Det är flest män som röstar på Jimmie Åkessons parti.
1 av 2
Det är flest män som röstar på Jimmie Åkessons parti. - Foto: COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / Henrik Montgomery
En ny studie kan förklara varför.
2 av 2
En ny studie kan förklara varför. - Foto: CLAUDIO BRESCIANI

Därför har SD mest manliga väljare

Att fler män än kvinnor röstar på Sverigedemokraterna handlar inte om skillnader i attityder, visar en ny studie.


Vi befinner oss lite mer än halvvägs in i det så kallade supervalåret, och Almedalsveckan i Visby har precis avslutats. Den andra söndagen i september är det dags att gå till vallokalen för att delta i bestämmandet över Sveriges framtid. 

Att majoriteten av de som tidigare valt att lägga sin röst på Sverigedemokraterna är män har varit känt sedan länge. Nu finns det, enligt en stor studie, en trolig förklaring till varför, rapporterar Dagens Nyheter. 

Handlar inte om attitydskillnad

Det är inte bara i Sverige som högerextrema, högerpopulistiska eller invandringskritiska partier lockar fler män än kvinnor. Trenden ser likadan ut i hela Europa. Enligt en studie som bygger på väljare från 17 länder vid EU-valet 2009 handlar det inte om skillnader i attityder. I stället är det sociala omständigheter och andras åsikter som påverkar valet. 

Kvinnor lika kritiska

Kvinnor har alltså inte en mindre restriktiv syn på invandring jämfört med män, men däremot bryr de sig desto mer om vad andra tycker om partiet. Dessa åsikter spelar in, och kan vara anledningen till att fler män röstar på Sverigedemokraterna. 

– Män är mindre känsliga för den sociala omgivningen, säger Stefan Dahlberg, som forskar i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Dagens Nyheter

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 19 april

Två unga män döda i våldsam krasch

En 18-årig man och en 20-årig har dött i en bilkrasch i Eskilstuna, säger polisen till Aftonbladet. Olyckan skedde kort efter midnatt.

Fler tror på stigande bopriser

Svenskarnas tro på stigande bostadspriser ökar för sjätte månaden i rad. Mer än hälften tror på en uppgång under året, visar Länsförsäkringarnas mätning Boprisbarometer.

Bombplan har kraschat i Ryssland

Ett strategiskt bombflygplan har störtat i Stavropol-regionen i södra Ryssland, uppger det ryska försvarsdepartementet för den statskontrollerade nyhetsbyrån Interfax.

Ny dna-metod kan identifiera brottsoffer

En ny dna-metod kan få fram betydligt mer information jämfört med tidigare metoder.

Oljepris upp på attackrapporter

1 timme sedan
Oljepriset steg inledningsvis med över 4 procent efter uppgifterna om att Israel har attackerat mål i Iran. I Singapore noterades ett fat råolja, Brent, till över 90 dollar till en början men sjönk sedan tillbaka neråt 89 dollar.