Linus Bylund (till höger) ville ha uppgifter han kunde läcka.
1 av 5
Linus Bylund (till höger) ville ha uppgifter han kunde läcka. - Foto: TT BILD / Montage
SDU-ordföranden Kasselstrand har haft Ehn som sin mentor.
2 av 5
SDU-ordföranden Kasselstrand har haft Ehn som sin mentor. - Foto: Lars Pehrson
"De fyras gäng" var de drivande i beslutet. Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson.
3 av 5
"De fyras gäng" var de drivande i beslutet. Jimmie Åkesson (partiledare), Björn Söder (partisekreterare), Mattias Karlsson (kulturpolitisk talesperson och vice gruppledare) och Richard Jomshof, kriminalpolitisk talesperson. - Foto: Riksdagen
"Bunkerfalangen": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand.
4 av 5
"Bunkerfalangen": Patrik Ehn, David Lång, Mikael Jansson och Gustav Kasselstrand. - Foto: SCANPIX / Västra Götalands region / Montage
Före detta partiledaren Mikael Jansson ville att Patrik Ehn skulle få stanna kvar.
5 av 5
Före detta partiledaren Mikael Jansson ville att Patrik Ehn skulle få stanna kvar. - Foto: SCANPIX SWEDEN

SD-toppen: "Nyheter24 har material de inte borde ha tillgång till"

Jimmie Åkessons stabschef Linus Bylund har kritiserat och eftersökt läckor inom partiet. Men nu avslöjas det att han själv ville ha något "tungt" på uteslutne Patrik Ehn – för att kunna läcka det till medierna.


Bunkerfalangen

Patrik Ehn var en av de tydligaste profilerna i den så kallade "bunkerfalangen" som legat i strid mot "de fyras gäng" med Åkesson, Björn Söder, Richard Jomshof och Mattias Karlsson. Bunkern representeras ännu inom SD av förre partiledaren Mikael Jansson, SDU-ordföranden Gustav Kasselstrand och riksdagsledamoten David Lång.

En av skiljelinjerna är att bunkergänget vill behålla en mer nationalistisk linje medan partiledningen valt att gå i en socialkonservativ riktning.

STOCKHOLM. Uteslutningen av Sverigedemokraternas starke man i Göteborg, Patrik Ehn, ledde till stora reaktioner internt i partiet.

Nyheter24 kunde på förhand avslöja att partistyrelsen skulle besluta om uteslutning. Nu visar det sig att Linus Bylund, partiledaren Jimmie Åkessons stabschef, försökte ta reda på läckor inom partiet i samband med uteslutningen.

"Nyheter24 har publicerat material som de inte borde ha tillgång till"

Enligt Expo Idag ska han ha sagt följande till partimedlemmarna i Västsverige efter beslutet om Ehn:

"Expo och Nyheter24 har publicerat material som de inte borde ha tillgång till" och "berätta gärna för mig vart det kommer ifrån för det vill jag gärna veta".

På mötet klagade han också på läckorna och hur de skadar partiet.

Ville läcka "något som förstör för honom"

Vad deltagarna då inte visste var dock att Bylund själv sökt efter uppgifter om just Ehn – för att kunna läcka dessa till medierna. Redan i april 2012 efterfrågade han "något tungt som vi kan läcka" och "något som förstör för honom".

Efter att först ha nekat helt erkänner Bylund för Expo Idag att han efterfrågat information om Ehn. Men han menar att det handlade om att kolla upp ett rykte. Han menar att han inte haft något uppdrag inom partiet att eftersöka information Ehn.

– Jag har inte haft någon sådan arbetsuppgift eller gått in på det. Men kommer det fram rykten om människor så vill man ha de verifierade, alternativt ignorera dem. De är de alternativ man har. Som jag ser det kan man inte gå på rykten. Man kan föra en konversation för att få information och det är inget konstigt. Men privata konversationer är privata konversationer och jag finner ingen anledning att kommentera om specifika ordval, säger Bylund till Expo Idag.

Sverigedemokraterna har vid flera tillfällen uteslutit medlemmar för att de ertappats med att läcka material.

"Måste hitta tillbaka till SD-andan"

I ungdomsförbundet SDU:s ledning var stämningen upprörd efter beslutet om Ehn, som varit som en mentor för ordföranden Gustav Kasselstrand.

Så här twittrade William Hahne, vice ordförande för SDU, efter beskedet:

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!