Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

SD-ledamot: "Fängsla konstnärer som målar vaginor i skolan"

- 17/06/2014, 18:01 -
Margareta Larsson (SD) gillar inte alla typer av konst.
1 av 2

Margareta Larsson (SD) gillar inte alla typer av konst.

TT Bild

Lars Ohly tycker att hennes värderingar stämmer överens med 30-talet Tyskland.
2 av 2

Lars Ohly tycker att hennes värderingar stämmer överens med 30-talet Tyskland.

TT Bild

Sverigedemokraternas Margareta Larsson sa i en debatt i på tisdagen att konstnärer borde åtalas för ofredande om de målar opassande konst.

STOCKHOLM. Under tisdagen rasade en debatt i mellan sverigedemokraten Margareta Larsson (SD) och Vänsterpartiets kulturpolitiska talesperson Lars Ohly (V) i riksdagens kammare.

Larsson sa i sitt anförande att konstnärer bör dömas för sexuellt ofredande mot minderåriga om de målar vaginor på väggarna. Hon talade om "opassande konst".

– Med tanke på den översexualisering som råder och att sexvanor är något det görs politik av anser jag därför att de rätteligen bör sitta i fängelse för att sexuellt ofredande av minderåriga om konstnärer målar vaginor på väggarna i skolorna, sa Larsson.  

Ohly reagerade direkt och begärde replik.

"Inte mycket värd"

– Här har vi en företrädare i Sveriges riksdag som anser att konstnärer ska fängslas om de uttrycker sig på ett visst sätt. Den yttrandefriheten är inte mycket värd, sa Ohly. 

Larsson svarade genom att hävda att konst med sexuella motiv skulle kunna påverka exempelvis potentiella våldtäktsmän. Ohly jämförde hennes kultursyn med den i Tyskland på 30-talet.

– Konst och kultur ska inte leda till att konstnärer fängslas eller åtalas för hur de uttrycker sig. Det är avskyvärt och mycket anmärkningsvärt, sa vänsterpartisten.

"Bör sitta i fängelse"

– Jag tycker att konsten ska ha ett syfte inte att den bör provocera och få människor att må dåligt. Jag anser personligen att man rätterligen bör sitta i fängelse för ofredande av minderåriga, sa Larsson. 

Efter debatten twittrade Ohly om händelsen, något som fick stor uppmärksamhet på det sociala mediet.

Nyheter24 har sökt Margareta Larsson utan framgång.

Se Larssons uttalande om vaginor i skolorna här (börjar vid 28:30)