Här kommer några tillfällen då Reinfeldt valt att kommentera.
1 av 14
Här kommer några tillfällen då Reinfeldt valt att kommentera. - Foto: TT / MONTAGE
Vågen med prins Daniel i Globen under hockey-VM.
2 av 14
Vågen med prins Daniel i Globen under hockey-VM. - Foto: TT
Här är han på en av de svenska VM-kvalmatcherna (med dåligt uppdaterad halsduk).
3 av 14
Här är han på en av de svenska VM-kvalmatcherna (med dåligt uppdaterad halsduk). - Foto: TT
På fotboll med Angela Merkel.
4 av 14
På fotboll med Angela Merkel. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Reinfeldt på presskonferensen om Magnus Pehrsson.
5 av 14
Reinfeldt på presskonferensen om Magnus Pehrsson. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Charlotte Kalla och Anna Haag.
6 av 14
Charlotte Kalla och Anna Haag. - Foto: TT
Patrik Sjöberg i samband med boksläppet.
7 av 14
Patrik Sjöberg i samband med boksläppet. - Foto: Dan Hansson / TT
Mannen som knuffade Pär Hansson brottas ned.
8 av 14
Mannen som knuffade Pär Hansson brottas ned. - Foto: Andreas Hillergren / TT
De ryska damerna i Eurovision 2012.
9 av 14
De ryska damerna i Eurovision 2012. - Foto: AP / TT
Deppig EM-premiär mot Ukraina ifjol.
10 av 14
Deppig EM-premiär mot Ukraina ifjol. - Foto: Martin Meissner / AP / TT
Mikael Persbrandt vid premiären av Hamilton 2.
11 av 14
Mikael Persbrandt vid premiären av Hamilton 2. - Foto: TT
Tre Kronors VM-guld i våras.
12 av 14
Tre Kronors VM-guld i våras. - Foto: Ap / TT
Avbrutna matchen på Stadion.
13 av 14
Avbrutna matchen på Stadion. - Foto: Jonas Ekströmer / TT
Elitserien blev SHL – nu vill pamparna ändra seriesystemet.
14 av 14
Elitserien blev SHL – nu vill pamparna ändra seriesystemet. - Foto: Mikael fritzon / TT NYHETSBYRÅN

VM-guld och rumplek – här är tolv händelser Reinfeldt uttalat sig om

Statsministern kritiseras för att inte kommentera hot mot politiker, nazism och de nya FRA-avslöjandena. Men när det kommer till sport (och en del annat) är Fredrik Reinfeldt alltid redo.


DN-intervjun om SHL

Enligt redaktionschefen Caspar Opitz är SHL-delen med Reinfeldt tagen ur en längre intervju, som ännu inte publicerats. Han menar att intervjun halkat in på ett "aktuellt ämne". Eftersom både FRA-avslöjanden och nazistattacker är aktuella så får man anta att det inte fanns några bra citat att plocka ut till en egen artikel om dessa händelser.

SVERIGE. Det kan inte vara lätt att vara statsminister – med många som rycker i en och vill ha kommentarer om både det ena och det andra.

Ena dagen är det nazister som attackerat barnfamiljer, andra dagen några hockeypampar som vill förändra seriesystemet. Fredrik Reinfeldt har dock de senaste åren visat upp sitt brinnande idrottsintresse. Kanske på bekostnad av en del annat.

Här är elva exempel på saker han uttalat sig om:

SHL-förslaget på nytt seriesystem

Klubbarna och ledningen för hockeyligan SHL vill göra om seriesystemet så att det blir svårare att åka ur och så att lag med bra förutsättningar kan flyttas upp genom "wild cards". På onsdagen sällar sig Reinfeldt till supporterskaran som vill att förslaget rivs upp.

– Jag tror på systemet att man med egen kraft ska jobba sig upp och att man ibland kan degraderas för att man inte varit tillräckligt bra, säger han till Dagens Nyheter.

VM-silvret för Anna Haag och Charlotte Kalla

I Holmenkollen 2011 gladdes Reinfeldt över ett svenskt silver i skidspåren.

– Roligt att det blev silver, fantastiskt, sa han enligt Aftonbladet.

