Abramsson på en demonstration på Karl XII:s dödsdag 2008.
1 av 2
Abramsson på en demonstration på Karl XII:s dödsdag 2008. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX
Här är han i ryska tevekanalen Russia Today.
2 av 2
Här är han i ryska tevekanalen Russia Today. - Foto: Faksimil RT

Nationaldemokraterna lägger ned partiet

Nationaldemokraterna kommer inte att ställa upp i nästa val.


Två mandat

Nationaldemokraterna har två mandat i Södertäljes kommun där Abramsson sitter på det ena. Man har även ett mandat i Heby, Trollhättan och Tranemo - där partiet representeras av avhoppare från andra partier.

Det högerextrema partiet Nationaldemokraterna finns inte längre, det meddelar partiledaren Marc Abramsson i ett brev på det numera före detta partiets hemsida. Det betyder alltså att de inte kommer att ställa upp i nästa val.

Nationaldemokraterna bildades som en utbrytning ur Sverigedemokraterna 2001 och Abrahamsson har varit partiledare sedan 2006.

Spekulerats under en längre tid

Redan när tidningen Nationell Idag kopplades bort från partiet 2012 spekulerades det i att slutet var nära för partiet, som flera gånger genom åren demonstrerat sida vid sida med nazistiska grupper. Vid den tiden tillbakavisade Abrahamsson dock de uppgifterna.

– Verkligen inte, emellertid har vi genomfört en del stora omorganiseringar. Nu befinner vi oss i en mycket positiv fas, där den nya uppdelningen som ger oss mer tid och resurser för vår politiska verksamhet, sa han till Nyheter24 då.

Något som uppenbarligen inte fungerade då partiet nu alltså går i graven.

Abramsson meddelar i brevet att han själv tänker rösta på SD och "kryssa personer jag känner och vet är genuina nationalister och Sverigevänner". Något han beskriver som "det minst dåliga alternativet". Han uppmanar även de som "inte vill binda upp sig i dagens SD" att i stället gå med i högerextrema Nordisk Ungdom.

Det har kommenterats på Twitter av bland annat Alex Bengtsson från Expo.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!