Onsdag 28 Sep
Stockholm

SD vill skicka narkotikahundar till skolan

Narkotikahundar i skolan? Det tycker SD.
1 av 3
Narkotikahundar i skolan? Det tycker SD. Foto: TT bild
Narkotikahund.
2 av 3
Narkotikahund. Foto: TT NYHETSBYRÅN
SD:s valvaka.
3 av 3
SD:s valvaka. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Sverigedemokraterna i Gävle har lagt fram ett förslag om att låta narkotikahundar utföra drogtester i skolan.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÄVLE.  Redan i maj i år lämnade Sverigedemokraterna i Gävle in en motion till kommunfullmäktige där man föreslog att införa oanmälda drogtester i skolan. Dessa skulle i så fall genomföras med hjälp av narkotikahundar.

– Andra kommuner har testat det här. Det betyder mycket att man kan få tag på unga personer innan de hamnat i djupt missbruk då de kräver mer rehabilitering, säger Roger Hedlund, en av personerna bakom förslaget, till Gefle Dagblad.

Förslaget skulle egentligen lyftas i socialnämnden, men har nu blivit ett tjänstemannafråga. Ärendet kommer också att lyftas i kommunfullmäktige.

Kan tillåta träning kvällstid

Johnny Gustafsson, alkohol- och drogsamordnare, menar att de liksom andra kommuner är öppna för att låta narkotikahundar träna i skolans lokaler kvällstid. Han påpekar dock att skolan då ska vara helt tom på elever samt att eleverna ska få veta på förhand när träningarna kommer att ske. 

Använder drogtester i dag

I viss utsträckning använder man sig redan av drogtester i Gävle. Borgarskolans Fordons- och trnasportprogram har drogtestat sina elever i ett år.

– Det är viktigt just vid de praktiska programmen när eleverna jobbar med el, fordon och svetsning att de är drogfria. När de ska ut på praktik i arbetslivet måste man kunna garantera att eleverna inte är påverkade, säger Johnny Gustafsson till Gefle Dagblad

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.