Stockholm

MUF-politiker klädde ut sig till fredspristagaren Malala – får kritik för rasistiskt "Brownface"

Bodin Sidén är pressekretarare för Moderaterna.
1 av 2
Bodin Sidén är pressekretarare för Moderaterna.
Malala Yousafzai fick fredspriset, det var henne Sidén ville hylla genom att måla sig i ansiktet.
2 av 2
Malala Yousafzai fick fredspriset, det var henne Sidén ville hylla genom att måla sig i ansiktet. Foto: TT Bild

Bodil Sidén, pressekreterare för Moderaterna, ville hedra nobelpristagaren Malala genom att klä ut sig till henne och måla ansiktet brunt. Nu kritiseras hon.

Kommentera (97)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Bodil Sidén, pressekreterare i Moderaterna som aspirerar att bli MUF:s andre vice ordförande valde under lördagen att klä ut sig till nobelpristagaren Malala Yousafzai

Sidén lade upp en bild på sig själv på Instagram där hon påstod sig vara utklädd till fredspristagaren – genom att bland annat ha målat ansiktet brunt. Något som direkt fick mängder av följare att reagera.

Brownface – gammal rasistisk företeelse

Många reagerade på att Sidén använde sig av metoden "brownface" en typ av "blackface". Att måla sig svart på det sättet är en klassisk rasistisk företeelse. Sminkning för att efterlikna en stereotyp av en svart person användes vid underhållning i USA fram till mitten av 1900-talet. Varianten "brownface", som Sidén kritiseras för att göra, är en rasistisk metod för att efterlikna en stereotyp av bland annat sydasiater.

Därför menade flera personer att Sidén borde plocka upp en historiebok. 

– I all enkelhet handlar det om att appropriera på andras symboler och värden, att "klä ut sig till muslim" är både rasistiskt och hänsynslöst, säger Adori Rahman, som var en av dem att reagera, till Nyheter24

"En kan kräva att politiker har lite historisk koll"

– Är det ett blackface hon målat är det opassande på grund av att det befäster rasistiska och historiska nidbilder kring hur svarta porträtteras. Och för att svarta utsätts för fördomar och strukturell rasism just på grund av deras utseende, vilket Bodil inte behöver uppleva, säger Amra Bajric, som även hon reagerade, och fortsätter: 

– Jag tycker även en kan kräva att politiker har lite historisk koll gällande rasism och fördomar som funnits historiskt och finns även i dag. 

Vägrar kommentera kritiken

Bodil Sidén har valt att inte kommenterat kritiken, trots att hon varit i kontakt med Nyheter24 under söndagen. Hon skriver i stället i ett sms samma sak som hon skrev när bilden publicerades: 

"Temat var hjältar. Malala är min hjälte. Hennes kamp för kvinnors rätt till utbildning och oerhörda mod inspirerar mig. Därför ville jag hylla henne och är glad att hon snart tilldelas Nobels fredspris". 

Hon tog dock bort bilden eftersom hon upplevde att det blev en "obehaglig diskussion". 

Nyheter24 har sökt Moderaternas ungdomsförbund som avböjer att kommentera.

Kommentera (97)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.