SD-kvinnor
1 av 2
SD-kvinnor
SD-filmen släppets under onsdagen.
2 av 2
SD-filmen släppets under onsdagen.

SD-kvinnors bröstfilm – ett plagiat

Reklamfilmen som SD-kvinnor släppte blev mycket omtalad – nu visar det sig att ett högerextremt schweiziskt parti gjort en nästintill identisk.


Under onsdagen pratade alla om SD-kvinnors reklamfilm – en film i vilken man gick till attack mot Feministiskt initiativ genom att visa upp en badscen med bikiniklädda kvinnor och en vältränad man i badbyxor.

Filmen blev mycket omtalad – men nu visar det sig att den kan vara ett plagiat. Det är bland annat journalisten Annika Hamrud som på Twitter påtalar att den är mycket, mycket lik en annan film.

En film från högerextrema schweiziska SVP som lanserades inför parlamentsvalet i landet 2011.

Att filmen är väldigt lik deras egen kommer dock inte som någon chock för Paula Bieler styrelseledamot och pressekreterare för SD-kvinnor.

– Det är ju ingen större hemlighet att vi är inspirerade av den, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det var många som såg den filmen och tyckte att den var ganska härlig och klockren och att man kan göra någonting liknande.

Det är ingen tillfällighet?

– Nej, nej. Det vore ju en ganska stor slump i så fall. Jag minns att vi såg den och att den spreds runt 2011 och det väl någonting som fastnade i bakhuvudet, säger hon och fortsätter:

– Det är ju en film som lägger sig på minnet uppenbarligen och den har ju fått mycket uppmärksamhet nu också så det var en rolig idé. Särskilt om man kan göra den som vi gjorde, vi har ju valt att ha med lite mer än bara kort och gott att man ska välja bort EU utan har velat utveckla det mer. 

Här kan du se SD-filmen:

/
SvP
/
/
/
Senaste nytt

Andersson: Vill strypa största oppositionspartiet

Så många miljoner håvar Arlas toppar in

Mjölkimperiet Arla är både omtyckt och kritiserat. Deras mjölk och smör går att finna i alla matbutiker runt om i Sverige – men hur mycket håvar Arlas toppar in egentligen?

Palestinska grupper: Enad front mot Israel

De palestinska grupperingarna Fatah och Hamas ska sträva efter ett "enhetligt agerande" i konflikten med Israel. Det säger deras representanter efter ett samtal i Rysslands huvudstad Moskva.

Så många ansöker om skuldsanering hos Kronofogden: ”Oroande”

Under 2023 ökade svenska folkets skulder till Kronofogden rejält. Under samma period ökade även antalet ansökningar om skuldsanering till myndigheten.

Malmöbo köpte vapen från dansk dödsskjutning

Mordvapnet från en dödsskjutning i Köpenhamn hittades senare av polis i en lägenhet i Malmö. En 24-årig man har åtalats för grovt vapenbrott, rapporterar Sydsvenskan.

Utredning vill strypa partipolitiska lotterier

Regeringens utredare föreslår skärpta regler för partilotterier. Förslaget kan slå hårt mot Socialdemokraterna som får in stora pengar på sin försäljning.