Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Här håller SD-männen fast 20-årig flaggtjuv

Här håller SD-företrädarna i den misstänkte 20-åringen.
1 av 2

Här håller SD-företrädarna i den misstänkte 20-åringen.

Faksimil

En kvinna med en Fi-ballong dyker upp i klippet och ber männen sluta.
2 av 2

En kvinna med en Fi-ballong dyker upp i klippet och ber männen sluta.

Faksimil

Nyheter | 21/08/2014 15:26

Någon försökte sno åt sig Sverigedemokraternas flagga vid valstugan. Då grep SD-anhängarna själva in och höll fast personen i nästan tio minuter.

KARLSTAD. Sverigedemokraterna på Stora torget i Karlstad har de senaste dagarna haft problem med flaggstölder. På tisdagen lyckades någon stjäla en av partiets flaggor och på onsdagen var det dags igen.

Men den gången lyckades flera partiarbetare få tag på den som försökte ta en flagga. När de lyckades hålla fast mannen höll de sedan kvar honom. I ett klipp som Jonas Millard, SD:s toppnamn i Örebro, publicerat ocensurerat på Facebook ser man hur fyra sverigedemokrater håller fast den delvis maskerade mannen i nästan tio minuter.

"Ser det som ett brott mot demokratin"

En av dem som var med (i gul tröja i klippet) är Anders Ahl, andre vice ordförande för SD Karlstad-Hammarö.

– Jag har alltid lärt mig att man får hålla kvar en person på det här sättet i väntan på polisen, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi ser det som stöld, flaggan är värd cirka 3 000 kronor tror jag. Men jag ser det också som ett brott mot demokratin.

Fi-anhängare försökte få dem att släppa

Under tiden som mannen var fasthållen försökte han flera gånger slita sig loss. Efter ett tag kom sympatisörer till Feministiskt initiativ, som hade torgmöte i närheten, fram till SD-företrädarna för att be dem släppa taget, uppger Ahl.

– Det var lite hätsk stämning ett tag, säger han.

Nyheter24 har varit i kontakt med polisen i Värmland som bekräftar att det finns en anmälan vad gäller stöld mot den maskerade mannen, en 20-åring. Ahl hävdar att det är samma person som på tisdagen lyckades stjäla en flagga och komma undan, något Värmlands Folkblad skrev om då.

Samtidigt har en motanmälan upprättats mot de sverigedemokrater som höll fast 20-åringen. 

– Vi ser det som ren desperation från honom, säger Ahl.

20-åringen lyckades inte stjäla flaggan med sig, den togs tillbaka av en tjej från SDU som snabbt var framme – med hjälp av andra på plats.

Se klippet här: