Tisdag 18 Jan
Stockholm

Reinfeldt blockerade på Instagram – anmäldes

Filippa Reinfeldts Instagramkonto.
1 av 6
Filippa Reinfeldts Instagramkonto. Foto: Faksimil Instagram
Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet har över 10 000 följare på det sociala mediet.
2 av 6
Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet har över 10 000 följare på det sociala mediet. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT BILD
Filippa Reinfeldt var tidigare gift med statsminister Fredrik Reinfeldt.
3 av 6
Filippa Reinfeldt var tidigare gift med statsminister Fredrik Reinfeldt. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT BILD
Är hennes aktivitet offentlig eller ej? Det är frågan.
4 av 6
Är hennes aktivitet offentlig eller ej? Det är frågan. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Pressekreteraren Gustaf Stenlund anser att kontot är privat – men är själv inne och diskuterar i hennes ställe.
5 av 6
Pressekreteraren Gustaf Stenlund anser att kontot är privat – men är själv inne och diskuterar i hennes ställe. Foto: Faksimil Instagram
Här är ett annat exempel.
6 av 6
Här är ett annat exempel. Foto: Faksimil Instagram

Anders Ljung märkte att han inte längre kunde se landstingsrådet Filippa Reinfeldts instagrambilder. Nu JO-anmäler han henne – för att se om instagramkontot borde följa offentlighetsprincipen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Den nya tidens personvalskampanj"

Filippa Reinfeldts instagramkonto har tidigare uppmärksammats i medierna. Expressens kulturskribent Anna Hellgren skrev en text med rubriken "Insta-mama" om Reinfeldt som exempel på "den nya tidens personvalskampanj". Läs texten här.

STOCKHOLM. Landstingsrådet och statsministerns ex-fru Filippa Reinfeldt har inte bara gjort sig känd som politiker utan även som flitig användare av Instagram. Nu har hennes beteende på det sociala mediet anmälts till Justitieombudsmannen (JO).

Det var stockholmaren Anders Ljung som märkte att han blockats av Reinfeldt i somras.

– Jag håller inte med henne politiskt och brukar käfta emot lite ibland. Den här gången hade jag påpekat att hon lade upp en bild på hur hon jobbade med sin blogg, i stället för att medverka i ett P1-program om säkerhet inom vården, säger han till Lokaltidningen Mitt I.

"Ansvarar inte för ledamöternas privata sociala medier"

Reinfeldt har inte ställt in sitt konto så att det är privat, i stället verkar hon ha blockerat vissa användare. Totalt följer cirka 10 000 personer hälso- och sjukvårdslandstingsrådets framfart. Hon lägger upp bilder både på arbete och privatliv.

Moderaterna har dock gett beskedet till Ljung att de inte har något att göra med hennes aktivitet.

"Här på Moderaternas landstingskansli ansvarar vi inte för ledamöternas privata sociala medier", skriver Moderaternas landstingskansli till honom enligt Lokaltidningen Mitt I.

"Det är otydligt"

Reinfeldts pressekreterare Gustaf Stenlund vägrar låta tidningen prata med landstingsrådet om detta eftersom han menar att kontot är privat.

– Jag tycker att det är otydligt att man inte vet om det är privatpersonen eller politikern som postar. Hon är en folkvald politiker och lägger upp grejer på arbetstid, borde inte det vara offentligt precis som hennes e-post? säger Ljung till Lokaltidningen Mitt I.

JO Lilian Wiklund är dock av en annan uppfattning och avskriver anmälan.

– Vi får väldigt mycket klagomål så vi måste sovra. Jag har inte tittat på Instagramkontot men uppfattar att Filippa Reinfeldt använder det som individ, och då fanns det inte skäl för mig att höra med landstinget om varför anmälaren inte fått svar på sin begäran, vilket är vad frågan gällde för mig, säger Wiklund till SVT.

Uppdatering 13.33:

Trots att pressekreteraren Stenlund anser att Reinfeldts konto är privat har han själv vid flera tillfällen gått in och fört diskussioner samt svarat åt henne på kontot. Här är ett par exempel:

Kommentera
Kopiera länk
Dela