Partiet marscherade i Jönköping den 1 maj.
1 av 3
Partiet marscherade i Jönköping den 1 maj. - Foto: Hampus Andersson
De möttes av stora protester.
2 av 3
De möttes av stora protester. - Foto: Hampus Andersson
Nu kommer de tillbaka till staden.
3 av 3
Nu kommer de tillbaka till staden. - Foto: Hampus Andersson

Så mobiliserar Jönköping mot SvP:s återkomst

När nazistiska Svenskarnas parti återvänder till Jönköping ska klockorna ringa igen. Senast partiet besökte staden möttes de av stora protester.


Domkyrkan ringde i klockorna

När Svenskarnas parti besökte Visby och Almedalen ringde kyrkklockorna för att varna.

– Svenskarnas parti är ett ogräs i den politiska planteringen i Europa, sa domkyrkans biskop Sven-Bernhard Fast, då.

Den 27 augusti kommer nazistiska Svenskarnas parti till Jönköping för att hålla ett möte på Hovrättstorget, skriver Jönköpingsnytt. Partiet besökte även staden den 1 maj vilket ledde till stora protester och ringande kyrkklockor

Även nu kommer klockor ringa för att varna och störa partiet. Enligt Jönköpingsnytt mobiliserar nu flera organisationer för att protestera mot Svenskarnas partis närvaro. Det är ännu oklart huruvida kyrkklockorna kommer ljuda eller ej. 

– Det är ännu inte klart om några kyrkklockor kommer att ringa men vi ska att spinna vidare på det som blev Jönköpings signum efter 1:a maj med de ringande kyrkklockorna så vi tar med oss egna bjällror och klockor för att göra oss hörda, säger Johanna Linder, en av initiativtagarna, till Jönköpingsnytt. 

"Antirasistiska organisationen Jönköping" planerar även en motdemonstration på torget.

– Det har skett en fruktansvärd normalisering av rasism i vårt samhälle, där vi ser att ord kan leda till handling och det är väldigt otäckt och obehagligt. Vid förra tillfället lärde vi oss vikten av mod och att vi tillsammans skapar en trygghet som gör att vi vågar och kan stå upp mot rasisterna. Jag hoppas vi kan göra det även denna gång, säger Johanna Linder, till Jönköpingsnytt.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.

Så går det för nätläkarna Kry, Min Doktor och Doktor24

1 timme sedan
Kry förlorade nästan två miljarder i årstakt. Men bolagets vd kallar det för en "jättebra position" i sitt pressmeddelande. Och sedan dess har det vänt uppåt, säger man. Flera konkurrenter har också goda nyheter. Nyheter24 har tittat närmare på nätläkarna.

Fler döms för påskupploppen i Malmö

1 timme sedan
Ytterligare sex personer döms för inblandning i påskupploppen 2022, rapporterar P4 Malmöhus.