Elever protesterade mot SDU.
Elever protesterade mot SDU. - Foto: Julia Svensson/Camilla Jonasson

Rektor hotade skicka hem elever vid SD-protest i Västerås

Under fredagen genomförde en grupp elever en protestaktion mot SDU, Sverigedemokratisk ungdom, vid Carlforsska gymnasiet i Västerås. Men protesten uppskattades inte av skolans rektor.


Protesterna på Carlforsska

Tidigare har Nyheter24 skrivit om händelserna som ledde fram till hoten från skolledningen.  

"På Carlforsska gymnasiet i Västerås skulle under fredagen alla ungdomsförbund för partierna som ställer upp i valet till Europaparlamentet ställa ut bokbord och prata med eleverna.

När Sverigedemokraternas ungdomsförbund kom till platsen hade eleverna bildat en blockad utanför ingången."

VÄSTERÅS. Tidigare under fredagen skrev Nyheter24 om en protest mot SDU som anordnades av elever vid Carlforsska gymnasiet i Västerås. Det hela slutade med att SDU och de andra ungdomsförbunden, som var på plats för att ställa ut på en bokdag som anordnas av skolan, fick lämna platsen då skolan inte kunde garantera elevernas säkerhet. 

– Vi bedömde att aktiviteten inte gick att genomföra då elevernas trygghet i skolan går föst, säger Johanna Kamph, en av skolans rektorer, till Nyheter24. 

I den artikel Nyheter24 tidigare publicerade beskrev Alex Zachary Rogers, valgeneral för Centerpartiets ungdomsförbund i Södermanland, de protesterande eleverna som "vänsterextremister".

Det verkar dock ha varit fler som inte uppskattade elevernas agerande.

Ska ha hotat med avstängning 

Enligt uppgifter till Nyheter24 ska rektorn ha hotat med att skicka hem elever som protesterade och även tagit banderoller i beslag.

– Jag bad eleven att sluta med sitt olämpliga beteende och jag sa att om hon inte slutar så måste vi skicka hem henne. Oavsett politisk åsikt ska vi i skolan behandla varandra med respekt. Jag hänvisar till skollagen kapitel 5, säger Kamph till Nyheter 24 och fortsätter: 

– Vi har rätt att omhänderta föremål som stör ordningen och tryggheten på skolan. Eleven fick tillbaka sin banderoll och hen skulle lägga den i sitt elevskåp. Jag hänvisar till skollagen kapitel 5. 

Representanter från Ung vänster var också på Carlforsska gymnasier för att ha bokbord. Fanny Wallin, distriktsstyrelseledamot i Ung vänster, var inte på plats på skolan till att börja med men kom dit senare under dagen.

– Vi skulle precis göra oordning vårt bokbord när vi fick veta att alla ungdomsförbund var tvungna att gå därifrån, säger Wallin till Nyheter24.

Hon menar att skolans agerande här är problematiskt, eftersom det blir en typ av skuldbeläggning på eleverna som protesterade. 

– Deras protester borde i stället uppmuntras. Det är deras skola och de har rätt att uttrycka sig. 

Wallin berättar också att hon har fått berättat att rektorerna ska ha hotat elever med att skicka hem dem och till och med hotat med avstängning.

– Det var en elev som den ena rektorn tyckte betedde sig särskilt "oanständigt".

Vad hade eleven gjort?

– Hon hade skrikit slagord, säger Wallin och tillägger:

– Det är hennes rätt. 

Efter händelsen ska rektorn ha kallat den berörda eleven till ett möte, som eleven tackade nej till.

– Det var då rektorn hotade med avstängning, säger Wallin.

Nyheter24 har sökt vidare kontakt med Johanna Kamph men utan framgång. 

LÄS MER: Elev på skolan skriver: "Får vi inte uttrycka oss i tal och skrift på vår skola längre?" 

SDU
/
/
/
/
/
Hot
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Billström om Iran: "Tar fokus från Gaza"

Polisen i Finspång rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka med stulen bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Kriminellt kapital värt miljoner stoppat

Kontanter och egendom värda över 17,5 miljoner kronor. Så lyder resultatet av polisens jakt på kriminellt kapital vid gränsövergångar i syd förra veckan.

Polisen i Sigtuna rapporterar om bedrägeri

"Tullpersonal på Arlanda anträffar en resenär med en större mängd kontanter i väskan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert om Iran-Israel: Möjligt att det lägger sig

Den förmodat israeliska attacken mot Iran verkar vara återhållsam och mer av en markering från Israel, enligt Mellanösternexperter. Det finns en möjlighet nu att det lägger sig, säger Isabell Schierenbeck om konflikten.

Malmö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycika mellan en personbil och cyklist inträffar på Pildammsvägen/Ärtholmsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.