Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här är centerpartisten som ska crowdfunda sig in i riksdagen

En något ovanlig kampanj.
1 av 4

En något ovanlig kampanj.

Privat / Faksimil

Sofia Arkestål.
2 av 4

Sofia Arkestål.

Privat

På fredagsmorgonen har hon fått in 8 150 kronor.
3 av 4

På fredagsmorgonen har hon fått in 8 150 kronor.

Faksimil Fundedbyme

Arkestål med sin katt, ur kampanjfilmen.
4 av 4

Arkestål med sin katt, ur kampanjfilmen.

Faksimil Youtube

Nyheter | 14/03/2014 13:38

Är man på plats 20 på riksdagslistan för Stockholmscentern får man ta till drastiska metoder. Sofia Arkestål (C) drar nu igång en crowdfundingkampanj för att kryssa sig in.

STOCKHOLM. Det har hänt förut att politiker lyckats väl med personvalskampanjer och tagit sig in i riksdagen.

Men nu har en centerpartistisk riksdagskandidat tagit till en något ovanligare metod för detta: crowdfunding. Sofia Arkestål hoppas få hjälp av sina anhängare – och att fler ska göra som henne.

– Genom att skapa något av en egen plattform kan man ta tillbaka mandatet, och jag tror att fler i Sverige kan och bör göra det, säger hon till Nyheter24.

Lockas med fester

Arkestål är kritisk till systemet med listor. Hon frågar sig vem det blir som då får makten över vilka som är valbara på valdagen.

Den som hjälper henne med kampanjen ekonomiskt får givetvis vara med på resan mot riksdagen. Men de lockas också med fester:

"Och såklart fester – dit ni som donerar kommer att bli inbjudna! Först och främst ska kampanjen lanseras i stor stil under våren, med tillhörande episk releasefest", skriver Arkestål på sin Fundedbyme-sida.

– Det handlar ganska mycket om att få en möjlighet att stötta någon som står för det som man själv identifierar som viktigt inom politiken, säger hon.

Varför tror du att inte fler gjort som du gör nu?

– Det krävs nog att någon går före och visar att det går att hitta på alternativa sätt att skapa och driva en kampanj. Crowdfunding-vågen bland borgerliga eller liberala sympatisörer har precis kommit igång och den kommer nog sprida sig. 

På fredagsmorgonen hade hon fått in 8 150 kronor till kampanjen, som kommer pågå i ytterligare 29 dagar.

Låg bakom "Hitlerhånet" mot Ask

Det är inte första gången som hon gör något nytänkande. I januari var det Arkestål som låg bakom "Hitlerhånet" mot Beatrice Ask (M) efter att justitieministern gått på en satirartikel från Daily Currant om cannabis. Arkestål själv är liberal när det kommer till cannabisfrågan och vill även avskaffa Systembolaget.

Hon beskriver sig själv som libertarian och vill se en tydligare liberalism från sitt parti.

– Jag är väldigt tydlig med att jag vill banta staten och att vi behöver riktiga liberala alternativ att rösta på.

De flesta reaktionerna har varit positiva – men det har förekommit en del "haters", menar hon.

– Av någon anledning verkar dessa ogilla frivilliga donationer och gör sig lustiga över att en liberal ber om bidrag eller att jag inte förstår mig på marknadsekonomi, säger Arkestål och fortsätter:

– De borde reflektera mer över sin relation till Jante och vad begreppet civilsamhälle betyder.

Se hennes kampanjfilm här: