Fantastiska femman? Nej, men fem fans av skandalmoderaten Björn Schaerström.
1 av 5
Fantastiska femman? Nej, men fem fans av skandalmoderaten Björn Schaerström. - Foto: TT / Faksimil / Montage
Schaerström och några av hans tweets.
2 av 5
Schaerström och några av hans tweets. - Foto: Montage: Twitter.
Josef Fransson.
3 av 5
Josef Fransson. - Foto: TT
Erik Almqvist.
4 av 5
Erik Almqvist. - Foto: Fredrik Persson / TT
Thoralf Alfsson.
5 av 5
Thoralf Alfsson. - Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Fem vänner skandal-moderaten inte vill ha

Björn Schaerström kan bli utesluten ur Moderaterna efter en lång rad av tveksamma tweets om invandring, islam och det egna partiet. Men här är fem välkända ansikten som ger honom sitt stöd.


Tar avstånd från SD

Björn Schaerström har förtydligat att han inte sympatiserar med Sverigedemokraterna.

– Jag skulle aldrig gå med i det partiet, jag är inte nationalist. Jag är liberal, säger han till Aftonbladet.

Om man är moderat kommunpolitiker och kallar partiledaren för "din skurk" ligger man kanske dåligt till i partiet. Om man dessutom kallar en religion för "fascistoid" och "nästan spyr" av invandringen är uteslutningsärendet ett faktum.

Det fick Björn Schaerström (M) i Vallentuna till slut känna på i helgen efter en rad uppmärksammade inlägg på Twitter. Det hela ledde till att han fick en del vänner på nätet. Kanske inte de man helst är polare med, rent politiskt.

En av de första var, väntat nog, Sverigedemokraternas alldeles egna blogghaverist och riksdagsledamot Thoralf Alfsson:

Även SD:s korrespondent i Ungern, den petade riksdagsledamoten Erik Almqvist, var inte sen att haka på. Han valde det något mer balanserade "tala klarspråk" framför "säga sanningar":

Josef Fransson, riksdagsledamot, gick sedan ut och kritiserade Schaerström lite för "Twitter-haveri" – men han verkar tycka om honom egentligen:

Sen kom hashtaggen #jagärbjörn, en skapelse av den rasistiska bloggen Avpixlat. Sajtens consigliere och okrönte konung Mats Dagerlind gav sitt stöd på Twitter, följd av en hel armé av trollkonton:

Det var dock inte bara anonyma Twitterkonton som ryckte ut till Schaerströms försvar. Även Sverigedemokraternas art director Jörgen Fogelklou passade på att vara Björn (trots att det ju så klart inte finns några som helst kopplingar mellan Avpixlat och SD):

Nu är frågan bara när Fogelklou skapar en "flashig" bild till SD:s Facebooksida med texten "#jagärbjörn – 14 september är det din tur att säga ifrån".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Polisen i Falkenberg rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.

Börsen väntas falla efter Israelattack

Det ser ut att bli en minusöppning på Stockholmsbörsen, enligt förhandeln på IG Markets. På flera ledande Europabörser pekar det också mot minussiffror efter uppgifter om att Israel ska ha attackerat mål i Iran.