väldigt sorgligt"

- 08/10/2013, 11:08
Generalsekreteraren Maria Andersson menar att Enochson är fientligt inställd till homosexuella.
1 av 5

Generalsekreteraren Maria Andersson menar att Enochson är fientligt inställd till homosexuella.

RFSU / SCANPIX

KD-politikern har tidigare varit i blåsväder.
2 av 5

KD-politikern har tidigare varit i blåsväder.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Kondomer – snart i varje skolämne? Åtminstone enligt Enochson.
3 av 5

Kondomer – snart i varje skolämne? Åtminstone enligt Enochson.

RFSU

KD-ledamoten menar att RFSU sprider propaganda.
4 av 5

KD-ledamoten menar att RFSU sprider propaganda.

RFSU

Emma Henriksson, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen.
5 av 5

Emma Henriksson, Kristdemokraternas gruppledare i riksdagen.

Linda Forsell / SCANPIX

Efter att riksdagsledamoten Annelie Enochson klagat på RFSU:s "propaganda" i skolan går nu organisationen till attack. Samtidigt tar partiet avstånd från sin representants åsikter.

STOCKHOLM. "Ett långt och konstigt påhopp". Så benämner Maria Andersson, generalsekreterare på Riksförbundet för sexuell upplysning, riksdagsmotionen från Kristdemokraternas Annelie Enochson.

Som Nyheter24 skrev på måndagen är attacken mot RFSU:s "propaganda" inte den första av KD-politikern.

– Det är inte första gången Enochson pratar så här om RFSU. Hon är fientlig mot homosexuella och uttrycker i största allmänhet en skepsis mot att bedriva sexualupplysning, säger Andersson till Nyheter24 och fortsätter:

– Jag är inte förvånad men jag tycker det är väldigt sorgligt. Det känns oerhört märkligt att man i en motion ägnar sig åt att hoppa på en organisation på det här sättet.

"Får det att låta som att vi pratar kondomer från morgon till kväll"

"Det finns ingen anledning för barn att behöva pressas in i vuxensexualitet och lära sig om 20 olika sextekniker och sexställningar. Det kan starkt ifrågasättas om svenska barn i grundskolan ska behöva höra hur sperma smakar eller behöva pilla på RFSU:s glidmedel eller rulla på RFSU:s kondomer på gurkor på lektioner", skriver Enochson i sin motion "Våra barns bästa".

Andersson menar att riksdagsledamoten bland annat valt ut vissa delar av sexualupplysningen för att få vatten på sin kvarn.

– Hon plockar ut saker ur sitt sammanhang för att det ska passa hennes ärende. Hon får det att låta som att vi pratar kondomer från morgon till kväll, säger hon.

RFSU:s generalsekreterare är också helt oförstående av att det påstås att organisationen har ett "monopol" i skolan. Verkligheten ser annorlunda ut.

– Det går hundratusentals barn i högstadiet i Sverige och vi träffar cirka 10 000-15 000 per år. Vi kommer när skolornas rektorer tycker att vi behövs för att kompletttera den egna undervisningen.

KD tar avstånd från förslaget

Efter måndagens intervju med Enochson har dessutom gruppledaren i riksdagen, Emma Henriksson, velat poängtera att Kristdemokraterna som parti inte står bakom motionen.

– Vi måste lita på lärarnas bedömning av hur undervisningen bör läggas upp och vilket material som används. Självklart ska all undervisning vara i överensstämmelse med skollagen och kursplanen för sex och samlevnad. Med betoning på både sex och på samlevnad.

Henriksson tycker snarare att sexualundervisningen i skolan behövs – som en motkraft.

– I det sexualiserade samhälle vi har, där det dygnet runt finns tillgång till en rå och snedvriden sexualitet, är det bra att skolan erbjuder en motbild.

"Vore mer orolig om de inte lär sig använda kondom"

Till skillnad från Enochson ser hon absolut inga problem med att barnen får lära sig hantera exempelvis kondomer.

– Jag är inte orolig för att ungdomar lär sig hur man sätter en kondom på en gurka, jag vore mer orolig om de inte lärde sig att använda kondom alls.