Årets mest skandalomsusade sverigedemokrater

- 27/12/2013, 14:33
Topplistan för 2013.
1 av 8

Topplistan för 2013.

Riksdagen / TT / Montage

Kent Ekeroth i topp.
2 av 8

Kent Ekeroth i topp.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Jimmie Åkesson – en bubblare.
3 av 8

Jimmie Åkesson – en bubblare.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Jonas Åkerlunds gamla närradioprogram kom upp till ytan.
4 av 8

Jonas Åkerlunds gamla närradioprogram kom upp till ytan.

CLAUDIO BRESCIANI

Markus Wiechel slängde ur sig "satans jävla aphelveten", sen åsiktsregistrerade han partikamrater.
5 av 8

Markus Wiechel slängde ur sig "satans jävla aphelveten", sen åsiktsregistrerade han partikamrater.

TT

Stellan Bojerud hyllade SvP.
6 av 8

Stellan Bojerud hyllade SvP.

Twitter/Scanpix

Thoralf Alfsson fortsatte engagera sina fotsoldater.
7 av 8

Thoralf Alfsson fortsatte engagera sina fotsoldater.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Åkessons stabschef Linus Bylund tvingades pudla i partitidningen.
8 av 8

Åkessons stabschef Linus Bylund tvingades pudla i partitidningen.

SCANPIX SWEDEN

2012 kom järnrörsskandalen med buller och bång. Men 2013 har varit ett lugnare år. Det innebär dock inte att högt uppsatta SD-män undvikit skandalerna.

I fjol stod tre av Sverigedemokraternas företrädare för den kanske största politiska skandalen utöver Håkan Juholts avgång som socialdemokratisk partiledare. Men även om en av dem behållt sin plats i rampljuset finns det inga järnrörsmän att rapportera om 2013.

Någon brist på skandaler bland SD:s riksdagsgrupp har det dock inte varit trots det. Det har varit "satans jävla aphelveten" hit och fotsoldater dit. Brutna kommunikationsplaner och styrande av hatsajter.

Här är de fem SD-toppar som varit mest skandalomsusade under året som gått.

5. Markus Wiechel, riksdagsledamot

"Satans jävla aphelveten". "Det gör att jag vill döda folk". Orden är hämtade från Wiechel i en Facebookchatt efter att han sett en video på en påstådd häxbränning i Afrika. När Expressen konfronterade honom gav han tre olika svar på en gång. Han "måste ha varit berusad", det var någon annan som skrev och det var bara ett uttryck för den avsky han kände av klippet.

Wiechel kom dock undan, kanske för att han sysslat med lite hjälpsam intern åsiktsregistrering vid sidan av. Något som också avslöjades under året.

4. Jonas Åkerlund, vice partiordförande och riksdagsledamot

Här har vi honom, världens mest omogna 53-åring. Visst var citaten om att "skicka hem" 500 000 invandrare (eller "parasiter", som Åkerlund själv kallade dem) elva år gamla – men frågan är när man egentligen mognar politiskt.

Låt oss hoppas att Åkerlund, nu 64 år, har växt upp. Hans utfall mot Aftonbladets reporter tyder dock på motsatsen.

3. Thoralf Alfsson, riksdagsledamot

Så har vi kommit till riksdagsmannen som oftast låter sina berömda fotsoldater (annat ord för extremt upprörd, rasistisk bloggläsare) göra "skitjobbet". Och ibland har det blivit så smutsigt att inte ens Alfsson själv hängt med. Han har nämligen missat flera bloggkommentarer som senare anmälts av Juridikfronten.

Alfsson själv har dock också varit "ute i debatten" själv. I maj uttryckte han förståelse för att folk "reagerar" mot burkor efter att en partikamrat anmälts för ett bråk med en burkaklädd kvinna. Partikollegan friades senare.

Just det, och så ville han begränsa religionsfriheten i Sverige:

"Jag säger att islam hör inte hemma i Sverige. Den religionen borde hållas utanför landets gränser", skrev han i ett blogginlägg som uppmärksammades av Inte rasist, men.

2. Stellan Bojerud, riksdagsledamot

Även om han knappast tillhör de yngre i partiet är 69-årige Bojerud en av SD:s färskaste riksdagsledamöter. Det har dock inte hindrat honom från att hamna i blåsväder under året som gått.

Först avslöjades det att han varit inne och debatterat om "fulla thailändare" på nazistiska Svenskarnas partis sajt Realisten. Sedan hyllade han samma parti efter deras demonstration i Stockholm i september. På ren bojerudska så gav han dem "en honnör".

– När de gör något bra för svenskarna, då är det bra. Gör de något annat så är det dumt, sa han till Aftonbladet.

Så sent som i december skrevs det om att Bojerud kallat sig själv "stolt rasist". Det är svårt det här med sarkasm på internet.

1. Kent Ekeroth, riksdagsledamot

Trots att det inte varit några järnrörsskandaler det här året har mannen bakom järnrörsfilmen inte lyckats hylla sig undan rampljuset. Han har avslöjats som styrande bakom innehållet på den rasistiska bloggen Avpixlat. Samma sajt har också lett till en smärre skattesmäll för SD-toppen.

Men Avpixlat var tydligen inte ensamma om att hänga ut barn av olika anledningar. Han hängde själv ut barn på sin egen blogg efter att ha missförstått uppgifter om en bostad som köpts av Strängnäs kommun. Efter att bland annat Nyheter24 uppmärksammat honom om missen tog han bort ordet "ridå" som han skrivit längst ned. Skärmdumpen med den uthängda familjens namn fick dock ligga kvar.

Bloggen ja, Ekeroth anmäldes även för hets mot folkgrupp för den här gamla formuleringen:

"Araber drivs av ett hat, en önskan om döden".

Samtidigt anmäldes han också för flera kommentarer som ej raderats.

Och just det – den gode Kent har twittrat också. "Pajas", "fan vad ni e patetiska", "IQ-befriade", "nötter" och "oj, vad trög du är" – allt gick att hitta i hans eget flöde under oktober och november.

Till sist kan vi alltså konstatera att nolltoleransen även i år bara gällde lokala företrädare.