Stockholm

Kent Ekeroth (SD) vill registrera alla invandrare

Kent Ekeroth (SD)
Kent Ekeroth (SD). Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Sverigedemokraten vill registrera alla intagna i svenska fängelser efter etnisk bakgrund.


Läs mer

I en motion som riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) lagt fram föreslår han att Kriminalvården och andra myndigheter ska registrera den svenska befolkningen efter etnisk bakgrund, skriver Aftonbladet.

Det rör sig inte bara om att registrera alla utrikes födda eller personer med utländskt medborgarskap, även svenska medborgare som är födda i Sverige, men med minst en utlandsfödd förälder, ska registreras.

Registrering förbjudet enligt lag

I dag är Kriminalvården enligt lag förbjuden att registrera de intagnas ursprungliga nationalitet eller etniska bakgrund. I motionen skriver Ekeroth följande:

"Jag menar att Sverige måste kunna ha tillgång även till information och statistik i den grupp som i dagsläget endast benämns 'svenska medborgare'. För att kunna förstå trender, mönster och hur samhället utvecklas kan vi inte blunda för den invandrarrelaterade brottsligheten eller de ekonomiska konsekvenserna bland den första eller andra generationens invandrare som erhållit svenskt medborgarskap".

Tidigare förslag

Nyheter24 har tidigare skrivit om olika motioner som inkommit från SD, bland annat förslag rörande utvisning av hemlösa och "specialfängelser", vars utforming Kent Ekeroth föreslagit ska hålla lägre standard för utländska medborgare.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.