Söndag 23 Jan
Stockholm

SD:s expert spred nazistpropaganda

Valtersson har använt nazistreferenser.
Valtersson har använt nazistreferenser. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Mikael Valtersson ska vid upprepade tillfällen spridit nazistiska budskap.

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Mikael Valtersson, försvarspolitisk SD-företrädare och med i den statliga Luftförsvarskommittén har skickat nazistpropaganda och använt referenser från Nazityskland. Det avslöjar tidningen Expressen.

Det var när Valtersson arbetade som skyddsvakt på utbildningsradion i Stockholm, förs sin tid i partiet, som händelserna ägt rum. Han har bland annat skickat nazitolkningar av reklam för ett vodkamärke och använt sig av andra typer av nazistiska referenser, bland annat bilder på Hitler, enligt Expressen.

Favoritperson Hitler

I sina lösenord har årtalet 1889, då Hitler föddes, samt initialerna AH förekommit. När Valtersson som kontrollfråga, i händelse av att han skulle glömma bort sitt lösenord, ombads fylla i sin favoritperson i historien ska han ha skrivit Hitler.

Valtersson säger till Expressen att det rör sig om fånerier, och att han vid tidpunkten mest tyckte att det var kul.

– Jag har kanske en lite sjuk humor och har haft det tidigare när det gäller andra världskriget. Det har varit mitt stora intresse, säger han till tidningen. 

Hitler är ingen favoritperson, men lätt att komma igår, uppger han. 

– När jag var 6-7 år blev jag intresserad av andra världskriget. Jag köpte ett antal historieböcker och ägnade oändligt massa tid när jag var rätt ung åt andra världskriget.

"Fruktansvärt"

Henrik Vinge, pressekreterade för Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson, verkar inte ta lätt på uppgifterna.

– Vad ska man säga? Stämmer det här är det fruktansvärt, säger han till Expressen.

Valterssons uppdrag i Luftförsvarskommittén tar slut i december. År 2012 slutade han jobbet på riksdagskansliet och under 2013 lämnade han partiet. 

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela