Sverigedemokraterna förklarar att brottet ligger långt tillbaka i tiden.
1 av 3
Sverigedemokraterna förklarar att brottet ligger långt tillbaka i tiden. - Foto: TT
Hedlund tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson.
2 av 3
Hedlund tillsammans med partiledaren Jimmie Åkesson. - Foto: Leif R Jansson/TT
Hedlund kan bli suppleant i partistyrelsen.
3 av 3
Hedlund kan bli suppleant i partistyrelsen. - Foto: TT

Dömd för misshandel med nazist – föreslås till SD:s partistyrelse

Han är dömd för kvinnomisshandel och för att ha misshandlat en man tillsammans med en nazist. Nu kan Roger Hedlund, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg, väljas in i SD:s partistyrelse.


Ur domen

"Hedlund har den 31 december 2000 på Nygatan i Gävle misshandlat X genom att spruta tårgas på honom så att han åsamkats smärta. Därefter har, vid samma tillfälle och plats, NSF-ledaren misshandlat X genom att tilldela honom flera slag i ansiktet. Misshandeln har medfört smärta, ömhet och svullnad."

Under onsdagen presenterade Sverigedemokraternas valberedning sina förslag till en ny partistyrelse. En av politikerna som föreslås som suppleant är Roger Hedlund, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Gävleborg. 

Hedlund har tidigare uppmärksammats för våldsbrott och nazistkopplingar. År 2001 dömdes Hedlund för misshandel tillsammans med en lokal ledare för nazistiska Nationalsocialistisk Front. 

Vid ett bråk i Gävle ska Hedlund ha misshandlat både en man och en kvinna.

SD: Har förtroende för honom

Hedlund dömdes mot sitt nekande till villkorlig dom och samhällstjänst. Han har enligt Expo uppgett att han försökte skydda NSF-ledaren från att bli misshandlad. 

Sverigedemokraternas pressekreterare Martin Kinnunen förklarar att brotten ligger långt tillbaka i tiden och att valberedningen har förtroende för Hedlund. Trots att misshandeln skedde tillsammans med en nazistledare.

– Ja, men det var i ett privat sammanhang, de var gamla vänner tror jag. Men valberedningen har gjort den bedömningen att detta ligger så långt tillbaka att det inte ska vara någon belastning för honom, säger Kinnunen till Expo.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kraftigt ned i Japan

Man dömd till sju års fängelse för barnvåldtäkt

En man från en kommun norr om Stockholm har av Norrtälje tingsrätt dömts till sju och ett halvt års fängelse för bland annat grov våldtäkt mot barn och barnpornografibrott.

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

1 timme sedan
Projektiler från Israel ska ha träffat mål i Iran, uppger en amerikansk källa för ABC News. Angreppets omfattning framgår inte.

Nu börjar världshistoriens största val

1 timme sedan
En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.