Runander säger att hon fått bra gehör från partiledningen.
Runander säger att hon fått bra gehör från partiledningen. - Foto: Bjorn Larsson Rosvall / BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

C om kandidatens chemtrail-varning: "Ställer oss inte bakom"

Centerpartiet tar nu avstånd från riksdagskandidatens uttalanden om chemtrails.


Chemtrails

Chemtrailteorin hävdar att några av de kondensationsstrimmor som jetplan släpper ut i själva verket är kemikaliespår – innehållande till exempel aluminium. Teorin såg dagens ljus i USA under 90-talets mitt. 

USA:s försvarsdepartement, liksom brittiska regeringen, avvisar anklagelserna om att de släpper ut chemtrails och hänvisar till att flera forsknings- och medierapporter utesluter möjligheten.

För omkring två månader sedan rapporterade Nyheter24 om att den miljöpartistiske riksdagsledamoten Jan Lindholm såg till att riksdagens utredningstjänst kollade upp chemtrails

Nyheter24 intervjuade under måndagen Åsa Runander, riksdagskandidat för Centerpartiet i Skåne. I intervjun varnar hon för så kallade chemtrails – kemikalier som enligt kandidaten själv sprutas ut från flygplan i syfte att kontrollera bland annat väder och odlingsförhållanden, samt sprida elektromagnetism. 

"Frågan inte mogen"

Fenomenet chemtrails avskrivs inte sällan som en konspirationsteori, men Runander är övertygad om att det sker, och säger sig ha diskuterat saken med partiledningen, där hon fått bra gehör. Partiledningen ska enligt Runander ha meddelat att "frågan inte är mogen ännu". 

Tar avstånd

Oscar Sundevall, pressekreterare hos Annie Lööf, ska precis inleda en pressträff när Nyheter24 når honom. Han är skeptisk till att Lööf är en av de som ska ha uttalat sig på ett sådant vis. 

– Nej, det har jag väldigt svårt att tro att hon har sagt, säger han.

Efter Nyheter24:s intervju med Åsa Runander har flera personer eftersökt Centerpartiets hållning i frågan. På sitt officiella Twitterkonto tar de avstånd.

"Det är inget Centerpartiet driver utan det är den enskilda kandidatens uttalande" och "Det är ingenting Centerpartiet ställer sig bakom", skriver de bland annat som svar Twitter.

Se hela intervjun med Åsa Runander här:

.......

LÄS MER:

Här varnar centerpartisten för chemtrails 

MP-riksdagsledamot beställde utredning – om chemtrails 

/
Är du oroad för chemtrails?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Henry Kissinger är död

Lastbil har vält på E4 i Skåne

1 timme sedan
E4 har stängts av i norrgående riktning i höjd med Åstorp på grund av en lastbil som vält.

Fikabröd nya vapnet mot vildsvinen

2 timmar sedan
Gammalt fikabröd sätts in för att hålla vildsvinen inom det svinpestsmittade kärnområdet kring Fagersta, rapporterar Jaktjournalen.

Polisen i Åstorp rapporterar om trafikolycka

igår 22:49
"En singelolycka med en lastbil inträffar på E4 i höjd med Åstorp.", skriver polisen på sin hemsida.

Viaplay säljer brittiska verksamheten

igår 22:42
Viaplay köpte förra året den brittiska strömnings- och tv-kanaloperatören Premier Sports för 387 miljoner kronor. Nu säljer Viaplay tillbaka verksamheten till de tidigare ägarna, rapporterar Dagens industri. Försäljningspriset är hemligt.

USA-börsen: Bilar vinnare – skinka förlorare

igår 22:12
Indexrörelserna på New York-börsen var marginella på onsdagen. Breda S&P 500-index backade 0,1 procent och Nasdaqs tekniktunga kompositindex tappade 0,2 procent, medan Dow Jones industriindex stängde oförändrat.