Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här gör Jan Björklund en juholtare

Jan Björklund gör en juholtare.
1 av 3

Jan Björklund gör en juholtare.

SVT

Gustav Fridolin tog årtalsfelet med ro.
2 av 3

Gustav Fridolin tog årtalsfelet med ro.

SVT

Gustav Fridolin.
3 av 3

Gustav Fridolin.

Leif R Jansson / SCANPIX

Nyheter | 18/06/2014 11:44

Folkpartiets partiledare Jan Björklund gjorde ett märkligt uttalande under onsdagens partiledardebatt.

Utbildningsminister Jan Björklund och Miljöpartiets ledare Gustav Fridolin är inte de bästa av vänner. Under onsdagens partiledardebatt hettade det till vid några tillfällen.

Inledde kaxigt

När de båda ledarna möttes i riksdagen inledde Björklund sitt anförande mot Fridolin.

– Efter ett framgångsrikt EU-val så är Miljöpartiets självförtroende på topp, sa Björklund och poängterade de ökande kraven som ställs på ett parti som gör anspråk på att vara bland de större. 

"Röstade mot Jas 1992"

Debatten ledde så småningom in på försvarspolitik och Jas, där partierna skiljer sig åt i de flesta frågor. 

– Det är inte bara de nya flygplanen ni är emot, Gustav Fridolin. De flygplan vi har har ni också varit emot. Ni röstade nej när Jasbesluten togs 1992, ni röstade nej när Jasbeslutet togs 1996 och ni röstar nej nu, sa Björklund.

Gjorde en Juholtare

Problemet med Folkpartiledarens uttalande? Miljöpartiet satt inte i riksdagen 1992. De förlorade sin riksdagsplats vid valet 1991, för att senare återfå den igen 1994. Rimligtvis kan de alltså inte ha röstat i beslutet 1992.

Björklunds" juholtare" ledde till fnissande på sina håll. Så här skrev Expressenjournalisten Niklas Svensson på Twitter:

"Roligt att debattera med Björklund"

Jan Björklund fixade alltså straffen, placerade bollen på straffpunkten och gick för att köpa korv. Gustav Fridolin var inte sen att ta vara på tillfället.

– Herr talman, det är så roligt att debattera med Jan Björklund för man vet aldrig riktigt vilket årtionde man befinner sig i. Nu tar han upp försvarsbeslut från 1992 men jag har svårt att tro att Miljöpartiet röstade emot några vapen då med tanke på att vi inte satt i riksdagen då.

Debatten, som fortsatte efter incidenten, pågår till i eftermiddag.