Framgångsrik SD-profil hoppar av: "Toppen tar aldrig till sig förslag"

- 20/02/2014, 07:26
Allan Jönsson – ansikte mot ansikte med Jimmie Åkesson på landsdagarna i höstas.
1 av 2

Allan Jönsson – ansikte mot ansikte med Jimmie Åkesson på landsdagarna i höstas.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Jönsson avhopp – huvudbry för SD-ledaren?
2 av 2

Jönsson avhopp – huvudbry för SD-ledaren?

HENRIK MONTGOMERY / TT

Han har lett den mest framgångsrika SD-kommunen i landet. Nu lämnar Allan Jönsson Sverigedemokraterna – med en känga riktad mot partitoppen.

HELSINGBORG. Allan Jönsson har suttit i Sverigedemokraternas partistyrelse och varit partiets starkaste röst i Bjuv – den skånska kommunen där SD fick nästan 20 procent av rösterna 2010.

"Tar aldrig till sig förslag från fotfolket"

I början av februari startade ett antal före detta SD-politiker Framstegspartiet. Nu meddelar Jönsson att han kommer att vara ordförande för det nya initiativet, och därmed lämna Sverigedemokraterna.

– Jag har haft mina diskussioner med partiet under en längre tid och vi har aldrig nått konsensus. Informationen från toppen är lika med noll och man tar aldrig till sig förslag från fotfolket. Man lägger allt krut på invandringsfrågan och alltid när något ska finansieras pekar man på invandringen. Men jag kan inte se att det är outtömlig källa, säger Jönsson till Helsingborgs Dagblad.

Har tidigare varit uteslutningshotad

Kommunpolitikern har länge varit en starkt kritisk röst mot partitoppen. 2011 hotades han av uteslutning men klarade sig undan med en varning. Han var till exempel kritisk mot partiets uppgörelse med Erik Almqvist när denne lämnade riksdagen efter avslöjandena om järnrörsfilmen.

Jönsson ledde Framstegspartiet redan innan han anslöt sig till Sverigedemokraterna, men nu rör det sig om ett nystartat parti med samma namn. Trots att Jönsson uttalat sig om det nya initiativet från SD-håll berättar han nu att det i själva verket var hans idé.

– Jag väckte idén om Framstegspartiet förra året. Sedan är det andra som arbetat vidare med det. För några veckor sedan tillfrågades jag om att blir ordförande för interimsstyrelsen, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Hoppas plocka över rösterna

För bara ett par dagar sedan valdes Jönsson om som ordförande för SD Bjuv. Men nu hoppar han alltså av.

Nu tror han att Framstegspartiet kommer att plocka de flesta av rösterna SD fick 2010. Anledningen är den stora mängd personröster som Jönsson själv fick då.

Kommer SD sakna Allan Jönsson?