Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4662
reaktioner idag

Därför har SD mest manliga väljare

Att fler män än kvinnor röstar på Sverigedemokraterna handlar inte om skillnader i attityder, visar en ny studie.

Det är flest män som röstar på Jimmie Åkessons parti.

En ny studie kan förklara varför.

Vi befinner oss lite mer än halvvägs in i det så kallade supervalåret, och Almedalsveckan i Visby har precis avslutats. Den andra söndagen i september är det dags att gå till vallokalen för att delta i bestämmandet över Sveriges framtid. 

Att majoriteten av de som tidigare valt att lägga sin röst på Sverigedemokraterna är män har varit känt sedan länge. Nu finns det, enligt en stor studie, en trolig förklaring till varför, rapporterar Dagens Nyheter. 

Handlar inte om attitydskillnad

Det är inte bara i Sverige som högerextrema, högerpopulistiska eller invandringskritiska partier lockar fler män än kvinnor. Trenden ser likadan ut i hela Europa. Enligt en studie som bygger på väljare från 17 länder vid EU-valet 2009 handlar det inte om skillnader i attityder. I stället är det sociala omständigheter och andras åsikter som påverkar valet. 

Kvinnor lika kritiska

Kvinnor har alltså inte en mindre restriktiv syn på invandring jämfört med män, men däremot bryr de sig desto mer om vad andra tycker om partiet. Dessa åsikter spelar in, och kan vara anledningen till att fler män röstar på Sverigedemokraterna. 

– Män är mindre känsliga för den sociala omgivningen, säger Stefan Dahlberg, som forskar i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Dagens Nyheter

Mer:

Best of Almedalen – toppar och floppar