Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

6 punkter som förklarar varför det inte blir extraval

- 27/12/2014, 16:20 -
Extravalet avblåst efter att regeringen och Alliansen lyckats komma överens.

Extravalet avblåst efter att regeringen och Alliansen lyckats komma överens.

TT/Henrik Montgomery

Varför blir det inget extraval? Vad innebär egentligen decemberöverenskommelsen? Nyheter24 sammanfattar det hela i sex punkter.

På lördagen kallade regeringen tillsammans med Alliansen till presskonferens för att meddela att de träffat en överenskommelse, vilket innebär att det väntade extravalet 22 mars nu är avblåst.

Detta gladde inte Sverigedemokraterna, som kort därefter meddelade att de kommer lämna in en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven.

Nyheter24 förklarar här är vad det hela handlar om:

1. "Decemberöverenskommelsen"

Det är december. De sex partierna säger sig vilja ta ansvar för att Sverige kan regeras "i ett nytt politiskt läge". Därför har de enats om en blocköverskridande överensskommelse med det fantasifulla namnet "decemberöverenskommelsen".

2. Störst majoritet regerar

Överenskommelsen ska sträcka sig till valdagen 2022. Den innebär bland annat att den statsministerkandidat som får störst majoritet i kommande riksdagsval och bildar den största partikonstellationen släpps igenom vid omröstning om talmannens lagförslag.

Detta görs helt enkelt genom att övriga partier som står bakom överenskommelsen lägger ner sina röster och därmed släpper fram statsministerkandidaten.

3. Minoritetsbudgetar släpps igenom


Bildkälla: TT

Med detta menas att minoritetsregeringar, alltså regeringar som likt den nuvarande rödgröna saknar majoritet i riksdagen, ska kunna få igenom sin budget.

Om det finns en risk för att förslaget skulle falla, på det sätt som skedde i årets budgetomröstning då Sverigedemokraterna gick emot praxis och röstade ner regeringens budgetförslag, avstår övriga partier i överenskommelsen från att delta i omröstningen.

4. Inga utbrytningar ur budgeten ska tillåtas

När en budget är framröstad får man inte lägga förslag om att stoppa vissa delar av den politik budgeten omfattar. 

Ett exempel på det var när S, V, Mp och SD stoppade en skattesänkning Alliansen hade planerat, och därmed gjorde att Alliansen inte kunde föra den politik de ville.

5. Enade på tre politiska områden


Bildkälla: TT

De sex partierna har enats om att man kommer samarbeta, föra samtal och göra upp över blockgränserna på följande områden: försvaret, energifrågor och pensionerna.

6. Överenskommelsen börjar gälla i vår

Den kommer att tillämpas för första gången när regeringen lägger fram vårpropositionen i april 2015. Tills dess kommer regeringen Löfven att regera på Alliansens budget, som röstades fram i riksdagen i början av december.

Källa: DN