Diskussion om tågtrafiken
1 av 3
Samma dag som han ska debattera spårsäkerheten på just den sträckan spårade ett tåg ur. - Foto: TT BILD
Godståg
2 av 3
Godståget som spårade ur. - Foto: TT BILD
Avstängt vid Stockholms södra.
3 av 3
Avstängt vid Stockholms södra. - Foto: Henrik Montgomery / TT BILD

Skulle debattera osäkra spår – då spårade ett tåg ur

Riksdagsledamoten Mats Pertoft (MP) ska på tisdagen debattera spårsäkerhet med infrastrukturministern. Vad han inte visste var att debatten skulle bli minst sagt högaktuell. – Jag kopplade direkt, säger han till Nyheter24.


Godståg med rötslam

Tidigt på tisdagsmorgonen spårade ett godståg ur i en tunnel mellan Södra station och Stockholms central. Tåget körde in i en pelare och polisen varnade i ett tidigt skede för rasrisk, något som senare avfärdades.

Nu är det totalstopp för både pendeltåg och fjärrtåg till Stockholm söderifrån. Tåg norrifrån vänder vid centralstationen. SL:s resegaranti gäller vilket gör så att resenärer som åker taxi kan ersättas i efterhand. Man jobbar även på att sätta in ersättningsbussar.

Enligt Aftonbladet kan tågtrafiken komma att störas i flera dagar.

Godståget fraktade rötslam, en restprodukt från reningsverk.

STOCKHOLM. Det finns sammanträffanden och så finns det sammanträffanden. Riksdagsledamoten Mats Pertoft (MP) fick rejält med vatten på sin kvarn på tisdagsmorgonen inför dagens interpellationsdebatt i riksdagen.

Han frågade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) för en dryg månad sedan om spårens skick på sträckan mellan Södra station och Stockholms central. Vad han inte visste då var att ett tåg skulle spåra ur på just den sträckan samma dag som debatten.

– Det är precis det här jag ville varna för, säger Pertoft till Nyheter24.

"Jag kopplade direkt"

Han åker själv med tåg förbi den så kallade "getingmidjan" varje dag och fick vända hem och ta bilen i morse. 

– Om jag haft utskott i dag och varit tvungen att åka in tidigare hade jag nog suttit i tåget som fastnade bakom det som spårat ur, säger han.

Vad tänkte du egentligen när du hörde om urspårningen?

– Det första jag tänkte på var hur jag skulle ta mig till riksdagen i dag. Men mindre andra tanke var att jag direkt kopplade till debatten senare i dag.

Lösa bultar och dåliga spår

Pertoft är i sin interpellation kritisk till att underhåll av den så hårt belastade sträckan ska dröja till 2017, då Citybanan är färdig. Rapporter från bland annat banarbetare och lokförare har beskrivit hur dåligt skick spåren på sträckan över Riddarfjärden är i. 

På vissa håll ska det till och med finnas lösa bultar och liknande. Nu befarar riksdagsledamoten att det ser likadant ut inne i tunneln från Södra station.

Nu hoppas han att Elmsäter-Svärd och resten av regeringen ska inse allvaret.

– Jag hoppas få beskedet av henne att man ska gå igenom detta extra noggrant. Det är det som behövs, säger Pertoft.

Interpellationsdebatterna i riksdagen inleds klockan 13.00 på tisdagen. Debatten mellan Pertoft och Elmsäter-Svärd lär dröja till kvällen. Debatterna kan ses live via riksdagens hemsida.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Krav om mer pengar till värnpliktiga

1 timme sedan
Motivationen tryter för värnpliktiga när dagsersättningen är låg. Samtidigt råder det så stor platsbrist inom Försvarsmakten att vissa förband inte haft sängplatser till alla värnpliktiga, visar en ny rapport från Pliktrådet.

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

1 timme sedan
USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.