Kim Restad.
Kim Restad. - Foto: Privat

Kim, 29: "Därför röstar jag på Piratpartiet"

29-åriga Kim Restad kommer att rösta på Piratpartiet i årets val. För Nyheter24 förklarar hon varför.


#därförröstarjag

Det är supervalår i år. Med supervalår menas att Sverige har Europaparlamentsval och nationella allmänna val samma år. Den 25 maj hålls val till Europaparlamentet och den 14 september hålls val till riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige. 

I samband med supervalåret vill Nyheter24 visa upp valfrågorna ur väljarnas perspektiv. Därför publicerar vi en artikelserie där väljare från de tio största partierna får svara på 14 likadana frågor om hur de tänkt rösta och varför.

Urvalet bland väljarna är gjort efter att de själva tagit kontakt med Nyheter24.

Här är del ett: FItvå: FP, tre: Vfyra: SDfem: Ssex: C

SVERIGE. Supervalåret är här och i takt med det har Nyheter24 intervjuat läsare angående deras syn på politiken, deras hjärtefrågor och tankar kring riksdagsvalet i september. 14 frågor och 14 svar där väljarna får komma till tals.

Kim Restad är 29 år och studerar på Blekinge Tekniska Högskola. I vårens EU-val och höstens riksdagsval kommer hon att rösta på Piratpartiet.

Här förklarar hon varför.

– De driver hårt den viktigaste frågan för mig. De känns passionerade och drivna i sitt arbete, vilket ger mig förtroende för dem. Dessutom har de lyckats bra med att driva sina frågor i EU och jag hoppas de får fortsätta med det både där och även här i Sverige. 

Har du röstat på det partiet tidigare?

– Ja, i förra EU-valet.

Vilka är dina främsta hjärtefrågor?

– Jag känner väldigt starkt för den personliga integriteten, och mot övervakning. Sedan FRA-lagen röstades igenom har jag varit emot den, speciellt eftersom det inte kändes som att det gick rätt till. Det känner jag ännu starkare för nu i ljuset av all övervakning och då mycket har slagit in av det motståndare till lagen var oroliga för, men som vi blev försäkrade inte skulle inträffa.

Hur stor roll spelar partiledaren för ditt val av parti?

– Svår fråga - det viktigaste är ju partiets politik, samtidigt är det viktigt att partiledaren är engagerad och kompetent, någon man har förtroende för att driva igenom partiets politik.

Vilka frågor tror du kommer att bli viktigast i valet 2014?

– Jag hoppas verkligen att frågan med övervakning får mycket plats och tror att det kan bli så i och med alla nya uppgifter som kommit fram. Utöver det skulle jag vilja se att man tar tag i skolan och vården.

Vad tycker du om det politiska klimatet i dag?

– Jag är oroad över att vi har så lite insyn i vad som händer i EU, eftersom de förväntas ta beslut som ska gälla oss. Nationellt är det oroande hur mycket rasism som fortfarande finns kvar i samhället trots att vi är inne på 2000-talet.

Tittar du på exempelvis partiledardebatter?

– Inte mycket då de alldeles för sällan pratar om det som är viktigt för mig.

Brukar du göra "valtest" på nätet – och har du i så fall följt resultaten av dem?

– Nej, jag har lyckats missa de som funnits. Om jag gjorde ett sådant test skulle det vara för skojs skull.

Vad skulle du säga behövs mest inom politiken? Vad behöver politikerna göra för att just du ska lockas att rösta på dem?

– Tillit. Om de inte litar på mig och andra som aldrig varit dömda, blir det svårt att lita på dem. Tolerans och jämlikhet är också viktigt - att verka för att alla behandlas lika oavsett kön, ras, sexuell läggning och allt annat man kan komma på för att kategorisera människor.

Vad skulle kunna få dig att byta parti?

– Om ett annat parti värderade personlig integritet och rättigheten att inte bli övervakad ännu mer än Piratpartiet gör.

Vad skulle kunna få dig att byta "block"?

– Det viktigaste för mig är inte vilket "block" ett parti tillhör, det är deras politik. Det parti vars åsikter överensstämmer bäst med mina, med extra vikt på mina hjärtefrågor, får min röst.

Har du förtroende för politikerna?

– Mitt förtroende är ganska lågt för många politiker. Jag känner att det blivit för mycket fokus på vad som kan fånga väljare, vilka partier man inte kan tänka sig att samarbeta med och att smutskasta motståndarna.

Vad handlar politik om för dig? 

– Min syn är nog ganska utopisk: Att en grupp människor väljs för att föra befolkningens talan och gör så med väljarnas bästa för ögonen. Tyvärr känner jag att vi är långt ifrån det.

Hur söker du information kring vilket parti som passar dig bäst?

– Man har ju sökt på nätet, men eftersom jag känner så starkt mot övervakningen ligger rätt mycket fokus på vilka partier som vill göra något åt detta.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!