Polisens fackförbund tar ställning.
1 av 2
Polisens fackförbund tar ställning. - Foto: TT / Montage
Jimmie Åkesson eller någon annan aktiv sverigedemokrat skulle inte kunna vara förtroendevald i Polisförbundet.
2 av 2
Jimmie Åkesson eller någon annan aktiv sverigedemokrat skulle inte kunna vara förtroendevald i Polisförbundet. - Foto: TT

Polisförbundet tar avstånd från SD

Polisens fackförbund Polisförbundet har beslutat att man inte kan vara förtroendevald i organisationen och samtidigt aktiv inom Sverigedemokraterna.


Unionen i blåsväder

De senaste dagarna har fackförbundet Unionen kritiserats hårt efter att det framkommit att SD:s toppnamn i Borlänge, Ann-Cathrin Löfwenhamn, också sitter i fackförbundets regionsstyrelse i Dalarna.

SVERIGE. Den svenska polisens fackförbund Polisförbundet, med cirka 21 000 medlemmar, går nu ut och tar tydlig ställning mot Sverigedemokraterna.

I ett dokument som skickats ut till organisationen meddelar förbundet att SD:s människosyn går emot deras grundläggande värderingar om allas lika värde, skriver Polistidningen.

"Uppdragen är inte kompatibla"

Polisförbundet meddelar också att man inte kan vara aktiv i SD och samtidigt förtroendevald i fackförbundet.

"Om en förtroendevald hos Polisförbundet samtidigt är aktiv i Sverigedemokraterna kommer vi att uppmana denna att avsäga sig sitt uppdrag. Gör han eller hon inte det kommer ärendet att hanteras i styrelsen. Vi anser att uppdragen inte är kompatibla", står det i dokumentet enligt Polistidningen.

Ingen "åsiktsregistrering"

Förbundet skriver också att de trots beskedet inte kommer att ägna sig åt "åsiktsregistrering" av medlemmar. Om förbundet bjuder in till politisk debatt kommer även SD bjudas in eftersom de är valda av folket.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.