Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Styrelseledamot i Ung Vänster medlem i Revolutionära fronten

- 16/06/2014, 12:11
Ska vara medlem i vänsterextrem organisation.
1 av 3

Ska vara medlem i vänsterextrem organisation.

Faksimil Youtube

Ur en av RF:s egna propagandavideos.
2 av 3

Ur en av RF:s egna propagandavideos.

Faksimil Youtube

Revolutionära fronten.
3 av 3

Revolutionära fronten.

Faksimil Youtube

En styrelseledamot för Ung Vänster är enligt Säpo medlem i Revolutionära fronten. – Vi ställer oss absolut inte kritiska till Revolutionära fronten. Vi menar att den sortens praktik behövs, säger hans styrelseordförande till P4 Västmanland.

Skandalerna fortsätter kring Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster. Nyligen stängdes två ledamöter i Ung Vänster Västmanlands styrelse av, och kan komma att uteslutas, bland annat efter att ha försvarat vänsterextrema Revolutionära fronten, uppger P4 Västmanland.

LÄS MER: Nio kvinnor från Ung Vänster: "RF och AFA är våra kamrater"

Kvar i samma styrelse finns dock en man som enligt Säpo är medlem i RF. Mannen, som är i 20-årsåldern, ska enligt P4 Västmanland ha åtalats för ha misshandlat en nazist i Västerås i mars förra året. Något han friades för samtidigt som sju andra dömdes – men det hela har överklagats till hovrätten.

Han ska tidigare, innan sin myndighetsdag, dessutom ha dömts för grov misshandel efter en sammanstötning mellan vänster- och högerextremister.

LÄS MER: "Vänsterpartister sysslar inte med politiskt våld"

Milian Penahi, ordförande för Ung Vänster i Västmanland,säger till P4 Västmanland att han inte vet något om domen eller kopplingar till RF.

– Vi har ingen information om att någon RF-medlem sitter i vår styrelse, säger han till P4 Västmanland.

"Det vi kräver är att de gör sitt jobb"

Uppgifterna verkar dock inte göra honom särdeles upprörd.

– Det finns ju inget egenvärde i att säga att det är jättedåligt att vi har en medlem från RF eller AFA i vår styrelse och det finns inte heller något egenvärde i att säga att det är jättepositivt. Det vi kräver är att de gör sitt jobb, det de blivit valda för, säger Penahi till P4 Västmanland.

"Absolut inte kritiska till Revolutionära fronten"

Radiokanalen uppger att Ung Vänsters styrelse i Västmanland, till skillnad från organisationen centralt, inte tar avstånd från Revolutionära fronten.

– Vi ställer oss absolut inte kritiska till Revolutionära fronten. Vi menar att den sortens praktik behövs, säger Penahi till P4 Västmanland.

LÄS MER:

Därför kan polisen inte stoppa vänsterextrema attackerna  

Vänsterextremister misstänks ligga bakom 30-tal politiska attacker

Sebbe Staxx: "Förstår varför Revolutionära fronten mobiliserat sig"