Lördag 21 Maj
Stockholm

Här vänder SD ryggen mot EU-parlamentet

Här vänder Sverigedemokraterna ryggen.
1 av 3
Här vänder Sverigedemokraterna ryggen. Foto:
Kristina Winberg, SD-ledamot i EU, bekräftar att det var i protest.
2 av 3
Kristina Winberg, SD-ledamot i EU, bekräftar att det var i protest. Foto: ANDERS WIKLUND / TT
"Jag hade inte förväntat mig något annat", säger Fredrick Federley, Centerpartiet.
3 av 3
"Jag hade inte förväntat mig något annat", säger Fredrick Federley, Centerpartiet. Foto: TT

Sverigedemokraterna och deras nya vänner vände ryggen till när EU-hymnen spelades.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Möttes av vända ryggar runt om i landet

Annars är Sverigedemokrater ofta vana med att själva mötas av vända ryggar.

Något som skett på många ställen runt om i landet.

Almedalsveckan pågår för fullt i Visby, och det är lätt att glömma bort politiken på annat håll. I EU är dock arbetet i full gång efter vårens omskrivna val. 

Under öppnandet av Europaparlamentet valde Sverigedemokraternas ledamöter att vända ryggen till. Det hela inträffade när Europahymnen, en del av Ludwig van Beethovens nionde symfoni som är den officiella hymnen för EU, spelades.

"Ganska väntat" 

Bland ryggvändarna fanns bland annat Sverigedemokraternas två ledamöter, uppger Centerpartiets ledamot, Fredrick Federley, som var på plats under öppningen. Han är inte förvånad över Sverigedemokraternas beteende.  

– Det blev inga stora reaktioner utan det var ganska väntat att "Ukip-falangen" och "Le Pen-falangen" skulle bete sig som barnungar. Jag hade inte väntat mig något annat från populister och rasister, säger han till Nyheter24, och fortsätter:

– Många, däribland vi, är här och jobbar för ett bättre Europa. Om det är det här som de vill göra i EU så är det upp till dem, men de kanske måste fråga sig vad de egentligen har gjort för att göra världen bättre. 

"Skjuter sig själva i foten"

Sverigedemokraterna, som under våren har mötts upp av tusentals ryggar på sin resa genom Sverige, agerade närmast motsägelsefullt, menar Federley.

– SD är ju duktiga på att gråta ut hemma när de blir utsatta för samma sak, och så använder de exakt samma metod här. Det visar ju återigen att de skjuter sig själva i foten, säger han.

"Vi har inget problem med det"

Kristina Winberg, SD-ledamot, bekräftar att de var med och vände ryggen, och uppger att det var en protest.

– Ja, det gjorde vi. Vi tycker inte att vi ska ha en nationalsång för EU, utan vi vill värna om de respektive nationella sångerna som finns, säger hon.

Hon tycker inte heller att beteendet var motsägelsefullt, trots att flera Sverigedemokrater har klagat på ryggvändare under våren.

– Nej, det tycker jag inte. Folk har rätt att uttrycka sina åsikter, och vi har inget problem med att någon vänder ryggen mot oss, så länge de är tysta.

Kommentera (7)
Kopiera länk
Dela