Måndag 6 Dec
Stockholm

Här är SD-politikerna som sprider rasismen på hatsajterna

Här är hatsajterna där SD-polikerna kommenterar.
1 av 6
Här är hatsajterna där SD-polikerna kommenterar. Foto: Faksimil/Montage
2 av 6
Marie Stensby konfronteras av Expressens reporter.
3 av 6
Marie Stensby konfronteras av Expressens reporter. Foto: Faksimil Expressen
SD-politikern Tommy Jonsson konfronteras.
4 av 6
SD-politikern Tommy Jonsson konfronteras. Foto: Faksimil Expressen
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
5 av 6
SD-ledaren Jimmie Åkesson. Foto: TT BILD
Presschefen Martin Kinnunen har i nuläget ingen kommentar till avslöjandet.
6 av 6
Presschefen Martin Kinnunen har i nuläget ingen kommentar till avslöjandet. Foto: TT BILD

"Hoppas de svälter sig till döds!". Så skriver Marie Stensby, suppleant i SD:s partistyrelse, om hungerstrejkande flyktingbarn. Här är politikerna som spridit hatet i Avpixlats kommentarsfält.

Kommentera (32)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
De ligger bakom "avpixlingen"

Det är Researchgruppen som lyckats knäcka kommentarsfälten och ta ut uppgifter om totalt 6 200 konton från Avpixlat, Fria Tider och Exponerat. Av dessa är det 1 500 som är så kallade "toppkommentatorer" och ska närgranskas av gruppen.

Expressen uppger att de också granskat toppkommentatorerna och bedömt gruppens arbetsmetod som tillförlitlig.

Enligt Researchgruppens Martin Fredriksson är inte materialet färdiggranskat än och fler uppgifter kommer att komma.

– Det kommer att bli en rapport, men vi kommer också att löpande att publicera nyheter på vår egen sajt. Namn kommer vi bara att publicera när det är publicistiskt försvarbart, säger han till Expressen.

Avpixlats skandaler

Den rasistiska bloggen har tidigare bland annat hängt ut en minderårig flicka som blev sexuellt utnyttjad av flera män. Sajten har även i en text kallat en 14-årig flicka som var lucia för "kolsvart".

Partiledaren Jimmie Åkesson har tidigare kallat den rasistiska bloggen Avpixlat för en sund sajt. Riksdagsledamoten Kent Ekeroth tillhandahåller ett bankgirokonto för donationer till sajten. 

Nu har över 6 000 identiteter på personer som skriver i rasistbloggens kommentarsfält läckt ut. Expressen avslöjar att flera av de avpixlade användarna är sverigedemokratiska politiker. En av dem är Marie Stensby, nybliven suppleant i partistyrelsen.

Önskar livet ur flyktingbarn

Hon har bland annat kallat muslimska invandrare för "de invaderande styrkorna", "gräshoppssvärmar" och "patrasket". Under en text om hungerstrejkande flyktingbarn skrev hon:

"Hoppas de svälter sig till döds!"

När Expressen konfronterar Stensby medger hon att hon skrivit de olika kommentarerna.

– Äh, det där är problematiskt för såna här sidor man skriver på, de triggar ju naturligtvis att man kanske skriver saker som man inte har tänkt helt skarpt innan, säger hon till tidningen.

Stensby kandiderar till riksdagsvalet nästa år.

"Enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige är nog med våld"

Samtidigt avslöjas flera andra sverigedemokratiska politiker med att ha skrivit hatiska kommentarer på Avpixlat samt de liknande sajterna Exponerat och Fria Tider.

SD-politikern Anders Dahlberg skrev för ett år sedan på Sweden Confidential (föregångare till Exponerat) om att ta till vapen:

"Det enda sättet vi kan ta tillbaka Sverige på är nog med våld. En revolution helt enkelt, där vi tar avstånd ifrån och vill ha bort det mångkulturella samhället. Med vapenmakt. Då kan vi kanske kasta ut alla grottmänniskorna".

När Expressen frågar ut Dahlberg svarar han först på frågorna men säger sedan att det kan röra sig om att någon använt hans dator. En dag senare uppger han att det är en "Mats" som varit inne och skrivit. Vem det är vill han dock inte säga.

"Hade verkligen Adolf så fel?"

Tommy Jonsson, som sitter i Ystads kommunfullmäktige, har bland annat skrivit att hets mot folkgrupp är "det finaste man kan ha i CV:t". Han har också refererat till förintelseläger i Polen, på tal om problem med vägglöss.

"Det fanns en avlusningsstation i sydvästra Polen på 40-talet. Den är numera nedlagd. Kan det vara det som är problemet?", skrev han i en kommentar.

När Expressen påpekar att det var ett förintelseläger som låg där hävdar Jonsson att "det råder delade meningar om det".

– Jag säger avlusnings... och det är ingen lögn. Det fanns en avlusningsstation. Det är bara att åka ned på studiebesök. Det är inte det. Vi pratar om avlusningsstationer, säger han till Expressen.

Det enda inlägg Jonsson inte erkänner att han skrivit med kontot "shejken" är följande, skrivet på sajten Fria Tider:

"Hade verkligen Adolf så fel?"

Nyheter24 har varit i kontakt med SD:s presschef Martin Kinnunen, som inte vill kommentera Expressens avslöjande i nuläget.

– Inte just nu, skriver han i ett sms.

Uppdatering 10.44:

Kinnunen meddelar till TT att Stensby lämnar alla sina uppdrag i partiet, och drar tillbaka sin riksdagskandidatur, med omedelbar verkan.

Kommentera (32)
Kopiera länk
Dela