Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-toppen petad: "Det var en kupp"

- 06/03/2014, 17:39
Markus Wiechel kuppades bort.
1 av 2

Markus Wiechel kuppades bort.

TT

SDU:s andre vice ordförande Jonas Andersson (i förgrunden) på demonstration på Medborgarplatsen.
2 av 2

SDU:s andre vice ordförande Jonas Andersson (i förgrunden) på demonstration på Medborgarplatsen.

Gustav Holmström / Nyheter24

Riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD) skulle väljas om som ordförande för SD Östergötland. Då kuppades årsmötet – av en SDU-topp och ett fyrtiotal nya medlemmar.

NORRKÖPING. I helgen kuppades den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Markus Wiechel bort från posten som ordförande för SD Östergötland.

Enligt Norrköpings Tidningar röstades i stället andre vice ordföranden Joakim Pripp fram med hjälp av bland annat Jonas Andersson, andre vice ordförande för Sverigedemokratisk ungdom (SDU). De båda ska enligt uppgifter till tidningen ha ringt in och erbjudit skjuts till 40 personer som skulle rösta fram det nya förslaget till styrelse.

– Det var en kupp. Det är vida känt att det är på så vis, även om det inte finns några skriftliga dokument som stärker bevisningen, säger Bertil Jonsson, som fram till söndagen var vice ordförande, till Norrköpings Tidningar.

"Kan inte kommentera"

Jonsson menar nu att partiet kommer att bli splittrat under den nya styrelsen. Pripp själv tillbakavisar dock talet om en "kupp" och menar att partiet är lika enat som tidigare.

– Generellt uppmuntrar vi självklart personer att komma och delta i alla våra aktiviteter, men jag kan inte kommentera anonyma uttalanden, säger den nye ordföranden till Norrköpings Tidningar.

Efter årsmötet twittrade Andersson glatt om att Pripp valts.

Har tidigare kartlagt motståndare i SDU

Wiechel har tidigare rört upp känslor bland SDU och den så kallade bunkerfalangen i partiet. I maj 2013 avslöjade Expressen att han kartlagt denna grupp sverigedemokrater. 

Så här löd konversationen mellan honom och en partikamrat:

Wiechel: "Jag lovade att visa ett dokument som finns över ett arkiv om man säger så med allt som finns och jag ska göra det"

Partikamraten: "Ett arkiv?"

Wiechel: "Med allt som bunkern håller på med, med Gustav i spetsen"

Den petade SD-toppen tror att valet är dåligt för partiet, men är inte så besviken.

– Många ville se mig på ordförandeposten eftersom att jag har suttit med under tidigare valår, och därför valde jag att kandidera till ordförande också i år. På ett personligt plan tar jag inte det här beskedet så hårt. Jag har mycket annat att göra, säger han till Norrköpings Tidningar.