Måndag 15 Aug
Stockholm

Vad hände med kommunikationsplanen, Jimmie Åkesson?

Partiledaren Jimmie Åkesson – och Kent Ekeroths uppmärksammade tweets.
1 av 8
Partiledaren Jimmie Åkesson – och Kent Ekeroths uppmärksammade tweets. Foto: TT BILD / Faksimil Twitter / Montage
Stabschefen Linus Bylund tycker inte att det är en fråga värd att prioritera.
2 av 8
Stabschefen Linus Bylund tycker inte att det är en fråga värd att prioritera. Foto: Henrik Montgomery / TT BILD
Kent Ekeroth håller tal på SD:s landsdagar i Västerås.
3 av 8
Kent Ekeroth håller tal på SD:s landsdagar i Västerås. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT BILD
Presschefen Martin Kinnunen.
4 av 8
Presschefen Martin Kinnunen. Foto: Leif R Jansson / SCANPIX
Om sociala medier, ur kommunikationsplanen. Bild: Erik Almqvist, som kort efter att planen lanserats lämnade partiet efter järnrörsskandalen.
5 av 8
Om sociala medier, ur kommunikationsplanen. Bild: Erik Almqvist, som kort efter att planen lanserats lämnade partiet efter järnrörsskandalen. Foto: Faksimil SD:s kommunikationsplan
Några av Ekeroths tweets. Klicka vidare för fler exempel.
6 av 8
Några av Ekeroths tweets. Klicka vidare för fler exempel. Foto: Faksimil Twitter / Inte rasist, men
7 av 8
8 av 8

Resonerande och tänkande. Det är två adjektiv som ska beskriva sverigedemokratiska företrädare i sociala medier, enligt partiets egen plan. På Twitter kallar riksdagsledamoten Kent Ekeroth personer för "pajas", "patetiska" och antyder att någon sniffar lim. Vad hände egentligen?

Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Här är frågorna SD-topparna inte vill svara på

Kent Ekeroth, riksdagsledamot:

- Hur ser du på dessa tweets i relation till kommunikationsplanen?

- När gagnar det syftet att använda sig av exempelvis "din pajas" och "ni är patetiska" i kommunikation på Twitter?

- Vad har du fått för reaktioner de senaste dagarna efter att bilderna spridits?

Linus Bylund, stabschef (riktade till Jimmie Åkesson):

- Kan det vara acceptabelt att kalla någon för "pajas", bara för att ta ett exempel?

- Är det din uppfattning att detta problem (att företrädare agerat i affekt med mera i sociala medier) finns kvar bland olika företrädare även i dag? Eller hör det till historien?

- Hur väl stämmer Ekeroths tweets överens med den kommunikationsplan som du och andra ledande företrädare betonat vikten av en längre tid?

Martin Kinnunen, presschef:

- Hur viktigt är det att undvika ord som exempelvis "ni är patetiska" eller "din pajas" när man kommunicerar via sociala medier?

- Har partiet haft någon dialog med Kent Ekeroth angående hans formuleringar på sociala medier?

"Sverigedemokraternas politik är den överlägset bästa för Sverige, nu måste vi börja berätta om den på ett överlägset bra sätt. Vi måste se till att vi kommunicerar på samma språk, med en röst, på alla nivåer – från varje medlem och lokal företrädare, hela vägen till partistyrelse och riksdagsgrupp"

Orden är SD-ledaren Jimmie Åkessons. De är hämtade från pressmeddelandet som skickades ut tillsammans med partiets nya plan för hur företrädare ska kommunicera: "Kommunikationsplan 2014".

Riksdagsledamoten: "Ojdå, nu störde jag i ditt limsniffande"

Frågan är om den enda rösten som han talar om är den som riksdagsledamoten Kent Ekeroth står för på Twitter. De senaste dagarna har skärmdumpar med flera av hans tweets till andra personer spridits på sociala medier. Detta efter att de uppmärksammats av sajten Inte rasist, men.

"Vad har det med mig att göra din pajas?", "fan va ni e patetiska", "oj vad trög du är" och "ojdå, nu störde jag i ditt limsniffande" – samtliga är citat hämtade från Ekeroths twittrande under oktober och november i år (alla inlägg finns längst ned i denna text).

"Sverigedemokrater väljer sina ord med omsorg"

Tillbaka till kommunikationsplanen, som lanserades i oktober förra året. 

Så här står det i den om vikten av att välja rätt ord:

"Sverigedemokrater väljer sina ord med omsorg och använder ord som riskerar att tas emot med ilska eller upprördhet endast i mycket sällsynta fall, och då bara när sådana ord med säkerhet gagnar syftet och underlättar kommunikationen"

Så här står det om hur företrädare tidigare misskött sociala medier:

"Tyvärr dyker det inte sällan upp exempel på hur partiföreträdare på olika nivåer twittrat eller uppdaterat sin facebookstatus på ett sätt som skadar partiet. I nästan samtliga förekommande fall handlar det antingen om att företrädaren har agerat i affekt och låtit starka känslor styra vad som skrivs, eller att företrädaren har använt sig av ett sarkastiskt tonläge som inte nått mottagarna på avsett vis. Ibland en kombination av dessa båda".

Partitoppar betonade vikten av en kommunikationsplan

När landsdagarna gav partiet i uppgift att ta fram en kommunikationsplan 2011 påtalade flera ledande företrädare vikten av att ha en sådan. Särskilt för sociala medier.

– Problemet med sociala medier är att det lätt kan missuppfattas om man skriver hastigt och lustigt, sa partisekreteraren Björn Söder till Aftonbladet då.

Vid lanseringen i fjol betonades vikten återigen.

– Vi är inte längre det här utanförpartiet som kan stå och slå mot etablissemanget. Vi påverkar människors vardag, sa partiledaren Åkesson då till Svenska Dagbladet.

Vägrar kommentera Ekeroth

När Nyheter24 på torsdagen frågar om hur väl kommunikationsplanen stämmer överens med Ekeroths twittrande är dock partiledningen mycket fåordig.

– Har inte för avsikt att recensera riksagsledamöters twittrande i media, kommenterar presschefen Martin Kinnunen via mejl till Nyheter24.

Åkessons stabschef Linus Bylund hälsar att detta inte är något som de bryr sig om att titta på.

– Det är ofta ni och andra vill ha kommentarer från Jimmie, men mycket sällan som det är befogat. Jag kan inte prioritera dylikt just nu, skriver han i ett sms till Nyheter24.

Nyheter24 har även utan framgång sökt Ekeroth själv.

Här är alla tweets

Det verkar inte gå att få några svar om hur partiet ser på twittrandet och användningen av uttryck som "pajas", "patetiska" och "nötter". Samt hur väl detta stämmer överens med den viktiga kommunikationsplanen.

Tills vidare så får Ekeroths tweets, sammanställda av Inte rasist, men, alltså tala för sig själva:

Kommentera (28)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.