Krönikan har anmälts för hets mot folkgrupp.
1 av 6
Krönikan har anmälts för hets mot folkgrupp. - Foto: Faksimil / Inte rasist, men.
Mats Dagerlind hänvisar till Hess Facebook-uppdatering.
2 av 6
Mats Dagerlind hänvisar till Hess Facebook-uppdatering. - Foto: Faksimil / Inte rasist, men.
Utdrag ut Dagerlinds krönika.
3 av 6
Utdrag ut Dagerlinds krönika. - Foto: Faksimil / Inte rasist, men.
"I Sverige skulle en stor andel av det sexuella umgänge som sker i hemmen i muslimska länder betraktas som sexuella övergrepp och våldtäkt"
4 av 6
"I Sverige skulle en stor andel av det sexuella umgänge som sker i hemmen i muslimska länder betraktas som sexuella övergrepp och våldtäkt" - Foto: Faksimil / Inte rasist, men.
Krönikan skrev så sent som i januari 2014.
5 av 6
Krönikan skrev så sent som i januari 2014. - Foto: Faksimil / Inte rasist, men.
Här är inlägget Hess dömdes för.
6 av 6
Här är inlägget Hess dömdes för. - Foto: Faksimil / Inte rasist, men

Avpixlats ansvarige utgivare polisanmäld – efter bara två veckor

UPPDATERAD. Det dröjde inte länge innan Mats Dagerlind, ansvarig utgivare för den rasistiska bloggen Avpixlat, anmäldes för hets mot folkgrupp.


Hets mot folkgrupp

"Den som i uttalande eller i annat meddelande som sprids hotar eller uttrycker missaktning för folkgrupp eller annan sådan grupp av personer med anspelning på ras, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, trosbekännelse eller sexuell läggning, döms för hets mot folkgrupp till fängelse i högst två år eller om brottet är ringa, till böter."

Källa: riksdagen.se

SVERIGE. Efter bara två veckor med ansvarig utgivare har nu den rasistiska bloggen Avpixlat polisanmälts för hets mot folkgrupp. Trots att det gjordes en ordentlig städning av hemsidan där material som bröt mot lagen togs bort, glömde Mats Dagerlind, den ansvarige utgivaren, att ta bort sin egen krönika som hetsar mot muslimer, skriver sajten Inte rasist, men.

Liknar Hess uttalanden

Krönikan heter "Visst är våldtäkt och kvinnomisshandel djupt rotad i den muslimska kulturen". Titeln och krönikans innehåll är väldigt lika de uttalanden som SD-polikern Michael Hess tidigare i år fälldes för, då dessa var just hets mot folkgrupp.

I sin text har Dagerlind bland annat skrivit "Följaktligen är det också tabu att antyda att våldtäkt och kvinnomisshandel skulle vara en del av den muslimska lågkulturen." och "Islamsk fostran förvandlar de flesta pojkar till män som är emotionella krymplingar och har nära till våldet.”

Så här skrev Hess i inlägget han anmäldes för:Försvarades av partiet

När Hess anmäldes och åtalades tog partitoppen med bland annat Linus Bylund och Martin Kinnunen honom i försvar. Kinnunen menade att formuleringen var olycklig, men att det var fel på hets mot folkgrupp-lagstiftningen om han kunde dömas för att ha uttryckt sig så som han gjorde kring islam. 

Bylund gick så långt som att säga att Hess skrev ren fakta. 

– Det är inte rasism. Det är ju fakta. Det står i Koranen att våldtäkt kan användas mot kvinnor som varit otrogna. Det är en muslimsk straffmetod. Och att använda fakta i sina uttalanden är inte fel. Det har inget med nolltoleransen att göra, sa han då till BLT

Uppmanar till anmälning

Enligt Inte rasist, men har Dagerlinds krönikan nu polisanmälts. Sajten uppmanar också till massanmälning från allmänheten. 

Uppdaterad 13.10

När Nyheter24 når Dagerlind säger han att krönikan är inte hets mot folkgrupp och att den inte har något med hans roll som ansvarig utgivare att göra.

– Just den där artikeln som har polisanmälts är en krönika som jag från början undertecknat med namn, så den hade kunnat polisanmälas när som helst. Enligt min mening har texten därför ingenting med min roll som ansvarig utgivare att göra, säger Mats Dagerlind, som inte anser att krönikan utgör ett fall av hets mot folkgrupp. 

– Jag anser att det är min fulla rätt att kritisera de delarna av islam som jag betraktar som en politisk ideologi snarare än en religion. Jag kommer inte att ta bort den.

"Har inte ändrat någonting"

Uppgifterna, som sedan Avpixlat fick sitt utgivningsbevis har florerat, om att sajten rensat bort bland rasistiska artiklar stämmer inte, menar Dagerlind.

– Hittills har vi inte ändrat någonting och jag tror inte att vi kommer att behöva göra det heller. Allt gås igenom nu och jag vill att allt ska vara i sin ordning, säger han och fortsätter:

– Det har eventuellt funnits en del långa citat som strider mot citaträtten, och lite bildmaterial som vi kanske inte haft rätt till som vi behöver åtgärda. 

"Försöker städa upp"

Avpixlats kommentarsfällt är inte sällan fyllt med öppen rasism och hat, men på Dagerlind verkar det som att de kommer att fortsätta rensa på samma nivå som tidigare.

– Vi har folk som modererar och försöker städa upp, och det går också bra att höra av sig till oss och påtala kommentarer som man anser är olämpliga. Det finns alltid människor som vill avreagera sig istället för att föra en seriös diskussion, men så är det på de flesta sajter, säger han till Nyheter24. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nya lagen många husägare missat – kan ge 3 000 kronor i böter

EU inför ytterligare sanktioner mot Hamas

1 timme sedan
EU inför nya sanktioner mot terrorstämplade Hamas och Islamiska Jihad efter terrorattacken mot Israel den 7 oktober i fjol. Nu inkluderas även tre av rörelsernas väpnade grenar.

Ica-butik ger bort gratis varor – varje vecka

1 timme sedan
I ekonomiskt kärva tider har en Ica-butik i Mellansverige valt att belöna sina stammisar. De ger bort en gratis vara varje vecka till en av sina kunder. – De är jätteglada, säger butiksbiträdet Linnéa till Nyheter24.

Kramfors: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Centrum, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm: Polisen rapporterar om knivlagen

2 timmar sedan
"Två personer bråkar i en bil.", skriver polisen på sin hemsida.

Förändringen på Leos lekland – så påverkas kunderna

2 timmar sedan
Leos Lekland byter design, inredning och hemsida. Nyheter24 har pratat med Gabriel Bergqvist, Marknadschef på Leos Lekland, som berättar hur förändringarna påverkar kunderna.