Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rektor hotade skicka hem elever vid SD-protest i Västerås

- 28/03/2014, 16:03 -
Elever protesterade mot SDU.

Elever protesterade mot SDU.

Julia Svensson/Camilla Jonasson

Under fredagen genomförde en grupp elever en protestaktion mot SDU, Sverigedemokratisk ungdom, vid Carlforsska gymnasiet i Västerås. Men protesten uppskattades inte av skolans rektor.

VÄSTERÅS. Tidigare under fredagen skrev Nyheter24 om en protest mot SDU som anordnades av elever vid Carlforsska gymnasiet i Västerås. Det hela slutade med att SDU och de andra ungdomsförbunden, som var på plats för att ställa ut på en bokdag som anordnas av skolan, fick lämna platsen då skolan inte kunde garantera elevernas säkerhet. 

– Vi bedömde att aktiviteten inte gick att genomföra då elevernas trygghet i skolan går föst, säger Johanna Kamph, en av skolans rektorer, till Nyheter24. 

I den artikel Nyheter24 tidigare publicerade beskrev Alex Zachary Rogers, valgeneral för Centerpartiets ungdomsförbund i Södermanland, de protesterande eleverna som "vänsterextremister".

Det verkar dock ha varit fler som inte uppskattade elevernas agerande.

Ska ha hotat med avstängning 

Enligt uppgifter till Nyheter24 ska rektorn ha hotat med att skicka hem elever som protesterade och även tagit banderoller i beslag.

– Jag bad eleven att sluta med sitt olämpliga beteende och jag sa att om hon inte slutar så måste vi skicka hem henne. Oavsett politisk åsikt ska vi i skolan behandla varandra med respekt. Jag hänvisar till skollagen kapitel 5, säger Kamph till Nyheter 24 och fortsätter: 

– Vi har rätt att omhänderta föremål som stör ordningen och tryggheten på skolan. Eleven fick tillbaka sin banderoll och hen skulle lägga den i sitt elevskåp. Jag hänvisar till skollagen kapitel 5. 

Representanter från Ung vänster var också på Carlforsska gymnasier för att ha bokbord. Fanny Wallin, distriktsstyrelseledamot i Ung vänster, var inte på plats på skolan till att börja med men kom dit senare under dagen.

– Vi skulle precis göra oordning vårt bokbord när vi fick veta att alla ungdomsförbund var tvungna att gå därifrån, säger Wallin till Nyheter24.

Hon menar att skolans agerande här är problematiskt, eftersom det blir en typ av skuldbeläggning på eleverna som protesterade. 

– Deras protester borde i stället uppmuntras. Det är deras skola och de har rätt att uttrycka sig. 

Wallin berättar också att hon har fått berättat att rektorerna ska ha hotat elever med att skicka hem dem och till och med hotat med avstängning.

– Det var en elev som den ena rektorn tyckte betedde sig särskilt "oanständigt".

Vad hade eleven gjort?

– Hon hade skrikit slagord, säger Wallin och tillägger:

– Det är hennes rätt. 

Efter händelsen ska rektorn ha kallat den berörda eleven till ett möte, som eleven tackade nej till.

– Det var då rektorn hotade med avstängning, säger Wallin.

Nyheter24 har sökt vidare kontakt med Johanna Kamph men utan framgång. 

LÄS MER: Elev på skolan skriver: "Får vi inte uttrycka oss i tal och skrift på vår skola längre?"