Ett avbrutet Skånederby

I maj 2011 avbröts Malmö-Helsingborg i Allsvenskan sedan en person sprungit in på planen och knuffat till bortalagets målvakt.

– Man borde vara mer inriktad på att älska sitt lag och hata mindre i svensk fotboll, konstaterade statsministern enligt Aftonbladet.

Patrik Sjöbergs bok

Lite tidigare samma år släpptes före detta höjdhopparen Patrik Sjöbergs bok där han bland annat berättade om sexuella trakasserier och övergrepp från när han var yngre.

– Han hjälper till att lätta på trycket för många människor som mår dåligt, sa Reinfeldt till Expressen.

Landslagets "rumplek"

Rumplek eller rövbombning, kalla det vad ni vill. Inför EM 2012 bestämde sig i alla fall Expressen för att det var en skandal. Och Reinfeldt tog avstånd.

– Människor som bär förväntningar ska vara medvetna om det och också agera därefter, sa han till tidningen.

EM-premiären mot Ukraina

När Sverige skulle premiärspela i Ukraina mot Ukraina agerade statsministern fotbollsexpert inför avspark.

– Är det i någon match där ukrainarna kommer försöka lyfta sig i håret så är det den här öppningsmatchen mot Sverige, sa han till Expressen.

Ukraina vann senare med 2-1.

Bragden i Berlin

Reinfeldt var själv på plats när Sverige hämtade upp 0-4 till 4-4 på Olympiastadion i Berlin mot Tyskland i VM-kvalet i fotboll. Han tog ett glädjeskutt på hedersläktaren efter kvitteringsmålet. Sedan stod han i Kanal 5 och passade på att ge sina reflektioner över det svenska spelet.

– Det blir helt plötsligt den oväntade poängen i VM–kvalet, det här var ju matchen där vi inte hade några förväntningar på oss. Jag var inne i omklädningsrummet och de var en meter längre allihop, sa han i teve.

Päronkastning

När en åskådare kastade ett päron på en Mjällbyspelare under Djurgården-Mjällby på Stadion avbröts matchen. Och Reinfeldt kommenterade:

– Jag är bekymrad över den våldskultur som råder bland vissa yngre och att de blivit våldets advokater, sa han till SVT efteråt.

Magnus Pehrssons avgång

I våras avgick tränaren Magnus Pehrsson från jobbet i Djurgården efter en katastrofal säsongsinledning. Beslutet kom efter att han ska ha känt sig hotad av enstaka supportrar. Reinfeldt inte bara kommenterade, han kallade till presskonferens.

Sedan drog han alla möjliga växlar som fanns att dra.

– I dag slåss det med varandra, i morgon kommer de att slå sin hustru och sina barn, det finns i alla fall risk för det, därför måste vi hitta våldsverkarna, sa han bland annat.

VM-guldet i Globen

När det svenska hockeylandslaget tog VM-guld på hemmaplan i maj dröjde det givetvis inte länge innan statsministern (eller "premiärministern" som han felaktigt kallades på en TV4-skylt) ut och kommenterade det hela.

– Glädje sprider sig. Det här värmer hjärtat. Det blir lättare att gå upp en måndagsmorgon. Vilken helg vi haft. Melodifestivalen som sköttes alldeles utmärkt och sedan nu VM-guld, sa han enligt Svenska Dagbladet.

Men det är dock inte bara sport som statsministern är intresserad av. Här kommer några fler områden där Reinfeldt känt att ett uttalande känts lägligt.

Mikael Persbrandts roll i "Hamilton"

När filmen "Hamilton – i nationens intresse" släpptes passade statsministern på att hylla skådespelaren Mikael Persbrandt.

– Persbrandt är ju en väldigt stark skådespelarprofil som har tränat hårt. Han har en lite speciell stil, som han tar med sig som Hamilton. Det blir Gunvald Hamilton, sa han till Expressen.

"De ryska damerna" i Eurovision

När Sverige vann Eurovision med Loreen och "Euphoria" 2012 deltog även ett ryskt bidrag med traditionellt klädda äldre damer som hoppade runt och sjöng. Detta uppskattades av flera, så även Sveriges statsminister.

– Jag såg de där ryska damerna – de var kul. Så vi har väldigt starka konkurrenter, sa han inför tävlingen till Wall Street Journal (!).

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
/
/
/
/