Markus Wiechel kuppades bort.
1 av 2
Markus Wiechel kuppades bort. - Foto: TT
SDU:s andre vice ordförande Jonas Andersson (i förgrunden) på demonstration på Medborgarplatsen.
2 av 2
SDU:s andre vice ordförande Jonas Andersson (i förgrunden) på demonstration på Medborgarplatsen. - Foto: Gustav Holmström / Nyheter24

SD-toppen petad: "Det var en kupp"

Riksdagsledamoten Markus Wiechel (SD) skulle väljas om som ordförande för SD Östergötland. Då kuppades årsmötet – av en SDU-topp och ett fyrtiotal nya medlemmar.


Skandalomsusad

Markus Wiechel har tidigare varit involverad i ett flertal skandaler. Han har dömts för förtal för en kommentar som han inte tog bort på sin blogg. I april 2013 avslöjade Expressen en konversation han haft med en partikamrat på Facebook där han kallar svarta personer i ett Youtubeklipp för "satans jävla aphelveten".

NORRKÖPING. I helgen kuppades den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Markus Wiechel bort från posten som ordförande för SD Östergötland.

Enligt Norrköpings Tidningar röstades i stället andre vice ordföranden Joakim Pripp fram med hjälp av bland annat Jonas Andersson, andre vice ordförande för Sverigedemokratisk ungdom (SDU). De båda ska enligt uppgifter till tidningen ha ringt in och erbjudit skjuts till 40 personer som skulle rösta fram det nya förslaget till styrelse.

– Det var en kupp. Det är vida känt att det är på så vis, även om det inte finns några skriftliga dokument som stärker bevisningen, säger Bertil Jonsson, som fram till söndagen var vice ordförande, till Norrköpings Tidningar.

"Kan inte kommentera"

Jonsson menar nu att partiet kommer att bli splittrat under den nya styrelsen. Pripp själv tillbakavisar dock talet om en "kupp" och menar att partiet är lika enat som tidigare.

– Generellt uppmuntrar vi självklart personer att komma och delta i alla våra aktiviteter, men jag kan inte kommentera anonyma uttalanden, säger den nye ordföranden till Norrköpings Tidningar.

Efter årsmötet twittrade Andersson glatt om att Pripp valts.

Har tidigare kartlagt motståndare i SDU

Wiechel har tidigare rört upp känslor bland SDU och den så kallade bunkerfalangen i partiet. I maj 2013 avslöjade Expressen att han kartlagt denna grupp sverigedemokrater. 

Så här löd konversationen mellan honom och en partikamrat:

Wiechel: "Jag lovade att visa ett dokument som finns över ett arkiv om man säger så med allt som finns och jag ska göra det"

Partikamraten: "Ett arkiv?"

Wiechel: "Med allt som bunkern håller på med, med Gustav i spetsen"

Den petade SD-toppen tror att valet är dåligt för partiet, men är inte så besviken.

– Många ville se mig på ordförandeposten eftersom att jag har suttit med under tidigare valår, och därför valde jag att kandidera till ordförande också i år. På ett personligt plan tar jag inte det här beskedet så hårt. Jag har mycket annat att göra, säger han till Norrköpings Tidningar.

SDU
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.