Torsdag 29 Jul
Stockholm

SD vill skicka narkotikahundar till skolan

Narkotikahundar i skolan? Det tycker SD.
1 av 3
Narkotikahundar i skolan? Det tycker SD. Foto: TT bild
Narkotikahund.
2 av 3
Narkotikahund. Foto: TT NYHETSBYRÅN
SD:s valvaka.
3 av 3
SD:s valvaka. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Sverigedemokraterna i Gävle har lagt fram ett förslag om att låta narkotikahundar utföra drogtester i skolan.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÄVLE.  Redan i maj i år lämnade Sverigedemokraterna i Gävle in en motion till kommunfullmäktige där man föreslog att införa oanmälda drogtester i skolan. Dessa skulle i så fall genomföras med hjälp av narkotikahundar.

– Andra kommuner har testat det här. Det betyder mycket att man kan få tag på unga personer innan de hamnat i djupt missbruk då de kräver mer rehabilitering, säger Roger Hedlund, en av personerna bakom förslaget, till Gefle Dagblad.

Förslaget skulle egentligen lyftas i socialnämnden, men har nu blivit ett tjänstemannafråga. Ärendet kommer också att lyftas i kommunfullmäktige.

Kan tillåta träning kvällstid

Johnny Gustafsson, alkohol- och drogsamordnare, menar att de liksom andra kommuner är öppna för att låta narkotikahundar träna i skolans lokaler kvällstid. Han påpekar dock att skolan då ska vara helt tom på elever samt att eleverna ska få veta på förhand när träningarna kommer att ske. 

Använder drogtester i dag

I viss utsträckning använder man sig redan av drogtester i Gävle. Borgarskolans Fordons- och trnasportprogram har drogtestat sina elever i ett år.

– Det är viktigt just vid de praktiska programmen när eleverna jobbar med el, fordon och svetsning att de är drogfria. När de ska ut på praktik i arbetslivet måste man kunna garantera att eleverna inte är påverkade, säger Johnny Gustafsson till Gefle Dagblad

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela