Styrelseledamot i Ung Vänster medlem i Revolutionära fronten

En styrelseledamot för Ung Vänster är enligt Säpo medlem i Revolutionära fronten. – Vi ställer oss absolut inte kritiska till Revolutionära fronten. Vi menar att den sortens praktik behövs, säger hans styrelseordförande till P4 Västmanland.


Så beskrivs RF av Säpo

"Revolutionära fronten består av lokala grupper med mer eller mindre formella ledare och har tydliga regler för medlemskap och förhållningsregler, men saknar en central ledning. RF har sina rötter i Afa (Antifascistisk aktion) och bildades efter EU-toppmötet i Göteborg 2001.

Det övergripande målet är att avskaffa dagens samhällsordning genom revolution och ersätta den med självständiga arbetarkollektiv som styrs av direktdemokrati. På mer omedelbar sikt är målet att försvara arbetarklassen mot olika typer av angrepp. Dessa kan innefatta allt från fysiska attacker från vit makt-miljön till förändringar i arbetsrättslagstiftningen."

- Ur Säkerhetspolisens sammanfattning av den autonoma miljön i Sverige.

Skandalerna fortsätter kring Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung Vänster. Nyligen stängdes två ledamöter i Ung Vänster Västmanlands styrelse av, och kan komma att uteslutas, bland annat efter att ha försvarat vänsterextrema Revolutionära fronten, uppger P4 Västmanland.

LÄS MER: Nio kvinnor från Ung Vänster: "RF och AFA är våra kamrater"

Kvar i samma styrelse finns dock en man som enligt Säpo är medlem i RF. Mannen, som är i 20-årsåldern, ska enligt P4 Västmanland ha åtalats för ha misshandlat en nazist i Västerås i mars förra året. Något han friades för samtidigt som sju andra dömdes – men det hela har överklagats till hovrätten.

Han ska tidigare, innan sin myndighetsdag, dessutom ha dömts för grov misshandel efter en sammanstötning mellan vänster- och högerextremister.

LÄS MER: "Vänsterpartister sysslar inte med politiskt våld"

Milian Penahi, ordförande för Ung Vänster i Västmanland,säger till P4 Västmanland att han inte vet något om domen eller kopplingar till RF.

– Vi har ingen information om att någon RF-medlem sitter i vår styrelse, säger han till P4 Västmanland.

"Det vi kräver är att de gör sitt jobb"

Uppgifterna verkar dock inte göra honom särdeles upprörd.

– Det finns ju inget egenvärde i att säga att det är jättedåligt att vi har en medlem från RF eller AFA i vår styrelse och det finns inte heller något egenvärde i att säga att det är jättepositivt. Det vi kräver är att de gör sitt jobb, det de blivit valda för, säger Penahi till P4 Västmanland.

"Absolut inte kritiska till Revolutionära fronten"

Radiokanalen uppger att Ung Vänsters styrelse i Västmanland, till skillnad från organisationen centralt, inte tar avstånd från Revolutionära fronten.

– Vi ställer oss absolut inte kritiska till Revolutionära fronten. Vi menar att den sortens praktik behövs, säger Penahi till P4 Västmanland.

LÄS MER:

Därför kan polisen inte stoppa vänsterextrema attackerna  

Vänsterextremister misstänks ligga bakom 30-tal politiska attacker

Sebbe Staxx: "Förstår varför Revolutionära fronten mobiliserat sig"

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

1 timme sedan
Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.