Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. - Foto: JESSICA GOW / TT

Löfven: "Vi ska bygga bort bostadsbristen"

Socialdemokraterna presenterar förslag för att få bukt på bostadsbristen bland unga.


SBAB enligt Wikipedia

"SBAB Bank AB är ett helägt statligt aktiebolag verksamt på den svenska bolånemarknaden. Sedan början av 1990-talet konkurrerar företaget med privata aktörer som banker och erbjuder lån till privata kunder."

Socialdemokraternas och Stefan Löfvens huvudsakliga budskap riktade sig till Sveriges unga. På en presskonferens under torsdagen presenterades ett förslag för att öka byggandet av små lägenheter och studentlägenheter. 

"Vi har bostadsbrist i 126 av landets kommuner", konstaterade Löfven under presskonferensen.

Satsa tre miljarder

Därför vill Socialdemokraterna satsa tre miljarder vilket ska ge fyra till fem tusen nya lägenheter per år. Detta är enligt Löfven ungefär hälften av det underskott på nya lägenheter som finns i dag.

Pengarna ska gå till det statligt ägda företaget SBAB som i sin tur aktivt ska söka samarbeten med aktörer inom bostadsmarknaden, samt låna ut pengar till lägre ränta än vanliga banker kan erbjuda.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vad tycker du om förslaget?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

3 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.