Människor som tigger har blivit ett vanligt inslag på svenska gator.
1 av 6
Människor som tigger har blivit ett vanligt inslag på svenska gator. - Foto: Ellinor Svensson
Fem moderater skriver nu att de vill förbjuda.
2 av 6
Fem moderater skriver nu att de vill förbjuda. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
En kvinna tigger på Sergels torg i Stockholm.
3 av 6
En kvinna tigger på Sergels torg i Stockholm. - Foto: Ellinor Svensson
Martin Valfridsson, nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare.
4 av 6
Martin Valfridsson, nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare. - Foto: nyheter24
Genrebild.
5 av 6
Genrebild. - Foto: TT Bild
Genrebild.
6 av 6
Genrebild. - Foto: TT Bild

Flera moderater enade: Sverige bör överväga ett förbud mot tiggeri

I en debattartikel i Expressen skriver fem moderata riksdagspolitiker att Sverige borde överväga ett tiggeriförbud.


Debatten om tiggeriet och lösningen på problematiken med fattigdom och vem som har ansvar fortsätter vara en het potatis i Sverige.

I en debattartikel i Expressen skriver nu fem moderata riksdagsledamöter, Ellen Juntti, Boriana Åberg, Jan Ericson, Anders Hansson, och Lotta Olsson, att Sverige bör överväga att gå samma väg som bland andra Danmark och Storbritannien – två länder som infört förbud.

"Vi anser att Sverige också bör överväga att införa ett förbud mot tiggeri. Det är självfallet ingen lösning på hela problematiken, men i alla fall en början. Arbetet med att hjälpa dessa utsatta människor som kommit till Sverige för att tigga måste sedan fortsätta i deras respektive hemländer", skriver de bland annat i artikeln.


Bildkälla: TT Bild

"Skickar en signal till hemländerna"

De fem riksdagspolitikerna identifierar även ett antal saker som enligt dem är ett resultat av tiggeriet, såsom tältläger, avhysningar och motsättningar mellan grupper.

De tar också upp frågan om huruvida det finns organisering eller inte.

"Tyvärr finns även starka skäl att misstänka att en del tiggeri sker organiserat och att människor far illa. Många tiggare är också skuldsatta för reskostnaderna redan när de kommer till Sverige", skriver politikerna i Expressen och fortsätter några stycken ned med:

"Motståndarna mot ett förbud uppger ofta att det är omänskligt och omöjligt att förbjuda social utsatthet. Den uppfattningen delar vi. Man kan inte förbjuda någon att vara fattig. Det som skiljer oss åt är synen på hur vi skall hantera ett aktuellt samhällsproblem, det vill säga tiggeriet i Sverige. Vi anser att något måste göras och att förbud mot tiggeri kan vara en väg framåt. Inte minst skickar det en signal till hemländerna att tiggeri inte är tillåtet i Sverige".

Tio procent av riksdagsledamöterna vill förbjuda tiggeri

Nyheter24 har i en artikelserie under våren synat tiggeriet ur olika infallsvinklar. I en riksdagsenkät som publicerades den 31 mars svarade 93 riksdagsledamöter att de inte vill se ett förbud. 11 ledamöter, varav tio sverigedemokrater och en moderat, var positiva till ett förbud.


Nyheter24 intervjuade bland andra Kent Ekeroth (SD) och Maria Abrahamsson (M). Eketoth vill verka för ett förbud medan Abrahamsson är starkt negativ.


Riksdagspolitikernas åsikt i frågan verkar emellertid skilja sig från svenska folket. Enligt en undersökning från Sverige Tycker och Aftonbladet, som publicerades den 3 april i år, vill 49 procent av svenskarna att ett förbud mot tiggeri ska införas.

Gällande frågan om organisering menar Martin Valfridsson, nationell samordnare för arbetet med utsatta EES-medborgare, att bilden är oklar.

– Det är klart att det finns en viss typ av organisering. Att man skjutsar varandra och så, det är inget konstigt. Det skulle du och jag också göra. Däremot har jag fått vaga uppgifter om att det finns hårdföra personer som vill ta kontroll över stadsrummet och ta betalt av folk och sådär. Men det är något jag ska titta på, sa han i en intervju med Nyheter24 i mars.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska det bli förbjudet att tigga?
Tack för din röst!