Zandra Hedlund.
1 av 3
Zandra Hedlund. - Foto: Privat
Två andra bilder från Facebookeventet.
2 av 3
Två andra bilder från Facebookeventet. - Foto: Privat
Ytterligare en.
3 av 3
Ytterligare en. - Foto: Privat

Klagade på hårig armhåla – här får SDU-toppen "chockterapi"

SDU:s vice ordförande William Hahne "betackade sig" för programledaren Nour El-Refais armhår. Då fick han lite KBT av Natashja "Lady Dahmer" Blomberg och hennes följare – men någon verkar ha tagit det ett steg för långt. Samtidigt rasar ett nytt håruppror på Facebook.


SVERIGE. Under en sekvens i lördagens delfinal i Melodifestivalen skymtade programledaren Nour El-Refais håriga armhåla förbi. Något som fick vice ordföranden för Sverigedemokratisk ungdom (SD), William Hahne att "betacka sig".

Så här skrev han på Twitter, i ett inlägg som han sedan raderade:

Det dröjde inte länge innan många reagerade mot honom. En av dem var bloggaren Natashja "Lady Dahmer" Blomberg. Hon passade på att skicka en bild på sin egna håriga armhåla till Hahne – och uppmanade andra att göra detsamma:

– Jag är en retsticka. Kvinnokroppen är politisk oavsett om vi vill eller inte och jag använder gärna min egen som ett verktyg att normalisera men även för att provocera, säger hon till Nyheter24.

"Visar varför feminism är en nödvändighet"

Hon menar att Hahnes twittrande under "mellon" var både trist och omodernt.

– Men det visar varför feminism fortfarande är en nödvändighet. Det här internaliserade kvinnoföraktet som Hahne uppvisar är norm.

Efter att ett tiotal kvinnor skickat bilder på sina håriga armhålor satte Hahne ihop det till ett montage och skrev följande:

Blomberg kallar reaktionen "väntad, insiktslös och barnslig".

Skickat hem hår till Hahne

Någon verkar dock ha tagit "terapin" ett steg längre. Detta genom att skicka ett brev till Hahne – med sitt eget armhålehår i:

Nytt "håruppror" på Facebook

Samtidigt har en slags #hairriot 2.0 börjat ta form på Facebook. För drygt två år sedan filmades en kvinna i publiken på Melodifestivalen när hon höjde armarna i luften. Bilden på henne spreds på nätet med hot och hat – på grund av att hennes armhåla var orakad. Motreaktionen blev att många, många fler visade upp sina håriga armhålor.

Nu har ett Facebookevent med namnet "Ta håret tillbaka 2.0" tagit form och på tisdagen har det drygt tusen deltagare. På sidan hyllas El-Refai genom att andra kvinnor lägger upp bilder på sig själva.

– Jag är trött på att folk anser sig ha rätt att uttrycka sina åsikter över hur andra människor väljer att göra med sina kroppar, säger grundaren Zandra Hedlund till Nyheter24.

"Provocerande att vi inte kan få välja själva hur vi gör med våra kroppar"

Reaktionerna har till stor del varit positiva, menar hon. Många gillar att detta uppmärksammas. Men samtidigt har de väntade negativa reaktionerna kommit också. Det handlar om förlöjligande och nedvärderande kommentarer.

– Allt som bryter mot samhällsnormen kan uppfattas som provocerande och i dagsläget är normen i vårt samhälle att kvinnor ska raka sig under armarna, säger Hedlund och fortsätter:

– Jag tycker att det är provocerande att vi fortfarande år 2014, inte kan få välja själva hur vi gör med våra kroppar utan att andra människor tar sig rätten att döma oss om våra val inte överensstämmer med samhällsnormen och rådande kroppsideal.

/
/
/
/
/
/
/
/
SDU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

2 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

2 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

2 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

2 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

2 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.