Lördag 1 Okt
Stockholm

SD-kaos i Östergötland – partitoppen rycker in

Markus Wiechel är kvar som ordförande – men flickvännen petas från landstingslistan.
1 av 2
Markus Wiechel är kvar som ordförande – men flickvännen petas från landstingslistan. Foto: Svergidemokraterna
SD:s partisekreterare Björn Söder.
2 av 2
SD:s partisekreterare Björn Söder. Foto: TT / HENRIK MONTGOMERY

Det har varit interna stridigheter inom SD Östergötland och nu rycker partitoppen in för att slå fast vad som gäller när det ska sättas en landstingslista.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Skandalomsusad

Markus Wiechel har tidigare varit involverad i ett flertal skandaler. Han har dömts för förtal för en kommentar som han inte tog bort på sin blogg.

I april 2013 avslöjade Expressen en konversation han haft med en partikamrat på Facebook där han kallar svarta personer i ett Youtubeklipp för "satans jävla aphelveten".

NORRKÖPING. Det är inte helt lätt att hänga med i svängarna inom SD Östergötland. Först röstades ordföranden Markus Wiechel bort från sin post och ersattes av Joakim Pripp, något som beskrevs som "en kupp". 

Enligt uppgifter till Norrköpings Tidningar ska Pripp och SDU-toppen Jonas Andersson ha ringt in och erbjudit skjuts till 40 personer som skulle rösta fram det nya förslaget till styrelse. Samtidigt färdigställdes partiets landstingslista, också där med Pripp i topp.

Wiechel gör comeback

Något som riksdagsledamoten Wiechel dock inte accepterade utan i stället satte han igång arbetet för att få till ett extra årsmöte eftersom att det ordinarie årsmötet inte klarade av att välja en komplett styrelse eftersom att flera föreslagna styrelseledamöter valde att inte ställa upp efter att Pripp valts till ordförande.

Det kom också att bli ett nytt årsmöte, ett årsmöte där Wiechel åter valdes till ordförande. Dessutom petades Pripp bort från förstaplatsen på landstingslistan – och ersattes av Wiechels flickvän Clara Aranda.

"Känns ju jättebra"

Men det var inte nog där, utan Pripp kontaktade partisekreteraren Björn Söder. Efter ett möte med partiets verkställande utskott säger Söder nu till Norrköpings Tidningar att det "enligt stadgarna var mycket tydligt" att den första listan var den som skulle gälla.

– Det känns ju jättebra! Jag visste väl att jag tillhör ett demokratiskt parti, säger Pripp till Norrköpings Tidningar.

Det betyder alltså att listan med Aranda i topp stryks, och att Pripp återigen står som förstanamn på landstingslistan. Wiechel förblir dock ordförande för SD Östergötland.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.