Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kinesisk tekedja har kapat S-symbolen

- 24/03/2014, 10:54 -
Socialdemokraterna

Kinesisk tekedja har kapat S-symbolen

Bildkälla: Janerik Henriksson / Shutterstock

En bild på ett kinesiskt café med Socialdemokraternas partisymbol som logga har spridits på Reddit och Twitter. Här är sanningen bakom den.
– Vi får väl ta det som en komplimang, säger Miriam Abu Eid, pressekreterare, till Nyheter24.

SVERIGE. Den kinesiska kedjan 8090 finns på 2 000 platser i Kina. De har specialiserat sig på olika sorters te – och använder svenska Socialdemokraternas partisymbol som logga.

De senaste dagarna har en bild på av en av kedjans butiker spridits på bland annat Twitter och Reddits svenska underforum.

Använder loggan på butiker och produkter

Det rör sig dock alltså inte om en snabbmatskedja utan snarare ett kafé.

Bilden har väckt många frågor och dess äkthet har ifrågasatts. Men på 8090ing.com, kedjans officiella hemsida, står det klart och tydligt. Det rör sig om en exakt kopia av Socialdemokraternas symbol. Den används på de olika butikerna och på en rad av kedjans produkter.

8090 säljer förutom te även flera olika sorters kaffe- och juicedrinkar, liksom mängder av olika tårtor och andra godsaker.

Kommer Socialdemokraterna att agera?

Nyheter24 har varit i kontakt med Socialdemokraternas kommunikationschef Nina Wadensjö som säger att hon hört talas om andra tillfällen då liknande saker inträffat.

– Men det här är första gången det händer i Kina vad jag vet, säger hon till Nyheter24.

"Får ta det som en komplimang"

Pressekreteraren Miriam Abu Eid meddelar senare att partiet kommer att titta på eventuella åtgärder.

– Risken är väl ganska stor att det inte går att göra något. Men vi får väl ta det som en komplimang, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är mer problematiskt att Alliansen kapar våra politiska förslag än att en kinesisk tekedja kapar vår partisymbol.