Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Skandalmannen petad från SD:s riksdagslista

- 28/02/2014, 11:58 -
Ingen Thoralf Alfsson på SD:s lista.
1 av 3

Ingen Thoralf Alfsson på SD:s lista.

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Partiledaren Jimmie Åkesson med toppnamnen inför EU-valet: Kristina Winberg och Peter Nalle Lundgren. De båda finns även med på riksdagslistan.
2 av 3

Partiledaren Jimmie Åkesson med toppnamnen inför EU-valet: Kristina Winberg och Peter Nalle Lundgren. De båda finns även med på riksdagslistan.

PER LARSSON / TT

Inte heller Gustav Kasselstrand får någon plats.
3 av 3

Inte heller Gustav Kasselstrand får någon plats.

Lars Pehrson / SCANPIX

Sverigedemokraten Thoralf Alfsson har varit i flera blåsväder. Nu har han helt petats från partiets förslag till riksdagslista.

STOCKHOLM. Vid valet 2010 var han 21:a på Sverigedemokraternas riksdagslista och kom in i riksdagen. När SD på fredagen presenterade listan för valet i höst var Thoralf Alfsson som bortblåst.

Hans namn finns inte med på listan över 60 riksdagskandidater som valberedningens ordförande Michael Rosenberg lade fram på en presskonferens.

Nu berättar Alfsson att han helt enkelt blivit petad.

– Det är valberedningens förlag, säger han till Nyheter24.

Så du har inte valt att kliva undan?

– Nej, jag har anmält mitt intresse.

Hur kommer det sig att du inte fått en plats?

– Det får du fråga valberedningen om.

Den slutgiltiga listan spikas på SD:s valkonferens i Stockholm den 15-16 mars.

Enligt uppgifter till sajten Inte, rasist men är petningen en konsekvens av flertalet inlägg på Alfssons blogg.

"Tycker det känns tveksamt"

Distriktsordföranden för SD Kalmar, Mattias Bäckström Johansson (som även sitter i partistyrelsen), kom själv med på listan. Han ställer sig frågande till att partikollegan saknas.

–  Jag är till största delen väldigt förvånad. Vi i distriktet och jag personligen har, även om det funnits händelser som man kan diskutera lämpligheten i, fullt förtroende för Thoralf Alfsson, jag tycker det känns tveksamt att peta honom från listan, säger han till Barometern.

Skandalomsusad riksdagsman

Alfsson har tidigare varit inblandad i ett flertal skandaler som rört rasistiska och islamofoba inlägg på hans blogg.

Han har bland annat uttalat stöd för att begränsa religionsfriheten i Sverige.

"Jag säger att islam hör inte hemma i Sverige. Den religionen borde hållas utanför landets gränser", skrev han i ett blogginlägg som uppmärksammades av Inte rasist, men.

"Islamiseringen går fort"

Alfsson har tidigare också gått ut och sagt att det inte är konstigt om människor reagerar när personer klär sig i burka i Sverige.

I ett senare blogginlägg skrev Alfsson om sina upplevelser när SD Kalmar besökte Kalmar marknad.

Då menade han att "islamiseringen går fort i Kalmar".

"Det mest negativa under dessa dagar var att jag såg den första kvinnan i Kalmar som bar Niqab. Jag hoppas att denna kvinna kommer att få många Kalmarbor att reagera på vad som håller på att ske. Kvinnans man hade för övrigt alla attribut som en taliban i Afghanistan också bär", skrev Alfsson, och fortsatte:

"Islamiseringen går fort just nu i Kalmar och den kommer gå ännu fortare när alla somalier börjar komma till Kalmar."

Så sent som i början av februari skrev han på sin blogg hur förskräckt han blev av att se "al-Qaidaliknande taxichaufförer".

Den nuvarande riksdagsledamoten Stellan Bojerud, som har haft hälsoproblem, saknas också.

SDU: "Inga hard feelings"

På riksdagslistan visas även sprickan mellan moderpartiet och ungdomsförbunden Sverigedemokratisk ungdom upp. Varken ordföranden Gustav Kasselstrand eller vice ordföranden William Hahne finns med. 

SDU tog tidigare fram fem förslag på namn till riksdagslistan. Ingen av dessa är med i valberedningens förslag. 

I ett uttalande som lagts ut på ungdomsförbundets hemsida meddelar de båda SDU-topparna att de haft en god dialog med partiet. De kommer att ta steget in i moderpartiet fullt ut under den kommande mandatperioden, något som de menar välkomnas.

"Vi meddelades för några dagar sedan att ingen av oss står med på listan, med hänvisning till den intressekonflikt som kan uppstå om man dels företräder SDU på högsta nivå, dels är riksdagsledamot. Partiet önskar ett starkt ungdomsförbund under vår ledning även framgent och det finns inga hard feelings mellan oss, tvärtom", skriver Hahne och Kasselstrand.

Nyheter24 har sökt representanter för SDU samt valberedningens ordförande Michael Rosenberg.