Valtersson har använt nazistreferenser.
Valtersson har använt nazistreferenser. - Foto: ANDERS WIKLUND / TT

SD:s expert spred nazistpropaganda

Mikael Valtersson ska vid upprepade tillfällen spridit nazistiska budskap.


Mikael Valtersson, försvarspolitisk SD-företrädare och med i den statliga Luftförsvarskommittén har skickat nazistpropaganda och använt referenser från Nazityskland. Det avslöjar tidningen Expressen.

Det var när Valtersson arbetade som skyddsvakt på utbildningsradion i Stockholm, förs sin tid i partiet, som händelserna ägt rum. Han har bland annat skickat nazitolkningar av reklam för ett vodkamärke och använt sig av andra typer av nazistiska referenser, bland annat bilder på Hitler, enligt Expressen.

Favoritperson Hitler

I sina lösenord har årtalet 1889, då Hitler föddes, samt initialerna AH förekommit. När Valtersson som kontrollfråga, i händelse av att han skulle glömma bort sitt lösenord, ombads fylla i sin favoritperson i historien ska han ha skrivit Hitler.

Valtersson säger till Expressen att det rör sig om fånerier, och att han vid tidpunkten mest tyckte att det var kul.

– Jag har kanske en lite sjuk humor och har haft det tidigare när det gäller andra världskriget. Det har varit mitt stora intresse, säger han till tidningen. 

Hitler är ingen favoritperson, men lätt att komma igår, uppger han. 

– När jag var 6-7 år blev jag intresserad av andra världskriget. Jag köpte ett antal historieböcker och ägnade oändligt massa tid när jag var rätt ung åt andra världskriget.

"Fruktansvärt"

Henrik Vinge, pressekreterade för Mattias Karlsson och Jimmie Åkesson, verkar inte ta lätt på uppgifterna.

– Vad ska man säga? Stämmer det här är det fruktansvärt, säger han till Expressen.

Valterssons uppdrag i Luftförsvarskommittén tar slut i december. År 2012 slutade han jobbet på riksdagskansliet och under 2013 lämnade han partiet. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.

Försvaret kallas till samtal efter flygincident

Regeringen har kallat Försvarsmakten till samtal om kommunikation kring flygvapnets incidentberedskap, rapporterar SVT Nyheter.

Cloetta stoppar hundratals ton godis – kan innehålla hälsofarliga ämnen

Godistillverkaren Cloetta stoppar försäljningen av hundratals ton chokladgodis efter. Anledningen är att produkterna innehåller palmolja med potentiellt hälsofarliga ämnen.

Lyft för amerikansk försvarsjätte

Amerikanska försvarsjätten Lockheed Martin lyfte försäljningen med 14 procent under första kvartalet. Fler leveranser av flygplan av typen F16 och F35 och missilsystem bidrog till det.

Klart ja till nya budgetregler i EU

Trots protester från fackförbund och många partier och ledamöter till vänster ger EU-parlamentet tummen upp för EU:s nya budgetregler.