Runander säger att hon fått bra gehör från partiledningen.
Runander säger att hon fått bra gehör från partiledningen. - Foto: Bjorn Larsson Rosvall / BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

C om kandidatens chemtrail-varning: "Ställer oss inte bakom"

Centerpartiet tar nu avstånd från riksdagskandidatens uttalanden om chemtrails.


Chemtrails

Chemtrailteorin hävdar att några av de kondensationsstrimmor som jetplan släpper ut i själva verket är kemikaliespår – innehållande till exempel aluminium. Teorin såg dagens ljus i USA under 90-talets mitt. 

USA:s försvarsdepartement, liksom brittiska regeringen, avvisar anklagelserna om att de släpper ut chemtrails och hänvisar till att flera forsknings- och medierapporter utesluter möjligheten.

För omkring två månader sedan rapporterade Nyheter24 om att den miljöpartistiske riksdagsledamoten Jan Lindholm såg till att riksdagens utredningstjänst kollade upp chemtrails

Nyheter24 intervjuade under måndagen Åsa Runander, riksdagskandidat för Centerpartiet i Skåne. I intervjun varnar hon för så kallade chemtrails – kemikalier som enligt kandidaten själv sprutas ut från flygplan i syfte att kontrollera bland annat väder och odlingsförhållanden, samt sprida elektromagnetism. 

"Frågan inte mogen"

Fenomenet chemtrails avskrivs inte sällan som en konspirationsteori, men Runander är övertygad om att det sker, och säger sig ha diskuterat saken med partiledningen, där hon fått bra gehör. Partiledningen ska enligt Runander ha meddelat att "frågan inte är mogen ännu". 

Tar avstånd

Oscar Sundevall, pressekreterare hos Annie Lööf, ska precis inleda en pressträff när Nyheter24 når honom. Han är skeptisk till att Lööf är en av de som ska ha uttalat sig på ett sådant vis. 

– Nej, det har jag väldigt svårt att tro att hon har sagt, säger han.

Efter Nyheter24:s intervju med Åsa Runander har flera personer eftersökt Centerpartiets hållning i frågan. På sitt officiella Twitterkonto tar de avstånd.

"Det är inget Centerpartiet driver utan det är den enskilda kandidatens uttalande" och "Det är ingenting Centerpartiet ställer sig bakom", skriver de bland annat som svar Twitter.

Se hela intervjun med Åsa Runander här:

.......

LÄS MER:

Här varnar centerpartisten för chemtrails 

MP-riksdagsledamot beställde utredning – om chemtrails 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du oroad för chemtrails?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nedåt för börsen inför påskhelgen

Våldsam kvinna efterlyst – rymde från rättspsyk

Polisen har efterlyst en kvinna i 40-årsåldern som rymde från rättspsyk i Falköping för en månad sedan, rapporterar P4 Skaraborg. Kvinnan bedöms vara våldsam.

Bensinpriset höjs inför påskhelgen

Ledande drivmedelskedjor höjer bensinpriset inför påskhelgen, som traditionellt präglas av många bilar ute på vägarna.

Israelisk militär: Över 200 dödade vid sjukhus

Strider och bombardemang fortsätter vid sjukhus i Gaza. Den israeliska militären hävdar att över 200 beväpnade personer har dödats vid al-Shifasjukhuset i Gaza stad.

Anhöriga släppta efter mordet i Mark

De två anhöriga till den mordmisstänkta 17-åringen i Mark har släppts. Misstankarna kvarstår dock, rapporterar Mark-Posten.

Polisens skarpa uppmaning till dig i påsk – det ska du tänka på

Påsken 2024 har anlänt vilket har fått polisen att gå ut med både varningar och starka uppmaningar till alla de som reser bort under påskhelgen. Du bör nämligen ta höjd för allt från hur du förebygger inbrott till hur du ska tänka om du går på fjällvandring.