Dessa tre har gemensamt att de provat.
1 av 5
Dessa tre har gemensamt att de provat. - Foto: TT-montage
Hanif Bali (M).
2 av 5
Hanif Bali (M). - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Johanna Jönsson (C), till höger, vill se en kontrollerad försäljning av cannabis.
3 av 5
Johanna Jönsson (C), till höger, vill se en kontrollerad försäljning av cannabis. - Foto: Pontus Lundahl
Cecilia Magnusson (M).
4 av 5
Cecilia Magnusson (M). - Foto: SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX
Per Bolund (MP).
5 av 5
Per Bolund (MP). - Foto: TOBIAS ROSTLUND / TT NYHETSBYRÅN

Tre partiledare har testat narkotika

24 ledamöter som nu sitter i riksdagen har testat narkotika. På listan återfinns bland annat Jonas Sjöstedt och Åsa Romson.


Hela listan

Cecilia Magnusson (M), Johanna Jönsson (C), Hanif Bali (M), Per Bolund (MP), Rasmus Ling (MP), Åsa Romson (MP), Maria Ferm (MP), Gustav Fridolin (MP), Lise Nordin (MP), Patrik Lundqvist (S), Eva-Lena Jansson (S), Hans Ekström (S), Anna-Caren Sätherberg, Emilia Töyra (S), Johan Nissinen (SD), Markus Weichel (SD), Hanna Wigh Mazeitaviciene (SD), Runar Filper (SD), Wiwi-Anne Johansson (V), Hans Linde (V), Jens Holm (V), Karin Rågsjö (V), Jonas Sjöstedt (V), Fredrik Malm (FP).

Antalet som säger att de testat per parti

MP: 24 procent

V: 23,8 procent

SD: 8,2 procent

FP: 5,3 procent

C: 4,5 procent

S: 4,4 procent

M: 2,4 procent

KD: 0 procent

24 riksdagsledamöter i Sveriges nya riksdag har någon gång testat knark. 

Det framgår i en granskning som Aftonbladet har genomfört.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet toppar undersökningen och nästan en fjärdedel från dessa partier säger sig ha testat.

Totalt är det 7 procent som någon gång provat. 

Inte en enda Kristdemokrat som svarat på enkäten har tagit något, och bland Moderaterna är det 17 stycken som inte velat svara.

    LÄS MER:

Cannabis dominerar

Av de ledamöter Aftonbladet pratat med har de flesta provat cannabis i form av marijuana eller hash. 

En av dessa är centerpartisten Johanna Jönsson

Hon tycker inte att det är någon stor grej att hon testat, och hon öppnar även för en kontrollerad försäljning.

– Centerns ungdomsförbund har lagt ett förslag att man skulle kunna ha det reglerat på apoteken i stället. Människor som missbrukar och använder droger behöver hjälp och stöd, inte fängelse, säger hon till Aftonbladet.

"Ingen jättebig deal"

Två moderater uppger att de någon gång använt narkotika. Hanif Bali är en av dem. Han provade cannabis under sin uppväxt i Upplands Väsby.

– Det är ingen jättebig deal. Vattenmätningar i avlopp visar att det är exakt lika hög halt narkotika i Östermalm som i våra förorter. Jag tror att det är jämnt spritt i våra samhällsklasser, säger han till Aftonbladet.

"Finns de som haft en tuffare tid"

Ingen av riksdagsledamöterna som Aftonbladet pratat med tycker att informationen är speciellt uppseendeväckande. De verkar heller inte tycka att det är problematiskt sett till deras position och uppdrag.

Hans Linde, gruppledare för Vänsterpartiet, resonerar kring att var fjärde ledamot i partiet provat droger. 

– Jag tycker det är viktigt att Sveriges riksdag inte bara har människor som glidit på en räkmacka genom livet, utan att där även finns de som haft en tuffare tid. För en hel del vänsterpartister har det inte varit en spikrak väg in i politiken, så har det varit för mig också, säger han till Aftonbladet och fortsätter:

– Samtidigt vet jag att vi i den här riksdagsgruppen har en 100-procentig uppslutning kring en restriktiv narkotikapolitik.

– Det är väl inget jag är stolt över precis.

Fotnot: I enläten som pågått under sommaren har 311 av Sveriges 349 nuvarande riksdagsledamöter svarat på frågan: "Har du använt narkotika?" Svarsalternativen var "ja", "nej" och "vill ej svar". För att få fram procentuellt antal i varje parti har Aftonbladet dividerat "ja-svaren" med antalet riksdagsledamöter och antalet ledamöter i partierna.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Handelsbankens vinst minskar något

Amnesty: Mörkt år för mänskliga rättigheter

De många pågående konflikterna i världen har fått förödande konsekvenser för civila – och AI:s snabba intåg har gjort att desinformation sprids som en löpeld. Amnesty International målar en mörk bild av läget för mänskliga rättigheter globalt i sin årsrapport.

VMA om kraftig brand i Södertälje

Ett viktigt meddelande till allmänheten (VMA) har utfärdats till boende i Södertälje med anledning av en brand i en industrilokal, rapporterar P4 Stockholm.

"Tiktok är inte vilket företag som helst"

Tiktok slängs ut ur USA. Eller? En rättslig strid väntar sannolikt, som kan ta flera år. Hur den prövningen kommer att falla ut är jättesvårt att sia om. Det är ytterst en fråga om en tolkning av konstitutionen, säger Nils Ivars, på advokatfirman Vinge i Sverige, som även är advokat i New York.

Polisen i Växjö rapporterar om brand

"Rökutveckling på Vänortsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

Blinken till Peking – ska pressa Kina om kriget

Kina stöttar den ryska försvarsindustrin, enligt USA. Peking tillbakavisar anklagelserna. Nu reser USA:s utrikesminister Antony Blinken till Kina för att öka trycket på supermakten om Ukrainakriget.