Riksdagsledamoten Stellan Bojerud (infälld till höger) är i blåsväder. Obs! Montage.
1 av 3
Riksdagsledamoten Stellan Bojerud (infälld till höger) är i blåsväder. Obs! Montage. - Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
Stellan Bojerud.
2 av 3
Stellan Bojerud. - Foto: Riksdagen
SD-ledaren Jimmie Åkesson.
3 av 3
SD-ledaren Jimmie Åkesson. - Foto: TT BILD

SD-riksdagsman: "Jag är en stolt rasist"

Det finns sverigedemokrater som kommenterar på hatsajterna med sitt egna namn. En av dem är riksdagsledamoten Stellan Bojerud, som bland annat hyllat SS-soldaters insatser på Avpixlat.


Debatterade på nazistsajt

Nyheter24 kunde i oktober förra året berätta att Bojerud skrivit om att thailändare blir "snabbt berusade och våldsbenägna" när de dricker alkohol. Kommentarerna ansågs inte bryta mot några av SD:s riktlinjer – men han skrev dem på den nazistisiska sajten Realisten, som fungerar som Svenskarnas partis tidning.

– Vi kan ha förståelse för att företrädare vill diskutera på alla möjliga, trevliga och mindre trevliga, debattplatser. För att inte skapa någon osäkerhet kring partiets förhållande till extremism uppmanar vi emellertid samtliga företrädare att inte debattera på hemsidor som är betrakta som extremistiska. Partiet kommer att ta en diskussion med Stellan Bojerud om detta, sa SD:s presschef Martin Kinnunen till Nyheter24 då.

STOCKHOLM. Han har varit i blåsväder tidigare och nu kommer nya avslöjanden om riksdagsledamoten Stellan Bojeruds (SD) aktiviteter på nätet. Aftonbladet avslöjar på fredagen att han bland annat hyllat insatser som de nazistiska SS-soldaterna gjorde i andra världskriget.

"Ja, jag beundrar de insatser som ett antal SS-officerare och frontmän gjorde i ärlig strid", skrev han i en kommentar på den rasistiska bloggen Avpixlat.

Bojerud menar att han beundrar alla militära insatser som varit bra, oavsett vem som stod för dem.

– Även om det har varit med i det ena eller det andra eller det tredje. Kom inte och klistra det här nazistmärket på mig, säger han till Aftonbladet.

Hyllade Svenskarnas parti

I samband med att nazistiska Svenskarnas parti marscherade genom centrala Stockholm i september twittrade Bojerud så här till SvP-ledaren Stefan Jacobsson:

"Jag ser att ni genomfört många aktiviteter till stöd för svenska folket. Det är mycket bra".

Efteråt menade Bojerud att han tycker även det nazistiska partiet ska ha "en honnör" när de gör något bra.

"Därför är jag rasist"

Riksdagsledamoten har i andra kommentarer på Avpixlat och hatsajten Exponerat gjort skillnad på människor från olika delar av världen. Bland annat konstaterar han asiater är lågutbildade samt att invandrare från Mellanöstern och Nordafrika inte kan bo i norra Sverige eftersom de "inte är spantade för gång i is och snö".

På en blogg som kallas Mitt i steget kommenterar Bojerud att han minsann är en stolt rasist.

"Jag ogillar barnäktenskap, könsstympning, tvångs­äktenskap, bärandet av ­iögonfallande religiösa symboler, skamvåld och balkonghoppning. Därför är jag ­rasist", skriver han bland annat.

– Därför att alla jävlar har beskyllt mig för att vara rasist så jävla länge, så jag har funnit mig i det, och ordet har tappat fullständigt värde. Jag är inte särskilt rasistisk, säger Bojerud till Aftonbladet om varför han kallat sig själv rasist.

"Taget ur sitt sammanhang"

Linus Bylund, stabschef till partiledaren Jimmie Åkesson, antar att riksdagsledamoten varit sarkastisk.

– I det här läget låter det som att det är taget ur sitt sammanhang och att det dessutom innehåller sarkasm. Det är dessutom inte skrivet anonymt. Men vi får titta närmare på det här, säger han till Aftonbladet.

/
/
SS
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!