Söndag 9 Maj
Stockholm

SD-ordförande gillade nazistparti – utreds

Carita Elfvings Facebookaktiviteter på SvP:s inlägg.
1 av 4
Carita Elfvings Facebookaktiviteter på SvP:s inlägg. Foto: Faksimil Inte Rasist Men/Montage
Nu låter partiet meddela att Elfving kommer att utredas.
2 av 4
Nu låter partiet meddela att Elfving kommer att utredas. Foto: Faksimil Inte Rasist Men
"Jag hade ju ett liv innan SD", säger Elfving själv om aktiviteten på SvP:s inlägg.
3 av 4
"Jag hade ju ett liv innan SD", säger Elfving själv om aktiviteten på SvP:s inlägg. Foto: Faksimil Inte Rasist Men
Vill, men kan inte, delta på SvP:s höstkonferens. Kommentarer hon i efterhand menar endast var ett "finare sätt att tacka nej".
4 av 4
Vill, men kan inte, delta på SvP:s höstkonferens. Kommentarer hon i efterhand menar endast var ett "finare sätt att tacka nej". Foto: Faksimil Inte Rasist Men

Sverigedemokraternas vice ordförande i Norrbotten kommer att utredas av medlemsutskottet efter att ha gillat nazistiska Svenskarnas partis aktiviteter på Facebook.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Tog avstånd från kollega

I samband med att Inte rasist, men publicerade Carita Elfvings Facebook-aktiviteter påminde man även om att Elfving alldeles nyligen tagit avstånd när en partikollega inte skött sig på Facebook.

Då var det partikollegan Kjell Hedlund som i flera inlägg vräkt ur sig både muslimhat och homofobi. Den gången valde Elfving att snabbt ta avstånd; "uttalandena inte är något som SD i Norrbotten ställer sig bakom". 

Två veckor senare dyker hennes egna Facebook-aktiviteter upp.

Nyheter24 kan nu avslöja att Carita Elfving, vice ordförande Sverigedemokraterna Norrbotten, kommer att utredas av medlemsutskottet efter att ha sympatiserat med nazistiska Svenskarnas parti på Facebook.

– Detta är något medlemsutskottet kommer att utreda, säger Sverigedemokraternas informationssekreterare Henrik Gustafsson, till Nyheter24.

Gillat Svenskarnas parti

Det var under torsdagen som sajten Inte rasist, men publicerade faksimiler från Facebook där vice ordföranden och gruppledaren för SD Luleå gillat och kommenterat flera uppdateringar som nazistiska Svenskarnas parti delat.

Bland annat en inbjudan till SvP:s medlemmar att delta vid en höstkonferens, där hon skriver; "Ska försöka komma... Bor ju lite långt bort...".

När Nyheter24 ringer upp Carita Elfving svarar hon:

– Det jag gjort är att jag för nästan två år sedan gillat några saker på Facebook. Du vet själv när du är på Facebook, jag bara gillar och gillar, säger hon och fortsätter:

– Jag har gillat saker som Svenskarnas parti lagt upp. Jag har vänner som varit med där. Men jag har aldrig varit med i eller sympatiserat med SvP.

Men du har ju inte bara gillat, du har ju även kommenterat att du ska försöka komma på en höstkonferens som SvP bjudit in till? 

– Det var bara ett finare sätt för mig att tacka nej. Så att ingen kompis skulle ta illa upp. 

"Tittade inte så noga"

Enligt Elfving har Sverigedemokraterna varit medvetna om Facebookuppdateringarna ända sedan hon gick med i partiet i maj.

– Jag har berättat om det här för partiet när jag började. De vet om att jag för flera år sedan gillat saker på Facebook. Men jag har ogillat det efter att jag gick med i Sverigedemokraterna, säger hon till Nyheter24.

Ångrar du att du gillade inläggen?

– Nej. Jag har haft ett liv innan SD. Inte kunde jag veta då att ni skulle ringa nu.

Gång på gång understryker hon att inte sympatiserar med SvP.

– Jag är ju själv invandrare, jag är ju emot allt sådant. För mig är alla människor lika mycket värda.

Men hur kunde du då trycka gilla från första början?

– Jag tittade inte så noga vad det var. Jag gillade alla inlägg med svenska flaggor och sådant som mina vänner spred. Men nu gillar jag nästan ingenting alls. 

Kommer att utredas

När Nyheter24 kontaktar Sverigedemokraternas informationssekreterare Henrik Gustafsson på fredagen låter han meddela att partiet beslutat att utreda Elfving.

– Detta är något medlemsutskottet kommer att utreda och titta närmare på, säger han.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela